Κόκκινες κάρτες βγάζουν κάτοικοι και επιχειρηματίες του πολύπαθου κέντρου της Αθήνας σε αξιωματούχους της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα προβλήματα, την γκετοποίηση και την εγκληματικότητα στην περιοχή τους. Εναν χρόνο μετά την παρουσίαση του «Οδικού Χάρτη Ι», που περιείχε δέσμη μέτρων για τη σωτηρία του ιστορικού κέντρου, η Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας, που αριθμεί 7.000 μέλη, επανέρχεται για να αξιολογήσει και να κάνει νέες προτάσεις.
Το αποτέλεσμα είναι, μάλλον, απογοητευτικό. Από τις δεκάδες προτάσεις της ΚΙΠΟΚΑ μόνο δύο έχουν υλοποιηθεί (μόνιμος εισαγγελέας για την εγκληματικότητα του κέντρου, μεταφορά μονάδων ΟΚΑΝΑ), ενώ λίγες ακόμη έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης (δίωξη οργανωμένου εγκλήματος, καλύτερος φωτισμός κ.ά.).
Οι κόκκινες κάρτες, ωστόσο, είναι πολλές και αφορούν όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, τον δήμο και την περιφέρεια. Αρκετές συγκεντρώνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για ζητήματα πάταξης εγκληματικότητας και αστυνόμευσης.
Ενδεικτικό είναι πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιω. Τέντες, σε ειδική εκδήλωση της ΚΙΠΟΚΑ, που πραγματοποιήθηκε, έκανε λόγο για έκρηξη εγκληματικότητας και για «φαινόμενα που εξαπλώνονται χωρικά με μεγάλη ταχύτητα ακόμη και στα ευγενέστερα σημεία», όπως στην τριλογία της Πανεπιστημίου και το Αρχαιολογικό Μουσείο. «Απειλούνται τα σύμβολα του νεοελληνικού πολιτισμού», είπε ο ίδιος, προαναγγέλλοντας συνάντηση εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών σε υψηλότατο επίπεδο για την επανεκτίμηση της κατάστασης.
Οπως, άλλωστε, παραδέχτηκε και ο αντεισαγγελέας πρωτοδικών, Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, οι αλλοδαποί που παρανομούν έχουν αντιληφθεί πως το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας είναι τέτοιο, ώστε οι ποινές να μένουν ονομαστικές και να συνιστούν ολιγόωρη ταλαιπωρία... Οπως είπε, οι λαθρομετανάστες αντιπροσωπεύουν το 85% της παραβατικότητας στο αυτόφωρο, από 20% που ήταν το 2000.
Για «γενικευμένο καθεστώς ανομίας» έκανε λόγο και ο Γ. Καμίνης, διευκρινίζοντας πως ο αγώνας είναι δύσκολος, καθώς η παρακμή έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Ο ίδιος περιέγραψε μια πραγματικότητα γραφειοκρατίας και αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, παρατηρώντας πως ο Δήμος Αθηναίων είναι «ευνουχισμένος» από την κεντρική εξουσία. Προσέθεσε, ωστόσο, πως ο δήμος έχει νοικοκυρευτεί οικονομικά, καθώς έχουν μειωθεί δραστικά το χρέος και οι οργανισμοί του.
Στον «Οδικό Χάρτη ΙΙ» της ΚΙΠΟΚΑ κακές επιδόσεις εμφανίζουν -μεταξύ άλλων- και τα υπουργεία Πολιτισμού (ανάδειξη μνημείων), Οικονομικών και Ανάπτυξης (κίνητρα για επενδύσεις στο κέντρο), Περιβάλλοντος (αναπλάσεις, κίνητρα για επανακατοίκηση, χώροι στάθμευσης κ.ά.), Εξωτερικών (επαναδιαπραγμάτευση Δουβλίνο ΙΙ), ο Δήμος, η Περιφέρεια Αττικής κ.ά.
Φεστιβάλ
Τη διοργάνωση ενός 30ημέρου με εκδηλώσεις και ειδικές τιμές για προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο (στα πρότυπα του Shopping Fest της Κωνσταντινούπολης) προτείνει η ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α., ως αφετηρία για την αναγέννηση της πόλης. Στόχος είναι το «Athens: City of Europe» να πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2013 και να περιλαμβάνει ειδικές τιμές στα ξενοδοχεία, καλλιτεχνικές, αθλητικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις, bazaar ελληνικής μόδας, εκδηλώσεις για νέους στο κέντρο κ.ά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
2-2-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου