Πέμπτη, Οκτωβρίου 06, 2011

ΣΕ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ


Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, ανακοινώνει ότι οι περισσότερες από τις 468.000 ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν παγκόσμια το 2010 σημειώθηκαν στην Αφρική και την Λατινική Αμερική,
Τα θύματα είναι κυρίως άνδρες. Από αυτούς περίπου το 36% σκοτώθηκε στην Αφρική, το 31% στην Αμερική, το 27% στην Ασία, το 5% στην Ευρώπη και το 1% στην Ωκεανία", υπογραμμίζει το Γραφείο.



Όπως αποκαλύπτει η έκθεση στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, ειδικά στην Κεντρική Αμερική, ένας άντρας 20 ετών στους πενήντα θα χάσει τη ζωή του πριν κλείσει τα 31 του χρόνια και οι άντρες είναι στο 80% των περιπτώσεων θύματα και δράστες.


Το UNODC επισημαίνει όμως ότι οι γυναίκες είναι γενικά θύματα οικογενειακής βίας και στην Ευρώπη το 2008, περίπου το 80% των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από τον πρώην σύζυγο ή σύντροφό τους ήταν γυναίκες.


Το Γραφείο επισημαίνει το ρόλο των πυροβόλων όπλων στο 42% των ανθρωποκτονιών και τη σημασία στην πρόληψη της εγκληματικότητας την εφαρμογής του Πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών για τα αυτόματα όπλα.


"Η εγκληματικότητα αποτελεί βασικό λόγο αλλά και αποτέλεσμα της φτώχειας, της ανασφάλειας και την έλλειψης ανάπτυξης", τονίζεται στην έκθεση, στην οποία προστίθεται ότι οι χώρες στις οποίες υπάρχει μεγάλη ανισότητα στα εισοδήματα ο κίνδυνος να σημειώνονται βίαια εγκλήματα είναι τετραπλάσιος σε σύγκριση με τις άλλες χώρες. Η έκθεση δείχνει ότι οι οικονομικές αναταράξεις είναι πιθανό να αυξήσουν το ποσοστό των ανθρωποκτονιών, όπως συνέβη σε ορισμένες χώρες στο 2008-2009 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.
ΠΡΕΖΑ TV
6-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: