Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2012

BIG DEAL ΑΠΟ VODAFONE ΚΑΙ WIND ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ COSMOTE - ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ;;;


Μια ανάσα πριν από τις υπογραφές που θα δώσουν σάρκα και οστά στο «big deal» της εγχώριας αγοράς κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται οι µέτοχοι του «Vodafone group» και οι οµολογιούχοι της Wind.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι δύο πλευρές ύστερα από πολύµηνες διαπραγµατεύσεις έχουν συµφωνήσει σε όλα για τους όρους της συγχώνευσης των δύο εταιρειών και πλέον όλα δείχνουν ότι είναι θέµα ηµερών να ανακοινωθεί η επιχειρηµατική αυτή συµφωνία, που θα ανατρέψει τα δεδοµένα στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά.
Η συµφωνία προβλέπει ανταλλαγή µετοχών και όχι καταβολή µετρητών µε τα ποσοστά στο νέο εταιρικό σχήµα που θα προκύψει ως εξής: η Vodafone να κατέχει το 55% και η Wind το 45%. Σε ό,τι αφορά το µάνατζµεντ -σύµφωνα µε πληροφορίες- θα ασκείται από κοινού. Εκτός όµως από τις ριζικές αλλαγές που θα επιφέρει το deal στο τοπίο της κινητής τηλεφωνίας, η συγχώνευση θα προκαλέσει ανατροπές και στη σταθερή τηλεφωνία.



Ο ΟΤΕ θα αποκτήσει πλέον αντίπαλο δέος, καθώς η συνένωση Vodafone-HOL µε τον βραχίονα σταθερής τηλεφωνίας της Wind (πρώην Tellas), θα δηµιουργήσει ένα σχήµα µε 900.000 και πλέον πελάτες LLU.
Υφεση 
Ο κλοιός της ύφεσης που «σφίγγει» τα τελευταία χρόνια την αγορά της κινητής τηλεφωνίας, δηµιούργησε τις συνθήκες εκείνες που επέβαλαν εδώ καιρό στις εταιρείες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων.
Τα τελευταία δύο χρόνια ο τζίρος της ελληνικής αγοράς µειώθηκε κατά 1,1 δισ., ενώ αντίστοιχα η λειτουργική κερδοφορία του κλάδου κατά 600 εκ. ευρώ περίπου. Η ύφεση συνεχίστηκε µε τους ίδιους ρυθµούς και το 2011 καθώς η αγορά κινητής κατέγραψε µείωση της αξίας της κατά 30%.
Παράγοντες πάντως της αγοράς επισηµαίνουν ότι τη συγχώνευση επιθυµούν -όσο παράδοξο και αν ακούγεται- όλες οι πλευρές. Ακόµα δηλαδή και η Cosmote, που θα έχει πλέον ένα ισχυρό αντίπαλο δέος στην αγορά. Και αυτό γιατί µη επίτευξη της συµφωνίας ενδέχεται να σηµαίνει ρύθµιση της Cosmote από την αρµόδια τηλεπικοινωνιακή αρχή στη χώρα µας (ΕΕΤΤ), που συνεπάγεται κοστολογικό έλεγχο, όπως ακριβώς συµβαίνει και µε τον ΟΤΕ.
Η θυγατρική του ΟΤΕ, σύµφωνα µε τη διοίκηση της εταιρείας, πέραν του ότι κατέχει σχεδόν το 50% της αγοράς, κερδίζει πλέον ένα πολύ σηµαντικό µερίδιο της φορητότητας, κάτι που σηµαίνει περαιτέρω ενδυνάµωση του µεριδίου της αγοράς. Αυτό πιθανόν σε βάθος χρόνου να δηµιουργούσε πονοκέφαλο στην Cosmote υπό τον φόβο να παρέµβει η ΕΕΤΤ και να υπόκειται σε κοστολογικό έλεγχο περιορίζοντας τις κινήσεις της στην αγορά.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ Ο.Κ.
Κλήση σε Βρυξέλλες με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Τα βλέμματα μετά την υπογραφή της συμφωνίας στρέφονται στις Βρυξέλλες καθώς η τύχη του deal θα κριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.
Το γεγονός πάντως ότι δύο μεγάλα σχήματα (Vodafone-Wind και Cosmote) θα ελέγχουν πλέον το σύνολο μιας τόσο μεγάλης αγοράς, δημιουργώντας συνθήκες ολιγοπωλίου, κάθε άλλο παρά αυτονόητη καθιστά την έγκριση μιας τέτοιας επιχειρηματικής συμφωνίας.
Ενδεικτικό μάλιστα της δυσκολίας να γίνει αποδεκτό το deal από τα αρμόδια όργανα, είναι το προ μηνών μπλόκο από τις αμερικανικές Αρχές στην επικείμενη εξαγορά της T-Mobile από την AT&T με την αιτιολογία πως η συγχώνευση των δύο τηλεπικοινωνιών παραβαίνει τις αντιμονοπωλιακές διατάξεις και θα οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση του ανταγωνισμού στην αγορά.
Mισό μισό
Εφόσον η συμφωνία επικυρωθει οι δύο εταιρείες θα ελέγχουν σχεδόν το 50% της αγοράς. To υπόλοιπο 50% ανήκει στην Cosmote.
Τρεις είναι οι πιθανές απαντήσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής: Εγκριση, απόρριψη ή έγκριση υπό προϋποθέσεις. Στην τρίτη περίπτωση οι μέτοχοι θα πρέπει να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων. Από τη στιγμή που ανάψει το πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές Αρχές, θα ξεκινήσουν οι νομικής μορφής διεργασίες που θα πάρουν αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθούν, ενώ στη συνέχεια θα απαιτηθεί χρόνος για τη λειτουργική συγχώνευση που αφορά δίκτυα, συστήματα και καταστήματα.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
nanos@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
29-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: