Παρασκευή, Δεκεμβρίου 16, 2011

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ


Σημαντικά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξή τους αντιμετωπίζουν οι εκατόν δέκα νοσοκομειακές βιβλιοθήκες, ο πολλαπλός μορφωτικός και κοινωνικός ρόλος των οποίων απαξιώνεται από την κυβερνητική πολιτική του συστήματος υγείας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το επαπειλούμενο ουσιαστικό κλείσιμο της μεγαλύτερης και παλαιότερης νοσοκομειακής βιβλιοθήκης του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».



«Δυστυχώς, παρά το ότι όλα αυτά τα χρόνια η συμβολή των νοσοκομειακών/ιατρικών βιβλιοθηκών και των εργαζομένων σ' αυτές υπήρξε σημαντική στην έγκαιρη και έγκυρη κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών επιστημονικής πληροφόρησης σε όλους τους επαγγελματίες υγείας όλο το 24ωρο στα νοσηλευτικά ιδρύματα, δημιουργώντας "εστίες ανταλλαγής και δημιουργίας επιστημονικής γνώσης", το υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να αδιαφορεί και να μην παίρνει καθόλου θέση».


Αυτά υποστηρίζει η Ενωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, τονίζοντας πως «δυστυχώς το υπουργείο Υγείας δεν έχει συνειδητοποιήσει έμπρακτα την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους και τη μεγάλη τους συμβολή στην επιστημονική πληροφόρηση».


Η Ελένη Καλογεράκη, προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης του «Ευαγγελισμού», της αρχαιότερης και μεγαλύτερης νοσοκομειακής βιβλιοθήκης, υποστηρίζει πως «μετά την αποχώρηση όλου του προσωπικού της βιβλιοθήκης του "Ευαγγελισμού" λόγω εφαρμογής των διατάξεων του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος με συνέπεια και την κατάργηση όλων των οργανικών θέσεων και τη μακροχρόνια άδεια τοκετού, λοχείας και ανατροφής (16 μηνών) μιας συναδέλφου, στη βιβλιοθήκη παραμένει μόνο η προϊσταμένη και η βιβλιοθήκη οδηγείται σε κλείσιμο λόγω έλλειψης προσωπικού».


Δυστυχώς, όλες οι ιατρικές βιβλιοθήκες μέχρι σήμερα στερούνται γενικών μηχανισμών, αυτοματοποίησης, παρακολούθησης νέων δρώμενων, καθώς οι νέες τεχνολογίες δεν έχουν εισβάλει εκεί.


Η Ευαγγελία Λάππα είναι υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του νοσοκομείου ΚΑΤ με ειδίκευση στη Διαχείριση Πληροφοριών Υγείας, που δημιουργήθηκε το 1980, δηλαδή λειτουργεί 31 χρόνια. Υπηρετεί όλο τον ιατρικό κόσμο της Ελλάδας με όλες τις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες. Το δυναμικό της, δυστυχώς, έχει μείνει με ένα βιβλιοθηκονόμο Π.Ε.


Η Χριστίνα Κυριακοπούλου, ως πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης, επεσήμανε ότι «εμείς θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων στις νοσοκομειακές/ιατρικές βιβλιοθήκες και θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου το υπουργείο Υγείας να εισακούσει τη φωνή ίσως της πιο αδικημένης κατηγορίας βιβλιοθηκών στη χώρα μας». .Κ.


Γ.Α-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
16-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: