Τετάρτη, Νοεμβρίου 09, 2011

ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ


Το μπαλάκι στην ιταλική κυβέρνηση σχετικά με τον καθησυχασμό των χρηματαγορών, και ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων ξεπέρασαν το 7%, «πέταξαν» σήμερα αξιωματούχοι της Ε.Ε, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν προβλέπεται σχέδιο διάσωσης για την Ιταλία και εναπόκειται στην ίδια να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να αποπληρώσει όσα δανείζεται.
"Οικονομική βοήθεια δεν προβλέπεται", είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι δεν εξετάζεται καν η περίπτωση να δοθεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή στη Ρώμη.



Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε, τους οποίους επικαλείται το Ρόιτερ, το EFSF θα μπορεί να παρέχει τέτοιες προληπτικές διαθέσιμες πιστώσεις σε χώρες οι οποίες δεν είναι σε θέση να δανείζονται από τις αγορές μόλις οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνήσουν στις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες της μόχλευσής του, περί τα τέλη Νοεμβρίου.


Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία προσέφυγαν σε δανεισμό από την ΕΕ και το ΔΝΤ όταν τα κόστη του δανεισμού τους είχε φθάσει στα επίπεδα, που είναι σήμερα το κόστος δανεισμού για την Ιταλία.


"Δεν υπάρχουν πολλά, εάν υπάρχει κάτι, που να μπορούμε να κάνουμε άμεσα. Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης την οποία η Ιταλία θα πρέπει να οικοδομήσει η ίδια", είπε ένας αξιωματούχος.


Διπλωμάτης της ευρωζώνης είπε ότι υπάρχουν ελπίδες για στήριξη της Ιταλίας από την ΕΚΤ ."Οι γραμμές επικοινωνίας είναι ακόμα ανοικτές. Αλλά η ΕΚΤ δεν θα κάνει κάποια ανακοίνωση προς αυτό. Η ΕΚΤ θα προσελκυσθεί όπως και όλοι οι άλλοι από την δύναμη της βαρύτητας".


Στο μεταξύ, η ΕΚΤ προέβη σήμερα σε εσπευσμένες αγορές ιταλικών ομολόγων, δίνοντας μεγαλύτερος βάρος σε εκείνα 2ετούς και 10ετούς διάρκειας, για να αναχαιτίσει την αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με παράγοντες των χρηματαγορών. Αλλά η παρέμβασή τους είχε ως αποτέλεσμα απλώς να μειωθεί το επιτόκιο των 10ετών ιταλικών ομολόγων στο 7,25% από το 7,46%


Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
9-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: