Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2011

MOODY’S: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ…ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ…


Περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με βαθμολογίες χρέους κάτω από τα κορυφαία επίπεδα Aaa μπορεί να δουν μειώσεις στην κατάταξή τους, προειδοποίησε σήμερα ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Investors Service.
"Όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης εκτός από τις ισχυρότερες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν συνεχή αρνητική πίεση στις αξιολογήσεις τους" τόνισε ο Moody’s με ανακοίνωση του. "Κατά συνέπεια, αναμένουμε λιγότερες χώρες κάτω από Aaa να διατηρήσουν υψηλές βαθμολογίες". Προσέθεσε, δε, ότι «δεν υπάρχουν άμεσες πιέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υποβαθμίσεις για χώρες διαβάθμισης ΑΑΑ."



Η δήλωση έλαβε χώρα μετά τη χθεσινή υποβάθμιση της διαβάθμισης της Ιταλίας για πρώτη φορά από το 1993, καθώς επικρατεί ανησυχία για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην περιοχή εν μέσω μίας χρονίως χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα την "τεχνική αναθεώρηση" του δεύτερου ελληνικού πακέτου διάσωσης, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker , τροφοδοτώντας την ανησυχία πως ιδιώτες ομολογιούχοι μπορεί να χρειαστεί να επιβαρυνθούν με μεγαλύτερες απώλειες αναφορικά με το χρέος της χώρας.


"Υπήρξε μια εκτεταμένη απώλεια εμπιστοσύνης σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές κυβερνητικού χρέους, και ο Moody’s θεωρεί ότι αυτή η εξαιρετικά αδύναμη ψυχολογία της αγοράς είναι πιθανό να συνεχιστεί, " ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης. "Δεν είναι πλέον ένα προσωρινό πρόβλημα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσω της στήριξης της ρευστότητας, και είναι αρκετές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης που επηρεάζονται όλο και περισσότερο από την απώλεια της εμπιστοσύνης."


Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη της αγοράς, τα έθνη της Ευρωζώνης "κάποια στιγμή θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της αύξησης του επιπέδου της αμοιβαίας υποστήριξης και της διαχείρισης περαιτέρω χρεοκοπιών," υπογράμμισε ο Moody’s, προσθέτοντας ότι “η πρώτη λύση είναι αυτή που οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρωζώνη είναι πιθανότερο να υιοθετήσουν."


ΠΡΕΖΑ TV
5-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: