Η υψηλή ανεργία, η επισφαλής εργασία, όπου υπάρχει, η έλλειψη νέων θέσεων εργασίας, σε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης, οδηγούν σε μια «σημαδεμένη» γενιά νέων ανθρώπων, που μακροπρόθεσμα θα δέχεται μειωμένους μισθούς και θα δυσπιστεί έναντι του πολιτικού και οικονομικού συστήματος.Οι διαπιστώσεις-προειδοποιήσεις διατυπώνονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας (ILO) στην έκθεσή της για τις τάσεις απασχόλησης νέων 2011, που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Μολονότι σε πραγματικούς αριθμούς οι άνεργοι νέοι 15-24 ετών μειώθηκαν στον κόσμο το 2010 και έχουν περαιτέρω τάση μείωσης το 2011, η νεανική ανεργία σημείωσε στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής τα χειρότερα νούμερα από το 1991, όταν άρχισαν να διαμορφώνονται πίνακες στοιχείων. Ειδικά οι επί μακρόν άνεργοι νέοι (άνω των 12 μηνών ανεργία) είναι θεαματικά περισσότεροι από τους γηραιότερους, στις αναπτυγμένες χώρες. Σε Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβακία και Βρετανία οι νέοι έχουν δύο με τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες από τους μεγαλύτερους να μη βρουν δουλειά πάνω στο χρόνο.
Ταυτόχρονα αυξάνονται οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης. Η ILO επισημαίνει ότι αυτή η παγκόσμια κρίση στην απασχόληση των νέων εξηγεί τις μαχικές κινητοποιήσεις τους σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Βρετανία.
«Η αύξηση της εγκληματικότητας σε ορισμένες χώρες, η χρήση ναρκωτικών, η επιστροφή στο σπίτι με τους γονείς, η κατάθλιψη είναι οι συνέπειες που μια γενιά νέων βιώνει, γενιά που στην καλύτερη περίπτωση βλέπει με απογοήτευση το μέλλον και στη χειρότερη οργίζεται και γίνεται βίαιη», σημειώνει η έκθεση.
Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία δίνει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της νεανικής ανεργίας, με 32,9% το 2010, έναντι 22,9% το 2007, το ίδιο και στον πίνακα επί μακρόν ανέργων νέων -11,7% το 2010, από 9,5% το 2007.
Η ILO προτείνει, μεταξύ άλλων, εκπόνηση στρατηγικής για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, βελτίωση της ποιότητας της δουλειάς με ενίσχυση των εργασιακών συνθηκών και -κυρίως- μακροοικονομικές πολιτικές, που θα άρουν τα εμπόδια για την οικονομική ανάταξη.
Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
20-10-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου