Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2012

«ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ»


Το φρέσκο «αίμα» στην πολιτική σκηνή της Σουηδίας και της Γερμανίας είναι αδιαμφισβήτητα το Κόμμα των Πειρατών. Μιλώντας με τη νεότερη ευρωβουλευτή, τη Σουηδέζα, Αμέλια Αντερσντότερ, η οποία ανήκει στο Κόμμα των Πειρατών, αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως τη διάθεσή τους να μάθουν τις πολιτικές διεργασίες και να συμμετάσχουν, ταυτόχρονα όμως και την απειρία τους.

Oσο σαφείς και κατηγορηματικοί είναι στις απόψεις τους περί ελεύθερης διακίνησης των πληροφοριών και Διαδικτύου τόσο νεφελώδεις είναι οι θέσεις τους για τα υπόλοιπα καίρια ζητήματα.
Ο συντονισμός και η διαμόρφωση κοινής πλατφόρμας είναι δύσκολη υπόθεση σε μια τόσο μεγάλη κοινότητα, που δεν έχει κοινή γεωγραφική προέλευση, όπως παραδέχεται στο «Eθνος της Κυριακής» η 25χρονη Αμέλια. Από την άλλη, όμως, είναι εξίσου δύσκολο να φανταστεί κανείς τη διαμόρφωση αυτής της κοινής πλατφόρμας, όταν μια ευρωβουλευτής, σε ερώτηση σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα την οποία επισκέφθηκε, απαντά με αφοπλιστική αφέλεια ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που διαπίστωσε ήταν το κακό σήμα του κινητού της τηλεφώνου...
Eχετε ταχθεί εναντίον της νομοθεσίας που προωθεί το Κογκρέσο για το Διαδίκτυο. Η ψηφοφορία αναβλήθηκε και ρόλο έπαιξαν οι διαμαρτυρίες των πολιτών. Πώς το σχολιάζετε;
Θέλουμε να ακυρωθεί η νομοθεσία αυτή, επειδή είναι μια σοβαρότατη επίθεση εναντίον της κοινωνικής συνοχής των ανθρώπων που θέλουν να επικοινωνούν χωρίς να τους εμποδίζουν τα γεωγραφικά τους σύνορα. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να ελέγξουν τον τρόπο που επικοινωνούμε εμείς εκτός ΗΠΑ. Είναι λάθος. Φάνηκε πάντως ότι οι διαμαρτυρίες στο Διαδίκτυο, που σήμερα θεωρούνται «ακραίες», λειτουργούν, αλλά μόνο για τώρα. Πρέπει να προσέξουμε ώστε αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες να μη γίνουν ο κανόνας.
Το κίνημα τον Πειρατών εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Πώς βλέπετε το μέλλον του;
Το κίνημα των Πειρατών έχει όλη την απαιτούμενη δυναμική για να αναπτυχθεί. Συντελούνται πολλές αλλαγές και τα παραδοσιακά κόμματα δεν μπορούν να συμβαδίσουν με αυτές. Είναι πολύ δεμένα με τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό δεν είναι κακό εξ ορισμού, αλλά δεν εφαρμόζεται στον τομέα της επικοινωνίας. Πρέπει να διεξαχθεί μια πολιτική συζήτηση που θα είναι παγκόσμια. Το Ιντερνετ δεν έχει σύνορα και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τα παραδοσιακά κόμματα, ενώ οι Πειρατές δημιουργήθηκαν ακριβώς χωρίς να έχουν σύνορα.
Για αυτόν τον λόγο συνεργάζεστε με τους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο; Επειδή προσεγγίζουν ένα θέμα που αφορά όλη την υφήλιο;
Αν προσέξετε καλύτερα, θα δείτε ότι οι Πράσινοι έχουν πολύ μεγάλη σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες, λόγω των οικολογικών θεμάτων που αντιμετωπίζει κάθε κοινότητα. Το κόμμα των Πρασίνων σε κάθε χώρα έχει τα δικά του ζητήματα, σε αντίθεση με τους Πειρατές, το κίνημα των οποίων είναι τόσο ευρύ, που είναι και για εμάς πολύ δύσκολο να το συντονίσουμε.
Γνωρίζουμε τις θέσεις των Πειρατών για το Ιντερνετ. Ωστόσο, έχετε διαμορφώσει κοινές θέσεις για άλλα ζητήματα όπως η οικονομική πολιτική για παράδειγμα;
Ενα σημαντικό θέμα είναι η μετακίνηση ανθρώπων και εργαζομένων από χώρα σε χώρα, που πάλι ενέχει το στοιχείο της επικοινωνίας. Οι Πειρατές στη Σουηδία και τη Γερμανία προσπαθούν να αναπτύξουν θέσεις σε τέτοια ζητήματα. Η οικονομική κρίση είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και προς το παρόν δεν είναι στις προτεραιότητές μας. Ακόμη και στα παραδοσιακά κόμματα υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για τον χειρισμό της κρίσης, οπότε για εμάς είναι ακόμη πιο δύσκολο. Αν θέλετε την άποψή μου, χρειαζόμαστε ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών, περισσότερη ενοποίηση. Και πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε οι άνθρωποι να επικοινωνούν ελεύθερα μεταξύ τους.
Ζείτε από κοντά τις διεργασίες στις Βρυξέλλες. Πώς κρίνετε τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης;
Οι πληροφορίες που έχω είναι κυρίως από τα ΜΜΕ. Δεν έχω παρακολουθήσει στενά το θέμα και ασχολούμαι κυρίως με τις τηλεπικοινωνίες.
Διαπιστώσατε από την επίσκεψή σας στη χώρα μας ότι η Ελλάδα διέρχεται κρίση;
Ο κόσμος μού μιλούσε διαρκώς για την κρίση, ωστόσο αυτό που πρόσεξα ήταν ότι είχα πολύ κακό σήμα στο κινητό μου. Πρέπει να αλλάξετε τις υποδομές. Τώρα που έχετε οικονομική κρίση, έχετε τη δυνατότητα να ξεκινήσετε μια νέα συζήτηση για το πώς θα διαμορφωθεί η κοινωνία σας και πώς θα επικοινωνείτε καλύτερα μεταξύ σας.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
madam@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
29-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: