Δυο διαφορετικά φαινόμενα είναι οι σεισμικές δονήσεις στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Σαντορίνη και η ασυνήθιστη δραστηριότητα που καταγράφεται στο ηφαίστειο της Θήρας όπως λέει στο iefimerida.gr ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.
Ο καθηγητής επισημαίνει ότι οι δεκάδες σεισμοί που αναστατώνουν τις τελευταίες ημέρες τους κατοίκους της Κρήτης είναι μετασεισμοί των 2 ισχυρών δονήσεων μεγέθους 5,2 και 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το φαινόμενο εξελίσσεται φυσιολογικά.
«Έχουμε μια πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα την οποία παρακολουθούμε» τονίζει στο iefimerida.gr ο Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος επισημαίνει πως «ευτυχώς που έγιναν 2 μεγάλοι σεισμοί γιατί το φαινόμενο εκτονώθηκε. Διαφορετικά θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα».
Χθες το μεσημέρι σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προερχόταν από απόσταση 240 χιλιομέτρων νότια- νοτιανατολικά της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαντορίνης.
Από τον σεισμό δεν έχουν αναφερθεί ζημίες, όμως οι κάτοικοι της Κρήτης ανησυχούν ιδιαιτέρα από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, μετά τους δυο σεισμούς των 5,3 και 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έχουν γίνει τις δυο τελευταίες ημέρες και τους δεκάδες μετασεισμούς.
http://www.iefimerida.gr/news/34344/%CE%BB%CE%AD%CE%BA%CE%BA%CE%B1%CF%82-o%CE%B9-%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%AD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B7%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%82
ΠΡΕΖΑ TV
29-1-2012
2 σχόλια:
Η ξεχνα ο κος Καθηγητης ή σκοπιμως το αποκρυπτει για να μη δημιουργει πανικο:
Η περιοχη απο Κερκυρα εως Ροδο αποτελει ενα τοξο σεισμικο με εντονοτατη δραστηριοτητα απο την εποχη της Αλπικης Ορογενεσης(70.000.000 ετη πριν). Εσωτερικα αυτου του τοξου και προς τα βορεια του υπαρχει Ηφαιστειακο Τοξο (Λουτρακι, Πορο, Μεθανα, Μηλο, Σαντορινη, Νισυρο).
Τα 2 παραπανω τοξα ειναι σε μεγαλη εξαρτηση μεταξυ τους, καθως οφειλουν την υπαρξη τους στη συγκλιση της αφρικανικης με την ευρωπαικη λιθοσφαιρικη πλακα(ταφρος Οινουσσων). Κρητη-Σαντορινη δεν απεχουν και πολυ...
Τυχαινει αυτο το χρονικο διαστημα να υπαρχει δραση στα βορεια της Κρητης(οπως παλιοτερα σε Κεφαλλονια, Ζακυνθο, κ.λ.π)
Η σχεση σειμικης/ηφαιστειακης δραστηριοτητας επομενως ειναι προφανης.
Κατα τη γνωμη μου, αντι οι κκ σεισμολογοι/γεωφυσικοι μαζι με τους ΜΜΕδες να διαστρεβλωνετε την αληθεια πειτε οτι:
"Η χωρα μας ειναι χωρα Υψηλου Σεισμικου Κινδυνου. Ομως η πολιτεια εχει λαβει τα καταλληλα αντισεισμικα μετρα προστασιας και δομησης"
Και πανω απολα Κυριοι:
ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ Ο ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ και κοψτε τον κωλο σε καθε εργολαβο δημοσιου ή ιδιωτικου εργου που τον παραβαινει στο ονομα του κερδους!
εεε..μαλλον θα πεθανουμε
Δημοσίευση σχολίου