Σάββατο, Νοεμβρίου 05, 2011

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ


Την καταδίκη της Ελλάδας για την υποχρέωση των μαρτύρων να δίνουν θρησκευτικό όρκο, όταν καταθέτουν στα ελληνικά δικαστήρια, αποφάσισε ομόφωνα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Δικαστήριο έκρινε αντίθετη με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την πρακτική αυτή και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος σε μία πραγματική προσφυγή.



Όπως τονίζεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, η υποχρέωση του θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια, δύσκολα συμβιβάζεται με τη θρησκευτική ελευθερία, όπως την εγγυάται το Αρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.


Το Δικαστήριο υποδεικνύει στην ελληνική κυβέρνηση να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να γίνει συμβατό με τη Σύμβαση και να αποφευχθούν παρόμοιες παραβιάσεις της στο μέλλον.


Στο δικαστήριο προσέφυγαν οι νόμιμοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι (Παναγιώτης Δημητράς, Γρηγόρης Βαλιανάτος και Ναυσικά Παπανικολάτου).


Όπως τόνιζαν στην προσφυγή τους είχαν υποχρεωθεί να αποκαλύψουν, σε 34 ανακριτικές διαδικασίες, ή δίκες, που κατέθεσαν το 2008, τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, δηλώνοντας ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, προκειμένου να ορκισθούν στη τιμή και την υπόληψή τους και όχι με το χέρι στο Ευαγγέλιο.


ΠΡΕΖΑ TV
5-11-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ante sto diaolo tsoutsekia.
kai kala den exoyn thrhskeia kai kala kanoyn.
alla aftoi den exoune oute TIMH KAI YPOLIPSI GIA NA ORKISTOUN S AFTH.
prodotika apovrasmata.
h ellada katarreei kai aftoi skeftontai tis kwlotrypides tous kai tis ideolhpsies tous.
mounopana.

Ανώνυμος είπε...

h ellada katarreei kai aftoi skeftontai tis kwlotrypides tous kai tis ideolhpsies tous.
mounopana.

αφιερωμενο στα μπασταρδα του ΛΑΟΣ και τις αδερφαρες της Xrisis Aygis... καλυτερη προταση για τον ακροδεξιο χωρο δεν μπορουσες να γραψεις κοριτσακι