Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2011

ΗΠΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥ ΜΑΝΧΑΤΑΝ


Το κίνημα κατά της οικονομικής ανισότητας, της λιτότητας και της απληστίας των τραπεζών καλά κρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, με συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και τις συνήθεις παρεμβάσεις της αστυνομίας.
Είκοσι ακτιβιστές του «Occupy Wall Street» («Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ») συνελήφθησαν το Σάββατο στη Νέα Υόρκη στη διάρκεια διαδήλωσης πολλών εκατοντάδων ανθρώπων κατά των τραπεζών στο νότιο Μανχάταν όπου βρίσκονται πολλά δημόσια κτίρια. Το «Occupy Wall Street» διοργανώνει διαδηλώσεις με ποικίλα θέματα σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένταση μεταξύ των ακτιβιστών και του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, που εμφανίζεται επικριτικός εναντίον τους.



Το κίνημα κατά της Γουόλ Στριτ ενέπνευσε διαδηλωτές στο Σινσινάτι του Οχάιο να σχηματίσουν το δικό τους πολιτικό κόμμα. Στην ιστοσελίδα του νέου κόμματος παρουσιάζεται μια πλατφόρμα δέκα σημείων που περιλαβάνει, μεταξύ άλλων στόχων, την ανάκληση πρόσφατης απόφασης του Ανώτατου Δικαστήριου που δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες να δαπανούν απεριόριστα ποσά σε πολιτικές εκστρατείες. Κυρίως όμως προτείνει την παραπομπή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για την πρόσφατη οικονομική κρίση στη χώρα.


Πέραν της Νέας Υόρκης, κινητοποιήσεις, μικροεπεισόδια και συλλήψεις σημειώθηκαν μέσα στο Σαββατοκοκύριακο σε πολλές αμερικανικές πολιτειακές πρωτεύουσες, όπως η Ατλάντα, η Ουάσιγκτον, η Ιντιανάπολις και η Χονολουλού. Το αδελφό κίνημα του Λονδίνου, «Occupy London», διοργάνωσε μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας από τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου προς το Κοινοβούλιο το Σάββατο, ημέρα εορτασμού της επαναστατικής δράσης του Γκάι Φοκς, που είχε επιχειρήσει να ανατινάξει τη Βουλή το 1605.


ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πηγές: Ασ. Πρες - ΑΠΕ)
 - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
7-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: