Ολοένα και περισσότεροι πολίτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας διαγραφή χρεών. Τουλάχιστον ένας χρόνος απαιτείται πλέον για την εκδίκαση των υποθέσεων
Σωρεύονται κατά χιλιάδες στα Ειρηνοδικεία της χώρας οι αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η αύξηση των ευνοϊκών αποφάσεων από τη Δικαιοσύνη για δανειολήπτες που ζητούν το «κούρεμα» του χρέους τους έχει ως αποτέλεσμα οι σχετικές υποθέσεις να ξεπερνούν ήδη τις 60.000, ενώ για την εκδίκασή τους απαιτείται πλέον διάστημα τουλάχιστον ενός έτους. Επιπροσθέτως ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται το προσεχές διάστημα να εκτοξευτεί? στα ύψη λόγω των νέων οικονομικών μέτρων, της δραματικής περικοπής μισθών και συντάξεων, αλλά και της αυξανόμενης ανεργίας που έχουν οδηγήσει τους δανειολήπτες στον «βραχνά» της υπερχρέωσης, των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών κ.λπ.
Ετσι όλο και περισσότεροι καταναλωτές που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση θεωρούν? σανίδα σωτηρίας την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη, ζητώντας μείωση της αποπληρωμής των οφειλών τους ή και διαγραφή μεγάλου μέρους αυτών όταν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Ο Νόμος 3869/2010, που αφορά τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, γνωστός και ως «νόμος Κατσέλη», αποτελεί για πολλές περιπτώσεις δανειοληπτών ασπίδα προστασίας, καθώς αυξάνονται οι αποφάσεις που έχουν μειώσει (ή και διαγράψει) χρέη από τα αρμόδια δικαστήρια.
Οι καταναλωτές που έχουν δικαιωθεί στην πλειοψηφία τους δεν είναι έμποροι (που έχουν πτωχευτική δυνατότητα), αλλά φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες, συνταξιούχοι κ.λπ. που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής του χρέους τους λόγω ανεργίας ή άλλων κοινωνικών συνθηκών (π.χ. ασθένεια) και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδιωκόμενη εφαρμογή του νόμου αποτελεί μονόδρομο.
Τα αρμόδια δικαστήρια με αποφάσεις τους έχουν αποδείξει ότι δεν αντιμετωπίζουν τον συγκεκριμένο νόμο μόνο τυπικά, αλλά συμμερίζονται την αδυναμία των δανειοληπτών και προχωρούν σε «κούρεμα» χρεών, αρκεί τα στοιχεία τα οποία προσκομίζουν (και τα οποία ελέγχονται) να είναι αληθή και να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους. Για να φτάσουν αυτές οι υποθέσεις στα Ειρηνοδικεία προαπαιτούμενο είναι να έχει αποτύχει η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού των οφειλετών με τις τράπεζες.
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
Διέγραψε χρέη ανέργου 142.000 ευρώ
Σημαντικές είναι δύο πρόσφατες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Λαμίας.
Η πρώτη -που εκδόθηκε και θεωρήθηκε την 1η/11/2011? διέγραψε χρέη δανειολήπτη σε τράπεζες ύψους 142.000 ευρώ (από το συνολικό ποσό χρέους που ήταν 232.665,11 ευρώ). Πρόκειται για «κούρεμα» χρέους κατά 61%, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση έπρεπε να εφαρμοστεί ο νόμος λόγω ανεργίας. Παράλληλα, με την ίδια απόφαση σώθηκαν η πρώτη κατοικία του εν λόγω δανειολήπτη που είχε κοινή με τη σύζυγό του κατά το ήμισυ, η αυτοτελής αποθήκη που υπήρχε σ΄αυτήν, αλλά και το αυτοκίνητό του.
Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του ότι είχε αποτύχει κάθε προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού του αιτούντος με τους πιστωτές του (τράπεζες) και απέρριψε τον ισχυρισμό μίας εκ των τραπεζών, η οποία πρόβαλλε τον ισχυρισμό ότι η κρινόμενη αίτηση ήταν «αόριστη» επειδή δεν εξειδικεύεται στην αίτηση το κόστος διαβίωσης του αιτούντος. Εν προκειμένω, το συνολικό ποσό των οφειλών του ανερχόταν στα 232.665,11 ευρώ, εκ των οποίων θα πληρώσει τελικά για 4 έτη ποσό 31.200 €. Μετά την παρέλευση αυτών, θα καταβάλει για τα επόμενα 12 έτη συνολικά το ποσό των 59.500 €, δηλαδή το συνολικό ποσό των 90.700 ευρώ. Συνολικά ο οφειλέτης απαλλάχτηκε από χρέος ύψους 142.000 ευρώ.
Στο Ειρηνοδικείο Λαμίας είχε προσφύγει και η σύζυγος του ανωτέρω αιτούντος. Η γυναίκα ήταν συνοφειλέτης στα ίδια δάνεια με τον σύζυγό της, χωρίς να έχει η ίδια κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο εκτός του 50% της πρώτης τους κατοικίας. Σχετικά με αίτησή της εκδόθηκε από το ίδιο δικαστήριο η υπ΄ αριθμόν 2/2011 απόφαση, με την οποία αναστέλλεται για 6 μήνες η καταβολή οιουδήποτε χρηματικού ποσού προς τους πιστωτές της, λόγω μακροχρόνιας ανεργίας της.
ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ
almaliotou@pegasus.gr
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Α. ΚΟΡΣΑΝΟΥ - δικηγόρος, εξειδικευμένη σε νομικά θέματα που αφορούν στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Πληθαίνουν οι αιτήσεις
«Ολο και περισσότεροι είναι οι υπερχρεωμένοι πολίτες που προσφεύγουν στα Ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα, προκειμένου να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου 3869/2010 ελπίζοντας σε μια ευνοϊκή απόφαση που θα τους απαλλάξει από μέρος των οφειλών τους.
Οι αιτήσεις υπερχρεωμένων πολιτών που κατατίθενται στα Ειρηνοδικεία συνεχώς αυξάνονται, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις ευνοϊκές αποφάσεις που συνεχώς εκδίδονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων.
Για παράδειγμα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών από την κατάθεση έως την εκδίκαση της αίτησης περνά το διάστημα του ενός πλέον έτους, ενώ σε άλλα Ειρηνοδικεία της Αττικής μπορεί η ημερομηνία δικασίμου να ξεπεράσει και το έτος από την κατάθεση. Ενας οφειλέτης που έχει την ιδιότητα του φυσικού προσώπου, δηλαδή δεν είναι έμπορος, βρίσκεται σε αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων ή και ενήμερων οφειλών και έχει μία μόνο κύρια οικία ή δεν διαθέτει καθόλου ακίνητη περιουσία, μπορεί να ελπίζει σε διαγραφή έως και του μισού ή και παραπάνω των οφειλών του.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι αιτήσεις ατόμων που έχουν ατομική επιχείρηση, καθώς θεωρούνται έμποροι, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους απορρίπτονται».
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
5-12-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου