Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2011

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Πολύ σύντομα η κυβέρνηση της Κύπρου θα εξαγγείλει το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.Οπως δήλωσε χθες η αρμόδια υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πραξούλα Αντωνιάδου, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να απευθυνθεί σε ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν έρευνες και να εκμεταλλευτούν εμπορικά υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.



Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν πριν από το τέλος του χρόνου και μέχρι τότε θα υπάρχουν και οι προκαταρκτικές ενδείξεις από την πρώτη διερευνητική γεώτρηση που πραγματοποιείται από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy.


«Αυτή τη στιγμή συζητούνται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο τα επόμενα βήματα αναφορικά με τον τομέα εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου», είπε η κ. Αντωνιάδου.


Το γεωτρύπανο βρίσκεται στα 2.200 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας και ο τελικός στόχος είναι τα 4.000 μέτρα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές, όμως η αρμόδια υπουργός συνέστησε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών. Οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρονται σε κοίτασμα 8-10 τρισ. κυβικών ποδών φυσικού αερίου.


Στο μεταξύ, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Πιρί Ρεΐς», το οποίο πραγματοποίησε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, νότια της Κύπρου, και ακολούθως προσάραξε στο λιμάνι της Αμμοχώστου, βγήκε ξανά για έρευνες εντός του τεμαχίου 12, στο οποίο πραγματοποιείται η γεώτρηση από τη Noble Energy.


Σε δηλώσεις που έκανε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» ο Ντερμάν Ντοντουρούρ, επικεφαλής του προγράμματος των τουρκικών ερευνών, ανέφερε ότι κατά τις προηγούμενες έρευνες είχαν πλησιάσει την πλατφόρμα σε απόσταση 14-15 χιλιομέτρων. «Οι έρευνες που θα κάνουμε στη δεύτερη φάση, θα πλησιάσουν πολύ κοντά στην πλατφόρμα», είπε και πρόσθεσε ότι το «Πιρί Ρεΐς» θα συνοδεύεται από τον τουρκικό στόλο.


Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: