Δεν έδωσαν τελικά οι οικονομικοί εισαγγελείς «ονόματα και διευθύνσεις» (τουλάχιστον στο επίσημο γραπτό υπόμνημά τους) για τις πολιτικές παρεμβάσεις και πιέσεις που δέχθηκαν, με συνέπεια να καταλήξει η σχετική έρευνα μοιραία στο αρχείο, στέλνοντας ωστόσο σαφές μήνυμα προς κάθε πλευρά ότι οποιαδήποτε νέα παρέμβαση θα αποτελέσει «αιτία πολέμου».
ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΥΛΩΝΙΤΗ
Δεν έδωσαν τελικά οι οικονομικοί εισαγγελείς «ονόματα και διευθύνσεις» (τουλάχιστον στο επίσημο γραπτό υπόμνημά τους) για τις πολιτικές παρεμβάσεις και πιέσεις που δέχθηκαν, με συνέπεια να καταλήξει η σχετική έρευνα μοιραία στο αρχείο, στέλνοντας ωστόσο σαφές μήνυμα προς κάθε πλευρά ότι οποιαδήποτε νέα παρέμβαση θα αποτελέσει «αιτία πολέμου».
Μολονότι όλα τα «πυρά» στράφηκαν εναντίον της νομοθετικής ρύθμισης που αιφνιδίως και αναιτιολόγητα προσπαθούσε να τους καταργήσει, ενώ χειρίζονταν σωρεία κρίσιμων υποθέσεων, οι εισαγγελείς Γ. Πεπόνης, Σ. Μουζακίτης δεν θέλησαν επισήμως να κατονομάσουν τις παρεμβάσεις τονίζοντας στο υπόμνημα: «Δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας αναλισκόμενοι με το αυτονόητο και πασίδηλο, δυστυχώς, της νεοελληνικής πραγματικότητας», επισημαίνοντας ότι είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους.
Ετσι το θρίλερ που παίχτηκε το τελευταίο 3ήμερο έκλεισε με μια μεγάλη ανατροπή και τη σκιά να πλανάται για ονόματα που λέγεται ότι έδωσαν στις προφορικές συζητήσεις με ανωτέρους τους, «φωτογραφίζοντας» και πρόσωπα του δημόσιου βίου, που ενοχλήθηκαν από τις ενέργειές τους και τους οποίους λέγεται ότι τους χαρακτήρισαν «θρασείς και αναιδείς» (στις άτυπες αυτές εξετάσεις) τονίζοντας ότι δεν τους υπολογίζουν και δεν μπορούν να τους οδηγήσουν σε παραίτηση.
Οι χθεσινές εξελίξεις ήταν ραγδαίες μετά και τη διατυπωμένη από τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο, εντολή να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο η υπόθεση. Ο αντεισαγγελέας ΑΠ. Φ. Μακρής τους κάλεσε χθες για διευκρινίσεις και αφού άφησαν γενικότερης φύσης αιχμές, στρεφόμενοι κυρίως κατά της νομοθετικής κατάργησής τους και αρνούμενοι να δώσουν ονόματα, έκρινε ότι η υπόθεση έχει κλείσει.
Λάθος ερμηνεία. Ο αντεισαγγελέας ΑΠ σημείωσε ότι η προσπάθεια αντικατάστασής τους με τη νομοθετική τροποποίηση ερμηνεύτηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς ότι η δράση τους ενόχλησε επιχειρηματικούς παράγοντες ή διάφορους αξιωματούχους, οι οποίοι θορυβηθέντες δρομολόγησαν την κατάργησή τους. Κρίνοντας ότι η κίνησή τους εκπορεύθηκε από υπερβολική ευαισθησία, την αδιαπραγμάτευτη προσήλωσή τους στο καθήκον και ότι ήταν παρορμητική, κατέληξε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για παρέμβαση στο έργο τους και δεν χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
Από κυβερνητικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο απόσυρσης ή διόρθωσης της επίμαχης ρύθμισης, καθώς και από την Εισαγγελία ΑΠ διευκρινίστηκε χθες κατηγορηματικά ότι το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο για τους οικονομικούς εισαγγελείς ήταν μελετημένο, λειτουργούσε άριστα και δεν δικαιολογείτο καθόλου η τροποποίησή του.
Ετσι οι οικονομικοί εισαγγελείς θα παραμείνουν στη θέση τους, εκτός εάν η κυβέρνηση στείλει ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για αντικατάστασή τους (με αφορμή το αρχικό κείμενο της παραίτησης), οπότε θα επιβεβαιωθεί όμως και στην πράξη ότι είχαν γίνει πολύ ενοχλητικοί με τις ενέργειές τους. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που στάλθηκε ήταν πως «δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους», ότι αδιαφορούν για παρεμβάσεις που δεν μπορούν να τους επηρεάσουν και ότι αν ξαναεπιχειρηθούν θα ακολουθήσει ακόμα μεγαλύτερος σάλος από αυτόν που τώρα αποτράπηκε, για να μην μπει και η χώρα σε περαιτέρω περιπέτειες...
Δηλώνουν πιστοί στις αρχές τους
«Για μας το θέμα έληξε διαδικαστικά», ήταν τα λόγια του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη μετά την υποβολή του υπομνήματος που κατέθεσε χθες μαζί με τον συνάδελφό του Σπ. Μουζακίτη στον αντεισαγγελέα ΑΠ, Φώτη Μακρή, στο πλαίσιο της έρευνας που διατάχθηκε προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τις καταγγελίες στην επιστολή παραίτησής τους ότι «δέχτηκαν πιέσεις».
Ο κ. Πεπόνης αρνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνομιλητές του ότι υπήρξε παρασκήνιο στην έρευνα ή ότι κάτι μεσολάβησε και τους έκανε να αλλάξουν στάση και να μη δώσουν τα ονόματα αυτών που υποστήριζαν ότι τους πίεζαν, όπως άφηναν να εννοηθεί προχθές ότι θα κάνουν.
Αντίθετα, παρέπεμπε στο υπόμνημά τους, το οποίο χαρακτήρισε «διαφωτιστικό», και στο γιατί δεν έδωσαν ονόματα αναφερόταν στην παράγραφο του υπομνήματος: «Οτι δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας αναλισκόμενοι σε ενασχόληση με το αυτονόητο και πασίδηλον, δυστυχώς, της νεοελληνικής πραγματικότητας».
Πρόσθεσε ακόμη με νόημα ότι μπορεί κανένας να βγάλει συμπεράσματα για το τι εννοούσαν περί πιέσεων από οικονομικά συμφέροντα αν συγκρίνει όσα αναφέρονται στην επιστολή παραίτησης και όσα υποστηρίζουν στο υπόμνημά τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είπε ακόμη σε ανθρώπους από το περιβάλλον του πως ό,τι και να γίνει θα παραμείνουν πιστοί στις αρχές τους. ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
1-1-2012
1 σχόλιο:
Πες τους να δωσουν 5, 6,7,10 ονοματακια!!!
Αγαπουλα;;;;;;
ΤΗΝ ΚΟΥΚΟΥΛΑ!!!!!!
Δημοσίευση σχολίου