Δευτέρα, Νοεμβρίου 14, 2011

ΙΤΑΛΙΑ: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΜΟΝΤΙ


Ο Μάριο Μόντι, ο οποίος αποδέχτηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ξεκίνησε σήμερα διαβουλεύσεις με τα ιταλικά κόμματα, προς αναζήτηση υπουργών. Στα πρώτο μέτρα του Μόντι αναμένεται να συμπεριληφθούν η επιβολή συνολικού φόρου επί εισοδημάτων και ακίνητης περιουσίας, η επαναφορά του φόρου ακινήτων και η αύξηση της συντάξιμης ηλικίας. Σύμφωνα, πάντως, με τον ιταλικό Τύπο, πριν από το τέλος του 2011 είναι πιθανή μια νέα δέσμη μέτρων λιτότητας, ύψους 25 δισ. ευρώ.


Όπως μεταδίδουν τα βραδινά δελτία ειδήσεων των ιταλικών καναλιών, ο Μάριο Μόντι, πρόκειται να παρουσιάσει, μέχρι αύριο βράδυ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, την λίστα των υπουργών του.


Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση Rai tre, οι υπουργοί της νέας κυβερνητικής ομάδας δεν πρόκειται να  είναι πάνω από δώδεκα.


Το στοιχείο διαφωνίας, όμως, που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, αφορά την "ταυτότητα" των υπουργών και υφυπουργών.


Ο Μάριο Μόντι, θέλει να συμπεριληφθούν, στους συνεργάτες του, και πολιτικά πρόσωπα, γνωστά ονόματα δηλαδή των ιταλικών κομμάτων. Η μπερλουσκονική κεντροδεξιά, όμως, αρνείται να συναινέσει, επιμένοντας στην αποκλειστική υπουργοποίηση τεχνοκρατών, φοβούμενη, ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσε να πληρώσει, υψηλό, πολιτικό κόστος.


Μια ακόμη διαφορά, αφορά την διάρκεια της κυβέρνησης: η κεντροαριστερά και ο κεντρώος, "Τρίτος Πόλος", είναι διατεθειμένοι να δώσουν "πράσινο φως" στον Μόντι μέχρι δηλαδή, την άνοιξη του 2013, όταν λήγει η νομοθετική περίοδος.


Η κεντροδεξιά, αντιθέτως, επιμένει ότι ο Μόντι θα πρέπει να εργασθεί μόνο για να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις οικονομικού χαρακτήρα, που ανέλαβε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το τελευταίο σημείο διαφωνίας, αφορά ένα ακόμη κεντρικό στοιχείο του κυβερνητικού προγράμματος: οι κεντρώες δυνάμεις, επιθυμούν αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι συντηρητικοί, δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν το μέτρο, αλλά δείχνουν πιο ελαστικοί από την κεντροαριστερά, σε ότι αφορά την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.


Σήμερα το πρωί, ο Μόντι συναντήθηκε με τις αντιπροσωπείες των μικρότερων, τοπικών, κομμάτων. Το απόγευμα θα συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της "Ιταλίας των Αξιών" του Αντόνιο Ντι Πιέτρο, με εκείνους της Λέγκας του Βορρά και μ' αυτούς του κεντρώου "Τρίτου Πόλου". Αύριο οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν με τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, το κεντροαριστερό "Δημοκρατικό Κόμμα" και τον μπερλουσκονικό "Λαό της Ελευθερίας" και το απόγευμα έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.


Ο πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής του μικρού κεντροδεξιού κόμματος "Μέλλον και Ελευθερία" Τζανφράνκο Φίνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι προβλέπει πως η κυβέρνηση θα έχει λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου μέχρι την Παρασκευή. "Ο Μόντι πρέπει να λύσει και προβλήματα πολιτικού χαρακτήρα, το θέμα δεν είναι μόνο η λίστα των υπουργών, αυτή είναι το απλούστερο απ' όσα πρέπει να γίνουν", τόνισε ο Φίνι. Πρόσθεσε επίσης ότι "ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θέλει να έχει επαφές και με τους κοινωνικούς εταίρους, κάτι που είναι, οπωσδήποτε, θετικό".


Σύμφωνα με τους σχολιαστές, ο Μόντι επιθυμεί να συμπεριλάβει στα πρώτα μέτρα άμεσης εφαρμογής, την επιβολή συνολικού φόρου επί των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας, την επαναφορά του φόρου ακινήτων (που είχε καταργήσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι) και την αύξηση της συντάξιμης ηλικίας.


Σύμφωνα, πάντως, με τον ιταλικό Τύπο, πριν από το τέλος του 2011 είναι πολύ πιθανή μια νέα δέσμη μέτρων λιτότητας ύψους 25 δισ. ευρώ. Μια κίνηση αναγκαία, λόγω του ότι με τα σημερινά δεδομένα, η μηδενική, ουσιαστικά, ανάπτυξη της χώρας δεν πρόκειται να επιτρέψει το μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ εντός του 2013.


Σε ό,τι αφορά στην ελλιπή ανάπτυξη, η πρόεδρος των Ιταλών βιομηχάνων Έμμα Μαρτσεγκάλια, τονίζει σε δήλωσή της ότι "είναι πολύ σημαντικό να συσταθεί άμεσα η νέα κυβέρνηση και να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει να ξαναμπεί η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης".


Η επικεφαλής του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου Cgil, η Σουζάνα Καμούσο, προσθέτει ότι "χρειάζεται μια διαφορετική οικονομική πολιτική, αρχίζοντας από την ανακατανομή του πλούτου και την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου".


(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΡΕΖΑ TV
14-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: