Η μόνιμη δουλειά είναι λίγο-πολύ... «μονότονη», σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο οποίος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην προσπάθειά του να αναφερθεί «εμμέσως» στα όσα πρόκειται να φέρει η μεταρρύθμιση στα εργασιακά.
Σε τηλεοπτική εκπομπή στο Canale 5 ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε πως «οι νέοι θα πρέπει να συνηθίζουν στην ιδέα ότι δεν μπορούν να έχουν μια μόνιμη δουλειά για όλη τους τη ζωή», σπεύδοντας να διευκρινίσει πως θα πρέπει να τεθεί «ένα «λογικό» πλαίσιο που θα επιβάλλει μικρότερη προστασία για όσους σήμερα είναι απόλυτα εξασφαλισμένοι και κάπως μεγαλύτερες εγγυήσεις για όσους είναι σχεδόν είλωτες στην αγορά εργασίας ή δεν καταφέρνουν καν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν».
Λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του «Σούπερ Μάριο», το διαδίκτυο πήρε φωτιά με εκατοντάδες νέους να υπενθυμίζουν στον τεχνοκράτη πρωθυπουργό πως «ακόμη και ο ίδιος μιλάει εκ του ασφαλούς, αφού ό,τι κι αν συμβεί, έχει εξασφαλίσει τη θέση του ισόβιου γερουσιαστή!», ενώ πολλοί άλλοι αναρωτιούνταν «πώς ακριβώς εννοεί τη διαρκή αλλαγή εργασίας, με κακοπληρωμένες θέσεις και τριμηνιαίες συμβάσεις ακόμη και στα πενήντα;».
Από την πλευρά του, το πολιτικό σύστημα έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Ακόμη και όσοι τον στηρίζουν, όπως ο αντιπρόεδρος των γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος, Νίκολα Λατόρε, δήλωσαν αιφνιδιασμένοι από την τοποθέτηση Μόντι τονίζοντας πως «ήταν μία από τις χειρότερες στιγμές του Ιταλού πρωθυπουργού», ενώ πολλοί είναι αυτοί που κάλεσαν τον Μόντι να ζητήσει δημοσίως συγνώμη.
Βέβαια, τα ιταλικά ΜΜΕ δεν θεωρούν ότι οι επίμαχες δηλώσεις αποτελούν «γκάφα» του Μόντι. Απεναντίας, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Μόντι καλλιεργεί συνειδητά το έδαφος για τη δύσκολη μεταρρύθμιση που προωθείται στα εργασιακά.
Ενα από τα κύρια σημεία της διαπραγμάτευσης αφορά στην κατάργηση του «άρθρου 18», το οποίο αποτελεί κόκκινη γραμμή για τα συνδικάτα, καθώς απαγορεύει σε επιχειρήσεις με πάνω από 15 εργαζόμενους να προχωρούν σε απολύσεις αν δεν υφίσταται βάσιμη αιτία.
Σύμφωνα με τις εργατικές ενώσεις της χώρας, η πιθανή κατάργηση του Αρθρου 18 θα πυροδοτήσει «θεαματική» αύξηση της ανεργίας και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Αποφασισμένη να προχωρήσει σε σκληρές αλλαγές, ακόμη και χωρίς τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, εμφανίστηκε η υπ. Εργασίας της Ιταλίας, Ελσα Φορνέρο, η οποία επεσήμανε πως «η κυβέρνηση θα ήθελε να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις με διάλογο μαζί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ωστόσο, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε θα προσπαθήσει να προχωρήσει αυτόνομα».
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
3-2-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου