Τετάρτη, Ιανουαρίου 25, 2012

"ΘΕΛΩ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ" .Η ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΕΝΟΣ ΑΝΕΡΓΟΥ...


«Θέλω δουλειά. Δεν αντέχω άλλο... Ξυπνάω με ταραχή», «Δώστε μου να σπάω πέτρες, να απασχολούμαι...», «Έχω σκεφτεί πολλές φορές να βάλω στο κεφάλι μου πιστόλι»...
Είναι η φωνή της απόγνωσης στη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία της ΜΚΟ «Κλίμακα», ενός 57χρονου άνεργου. Τέτοιες φωνές πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό και θα πληθαίνουν όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση.
Ο ψυχολόγος Άρης Βιόλατζης δείχνει εικόνες στον υπολογιστή του από κάποιον άλλον 45άρη που τον πρόλαβαν στο... παραπέντε «πριν περάσει τη θηλιά στον λαιμό του».



Θα περιγράψει την συγκλονιστική ιστορία ενός ανθρώπου «σαν εμάς, σαν όλους, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο που μέσα σε μια νύχτα θα δει τη ζωή του να αλλάζει, λόγω της οικονομικής κρίσης».


«Μας πήρε τηλέφωνο απελπισμένος 6 μήνες μετά την απόλυσή του, μισομεθυσμένος και οργισμένος. Χρειάστηκε άμεση κινητοποίηση για να τον σώσουμε».


Είναι οι άνθρωποι ηλικιών μεταξύ 40-55 είναι που επικοινωνούν με τη γραμμή της Κλίμακας. Άνθρωποι του ενεργού πληθυσμού που «βούτηξαν» στα χρέη ξαφνικά και έχουν δυσκολία όχι μόνο να τα αποπληρώσουν, αλλά να συτηρήσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.


Η Ελλάδα είναι πρώτη σε ποσοστό αύξησης αυτοκτονιών τα δύο τελευταία χρόνια μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό αποδίδεται στη μεγάλη άνοδο της ανεργίας, τη δημιουργία αστέγων και νεόπτωχων.


«Νεόπτωχων», «νεοάστεγων», που βλέπει κανείς με γυμνό μάτι στον Κεραμεικό κάθε μέρα, εκεί που μοιράζεται το συσσίτιο από την «Κλίμακα».


Πολλοί άστεγοι με πτυχίο και διπλώματα ανωτάτων ιδρυμάτων, κατ’ εικόνα και καθ΄ομοίωση της Αθήνας, όπου σε κάποιες περιοχές του κέντρου είναι περισσότερα τα κλειστά μαγαζιά από εκείνα που λειτουργούν. Η ταμπέλες «ενοικιάζεται» χαρακτηρίζουν πλέον την αισθητική της πόλης.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των πέντε πρώτων μηνών του 2011 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, το ποσοστό αύξησης αυτοκτονιών είναι 40% σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Το διάστημα 2000-2009 οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα ήταν συνολικά 3.661, με τα περιστατικά να παραμένουν σταθερά στα 350-400 ανά έτος.


Μετά την Αττική, η Κρήτη είναι η περιοχή με τις περισσότερες κλήσεις στη γραμμή βοήθειας 1018. Σημειώνεται ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περρισσότεροι από 20 άνθρωποι αυτοκτόνησαν στην Κρήτη, ενώ ακόμη δεν είναι διαθέσιμα τα επίσημα στοιχεία για το 2010.


Σύμφωνα με ειδικούς, η αυξητική τάση στις αυτοκτονίες ταυτίζεται χρονικά με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, όμως τα αίτια της αυτοκτονίας δεν είναι πάντα, ή μόνο, οικονομικά.


Σύμφωνα με ειδικούς Ψυχικής Υγείας, συνήθως συνυπάρχουν, ή προηγούνται, άλλοι παράγοντες, όπως κατάθλιψη ή προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις.


Στην «Κλίμακα» υπογραμμίζουν ότι ενδείξεις υπάρχουν πάντα, καλώντας σε «alert» τις οικογένειες. «Υπάρχει πρόληψη» τονίζουν στην οργάνωση και η αντίδραση θα πρέπει να είναι μεγάλη.


Στην τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) οι οικονομικοί λόγοι ήταν η συνήθης αιτία που άκουγαν οι υπεύθυνοι ψυχολόγοι από το 2007, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο, χρονιά που η κρίση δεν είχε ξεσπάσει ακόμα στην Ελλάδα.


Από τότε οι κλήσεις τετραπλασιάστηκαν για να φτάσουν πέρσι τις 2.500, ενώ όλο και πιο συχνά καλούν άνθρωποι που είναι βουτηγμένοι στα χρέη.


Μεγάλο άγχος δημιουργείται από τα χρέη σε τράπεζες και από την πίεση στις οποίες προσφεύγουν μέσω των εισπρακτικών εταιρειών οι πιστωτές.


nooz.gr/ από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
25-1-2012

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε άνεργε. Είμαι κάτοχος 2 πτυχίων (αριστούχος), γνώστης ξένων γλωσσών, Η/Υ. Είμαι και εγώ άνεργος. Δούλεψα σε μερικές δουλειές για χρόνια. Είμαι μεσήλικας. Επομένως σύμφωνα με τα αφεντικά "παλαιό" μοντέλο. Η αυτοκτονία, είναι μια πράξη που θα βλάψει μόνον εσένα και όσους αγαπάς. Γιατί να αυτοκτονήσεις; Ποιός φταίει για την κατάστασή σου; Όχι εσύ βέβαια. Αυτοί που φταίνε, και δεν νοιάζονται αν θα ζήσεις, θα νοιαστούν αν θα πεθάνεις; Αλλά ας τα δούμε ψύχραιμα. Καταρχήν κανένας άνθρωπος δεν θέλει να είναι άνεργος. Κανένας από μας δεν είναι τεμπέλης, κανένας δε θέλει να τον κυνηγάν για χρέη, το κυριότερο, να μην μπορεί να φροντίσει τα παιδιά του, που αγαπά όσο τίποτα άλλο. Ξέρω πόσο άσχημο είναι να μην έχεις δεκάρα, να εξαρτάσαι από τη βοήθεια άλλων, να βλέπεις φελλούς και νούμερα να κορδώνονται, άτιμους να σε χλευάζουν με την προκλητικότητά τους. Νιώθω οργή, όχι όμως απελπισία. Γιατί ξέρω. Ξέρω ότι η χώρα μας πεθαίνει, γιατί δεν έχει ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ που μπορούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε. Αλλά ξέρω ότι δεν μας αφήνουν. Και όχι μόνο αυτό. Θέλουν να μας πείσουν οι άχρηστοι, τα λαμόγια, οι κλέφτες, οι οσφιοκάμπτες, οι συμβιβασμένοι, οι ασυνείδητοι, ότι τάχα εμείς φταίμε!!! Ναι, φίλε μου. Για να γλυτώσουν το παλιοτόμαρό τους, μας τρομοκρατούν, μας λοιδορούν, μας υβρίζουν. Μεταθέτουν την ενοχή τους στο λαό. Μας βάζουν επίτηδες φόρους, που γνωρίζουν καλά ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε, για να βάλουν στο χέρι τους κόπους μιας ζωής. Λίγα πράγματα, αλλά που αποκτήθηκαν τίμια. Χωρίς εμάς που είμαστε ακόμη σε θέση να προσφέρουμε, οι τίμιοι εργαζόμενοι συνάνθρωποι μας γίνονται έρμαιο εκμετάλλευσης. "Πρόσεξε να υπακούς, να γλύφεις, να σκας, να παράγεις, να μην τρως αλλιώς ανεργία". Να σου προτείνω κάτι: Αντί να χαραμίσεις τη ζωή σου προσπάθησε να αλλάξεις τη σαπίλα που σου κατατρώει τη ζωή. Πως; Οργανώσου μαζί με άλλους ανέργους στην αντίσταση. Υπάρχει, με πολλά πρόσωπα και εκφράζεται με άπειρους τρόπους. Αλληλουποστηριχθήτε. Παρέκαμψε και ξεφτίλισε το άδικο σύστημα. Χρησιμοποίησε τα λάθη του εναντίον του. Θα έλεγα πολλά περισσότερα αλλά δεν είναι σωστό να καταχραστώ της φιλοξενίας. Να ξέρεις κάτι: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ. mitsos175.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως παιδια ειμαστε ολοι θυματα του παμε και των τραμπουκων του που το μονο που θελουν ειναι να διωξουν ολες τις επιχειρησεις εκτος Ελλαδος και αγωνιζονται δηθεν για ενα καλυτερο μεροκαματο.Ειναι οι ιδιοι που αγοραζουν κινεζικα προιοντα βουλγαρικα κρεατα επιδοτωντας ετσι επιχειρησεις προσφερουν 5 ευρω μεροκαματο και παιρνουν στο σπιτι τους αλλοδαπους ανασφαλιστους για βαψιμο και κανουν την κοτα σε κωλομαγαζα του κκε και μετα σου λενε φιλε εργαζομενε ειμαι νταβατζης του κορμιου σου θα δουλευεις για οσα πει το παμε και αν εχεις αναγκη και πας για δουλεια για 30 ευρω και εχουμε απεργια θα σου σπασω το κεφαλι.Δεν θα αργησει ο καιρος ομως που οι τραμπουκοι του παμε θα τρωνε ξυλο αλυπητα και θα κλεινουν δρομους και επιχειρησεις μονο στα ονειρα τους.

Ανώνυμος είπε...

Να' σαι καλά mitsos175.

Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμος 3:55

ο μπατσάκος σχολιαστής υπηρεσίας βλέπω κάνει καλά την δουλειά του.

Ανώνυμος είπε...

Ναι ρε σούργελο, το ΚΚΕ κυβερνάει και μας έφερε σ' αυτά τα χάλια. Μαλακάκο.

Ανώνυμος είπε...

φιλε ανεργε αν εχεις φτασει σε τετοια απογνωση, και θες να δωσεις τελος στη ζωη σου, σε παρακαλω μην κανεις τη χαρη στους κλεφτοπροδοτες βολευτες. Τουλαχιστον αν το εχεις παρει αποφαση μην πας μονος σου. Παρε μαζι σου τουλαχιστον εναν απο τους τελειωμενους προδοταραδες που εχουμε για κυβερνηση και θα εισαι ηρωας ισαξιος του Κολοκοτρωνη και του Λεωνιδα στις καρδιες και στην ιστορια των Ελληνων για παντα.

Ανώνυμος είπε...

Οσο βλεπω πως υπαρχουν ακομα τοσο κομπλεξικοι βλακες που για ολο αυτο τον εξευτελισμο, τη χρεοκωπια και τη προδοσια της χωρας και του λαου μας τους φταιει το κκε η καποιο αλλο κομμα που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ, ΧΑΝΩ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΟΥ. Μετα σκεφτομαι οτι τοσοι ηλιθιοι Ελληνας αποκλειεται να υπαρχουν και πολλοι. Μαλλον προκειται για αλλο ενα κρατικοδιαιτο παπαγαλακι της δοσιλογικης συμμοριας πασοκ-νδ-λαος που ετοιμαζονται ολοι μαζι για τη μεγαλυτερη προδοσια που εχει υποστει ποτε ο λαος μας (να παραχωρησουν απολυτα και αμετακλητα ολη την εθνικη μας κυριαρχεια και ολη την περιουσια των Ελληνων πολιτων, δημοσια και προσωπικη,) Για τετοιους "τεραστιους" προδοτες οπως του πασοκ-νδ-λαος ακομα και το γουδη μου ακουγεται πολυ ελαφρια τιμωρια. Γεια σου ανεγκεφαλε κομπλεξικε η παπαγαλακι της προδοσιας, οτι και αν εισαι.

Ανώνυμος είπε...

Τελικα ειμαστε η πρωτη χωρα της ευρωπης πλεον σε κομμουνιστες με τους πιο πολλους αστεγους.Α ρε σουργελα.
Κομμουνισμο στην τυσεπη σας ρε σπαγγοραμενοι που θελετε και 100 ευρω οικοδομικο μεροκαματο και ειστε πιο αχρηστοι απο τον πιο αχρηστο πακιστανο και ουτε για βαψιμο δεν ειστε ικανοι.Για τραβηχτε προς ευρωπαικες χωρες κλειστε ενα δρομο μια εικοσαδα ατομα να δειτε ξυλο που θα φατε.Εδω εχετε την αστυνομια γι προστασια.Δεν ειμαι ουτε φασιστας ουτε μπατσος ρε και το σωμα μου το πουλαω οσο θελω και το παμε το γραφω στα παπαρια μου γιατι αποτελειται απο ενα ματσο ζωα.

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμος 11:35

Δυστυχώς δεν έχεις πουλήσει μόνο το σώμα σου αλλά και το μυαλό σου ,την συνείδηση σου και την Τάξη σου.

Λυπάμαι...

Ανώνυμος είπε...

11.35 εισαι για τον πούτσο

δεν θα ασχοληθω παραπανω, κατι νουμερα σαν εσενα μας εφεραν σ αυτο χαλι

βρακι στον κωλο σου δεν εχεις να βαλεις, ΝΔ ψηφιζεις ηλιθιε


αν θελεις να βοηθησεις τον τοπο σου, κανε εναν κοπο κι αυτοκτονα - πιστεψε με, χωρις εσενα θα γλιτωσουν πολλοι ανθρωποι

Ανώνυμος είπε...

11.22 σκυλι της παπαρηγα και του τσιπρα μαμοθρεφτε στειτζα που θες τσαμπα φαι σπιτι υπηρετρια μαμα τσαμπα σχολειο νοσοκομειο αυτοκινητο τσαμπα δανεια ρευμα τηλεφωνο δουλεια του μπαμπα του εισπρακτορα η του δημοσιου υπαλληλακου κατι ζωα σαν τη παρτη σου μας φεραν ως εδω.Τραβα μια βορεια κορεα να τα χεις ολα τζαμπα να ησυχασουμε.Και δεν ψηφιζω κανενα μπασταρδο.Δεν εχω κομπλεξ να μπω σε κοπαδι σαν εσενα γιατι αισθανομαι εξυπνοτερος απο τα ζωα της βουλης.

Ανώνυμος είπε...

poly sostos eisai mitsos 175.......bravo

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΣΟΚ 254.601.807 [2000-2011] ΝΔ 271.146.297 [2000-2011] ΚΚΕ 63.926.787 [2000-2011] ΣΥΡΙΖΑ 47.950.315 [2000-2011] ΛΑΟΣ 29.023.573 [2004-2011] ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 5.590.177 [2009-2011] ΑΥΤΑ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΧΥΝΕΤΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ.ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ Η ΚΟΥΜΟΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΑΣ ΛΕΩ ΑΝΗΚΩ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΟΥ ΚΑΘΑΡΗ.ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΔΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΑ ΓΑΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ 300+1 ΦΑΣΙΣΤΟΜΑΣΟΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΖΟΜΠΙ.ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ. ΑΛΛΑ ΤΙ ΣΑΣ ΛΕΩ ΣΑΝ ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΜΕ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΠΑΤΕ.ΖΩΑ ΕΕΕΕΕΕ ΖΩΑ [LEON]

Ανώνυμος είπε...

αει μαρη 4:52 μμ τραβα να κολλησεις καμια αφισσα του Κωστακη

κουράδα της δεξιας, δεν φτανει που ρημαξατε τον τοπο εχεις κι αποψη

και ναι ρε παπάρα, θελω τζαμπα σχολειο και τζαμπα νοσοκομειο!

αμα εσυ θελεις να πληρωνεις, στα αρχιδια μας - τραβα στις ΗΠΑ να τα πληρωνεις ολα, ηλιθιε

εδω ειναι Ευρωπη και γουσταρουμε κοινωνικο κρατος, οποτε σαλτα και γαμησου, μαλακα της κοινωνιας