Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2012

«ΜΠΛΕ ΚΑΡΤΑ» ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ


Τη χορήγηση «μπλε κάρτας» της ΕΕ για την είσοδο και τη διαμονή στη χώρα πολιτών τρίτων χωρών, υψηλής εξειδίκευσης, όπως προβλέπει σχετική οδηγία της ΕΕ, περιλαμβάνει διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών.
Παράλληλα ενσωματώνονται διατάξεις για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη διαμονή στη χώρα παιδιών μεταναστών δεύτερης γενιάς, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

Η «μπλε κάρτα» θα χορηγείται σε πολίτες τρίτων χωρών με υψηλά επαγγελματικά προσόντα που έχουν συνάψει σύμβαση εργασίας με επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους. Ο αριθμός των πολιτών τρίτων χωρών που μπορούν να λάβουν «μπλε κάρτα» καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.
Οι αιτήσεις για τη χορήγηση της «μπλε κάρτας», που είναι διετούς διάρκειας, κατατίθενται στη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών.
Επίσης, καθορίζεται ότι για ενήλικες πολίτες τρίτων χωρών που είναι μετανάστες 2ης γενιάς, δηλαδή γεννήθηκαν στην Ελλάδα, έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς έξι τάξεις του ελληνικού σχολείου και διαμένουν νόμιμα στη χώρα, χορηγείται άδεια διαμονής 5ετούς διάρκειας.
Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που θα έχουν άδεια διαμονής κατά τη διάρκεια έναρξης του νόμου και αφού έχουν συμπληρώσει 10ετή νόμιμη διαμονή στη χώρα κατά την τελευταία 12ετία θα μπορούν να λάβουν 10ετή άδεια παραμονής, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
2-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: