Οι ΗΠΑ επιθυμούν να μειώσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν, στη διάρκεια του 2013, έναν χρόνο πριν λήξει η προθεσμία για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθ' οδόν προς σύσκεψη του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λέον Πανέτα, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να αλλάξει ο ρόλος των ΗΠΑ σε εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας Αμερικανός αξιωματούχος δίνει ένα πιο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση. Μέχρι σήμερα το Αμερικανικό Πεντάγωνο είχε δεσμευτεί μόνο να γίνει πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων μέχρι τα τέλη του 2014.
«Ελπίζουμε ότι μέχρι τα μέση προς τέλη του 2013 θα μπορούμε να κάνουμε την μετάβαση από στρατιωτικό ρόλο σε εκπαιδευτικό, συμβουλευτικό και υποστηρικτικό» ανέφερε ο Λ.Πανέτα, ο οποίος μίλησε για τους κινδύνους που θα υπάρξουν όσο καιρό εκπαιδεύονται τα αφγανικά στρατεύματα.
Περίπου 68.000 στρατιώτες θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2012. Αυτή τη στιγμή στη χώρα βρίσκονται 99.000 Αμερικανοί στρατιώτες, από τους οποίους 22.000 αναμένεται να επιστρέψουν στις ΗΠΑ μέσα στη χρονιά.
Το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει την αύξηση των Αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, σε μια προσπάθεια να πολεμήσει τους Ταλιμπάν.
Περισσότερα από δέκα χρόνια μετά την εμπλοκή τους στη χώρα, λίγα έχουν αλλάξει στην εικόνα του Αφγανιστάν.
Στη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου (του πιο μακροχρόνιου στην αμερικανική ιστορία), δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί, ενώ τα «οφέλη» που αποκόμισαν οι ΗΠΑ θεωρούνται ελάχιστα.
Ο πόλεμος έχει κοστίσει στις ΗΠΑ εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε μία άλλη εξέλιξη, μετά τα στοιχεία της έκθεσης του ΝΑΤΟ που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν βοηθούν τους Αφγανούς Ταλιμπάν, η υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι το Ισλαμπαμπάντ θα βοηθούσε τις ένοπλες οργανώσεις του Αφγανιστάν, όπως οι Ταλιμπάν και το δίκτυο Χακάνι, να επιδιώξουν την ειρήνη.
Η Χίνα Ραμπανί Χαρ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η διαδικασία αφγανικής συμφιλίωσης είναι ενεργή σε πολλά μέτωπα, αλλά απέχει μακράν από το να έχει αποτελέσματα.
Πρόσθεσε ότι οι «κακές προθέσεις» μεταξύ των παραδοσιακά αντίπαλων γειτόνων, η σχέση των οποίων περνά κρίση τους τελευταίους μήνες, έχουν εν μέρει εκλείψει.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
2-2-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου