Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2012

«ΒΟΥΤΙΑ» 6% ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ!!!


«Ποδαρικό» με «βουτιά» στα έσοδα έκανε ο προϋπολογισμός. Τα προσωρινά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τον πρώτο μήνα του 2012 τα έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένα κατά περίπου 6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ενώ οι εισπράξεις του ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 18,7%.

Στο υπουργείο Οικονομικών αποδίδουν την υστέρηση στο γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι περιμένοντας την ευνοϊκή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν προσήλθαν στο ταμείο της Εφορίας για να πληρώσουν φόρους και τέλη.
Οσον αφορά στην κατάρρευση των εισπράξεων και κυρίως του ΦΠΑ, παρά τις απανωτές αυξήσεις των συντελεστών και την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εστίαση, αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα έντονα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά και τα «λουκέτα» που μπαίνουν καθημερινά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το περασμένο έτος 110.000 επιχειρήσεις προχώρησαν σε διακοπή εργασιών ενώ 75.000 έκαναν έναρξη εργασιών. Επίσης πολλές επιχειρήσεις προτιμούν να μην αποδώσουν τον ΦΠΑ στο Δημόσιο για να καλύψουν άλλες ανάγκες ρευστότητας (π.χ. μισθούς, ενοίκια κ.ά.). Ομως την ίδια ώρα η φοροδιαφυγή καλά κρατεί, αφού μετά την κατάργηση του «μπόνους» των αποδείξεων οι καταναλωτές δεν έχουν κίνητρο να τις «κυνηγούν». Παράλληλα, ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός βρίσκεται υπό διάλυση, με τις εφορίες να έχουν «ερημώσει» μετά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις των υπαλλήλων.
Η αρνητική εξέλιξη στο «μέτωπο» των εσόδων προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, όταν μάλιστα αναμένονται νέα οδυνηρά μέτρα που θα βαθύνουν την ύφεση.
Μείωση κατανάλωσης
Η περικοπή σε μισθούς και συντάξεις θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, εξέλιξη που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους, και δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να ληφθεί ένα ακόμη πακέτο νέων μέτρων για να καλυφθούν οι αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού.
Οσον αφορά στις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας του 2012, ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν υφίσταται υστέρηση στα έσοδα παρά την αύξηση του αριθμού των πολιτών που παρέδωσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους. Εγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή και επικαλείται στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα έσοδα, προ επιστροφών, κατά την περίοδο από 1η Νοεμβρίου 2011 έως 20 Ιανουαρίου 2012, δείχνει ότι αυτά ανέρχονται στο ποσό των 1.201.260.000 ευρώ.
Μαρία Βουργάνα
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
8-2-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απολυτα λογικο ειναι. Και αυτος ειναι και ο στοχος. Και τα παραμυθια συνεχιζονται...