Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2012

ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΣΥΡΟΙ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ


Για μια «αυξανόμενη λατρεία της βίας» που έρχεται στο προσκήνιο στις διεθνείς σχέσεις μιλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να μην συμπεριφέρεται σαν ταύρος σε υαλοπωλείο» έναντι της Συρίας. «Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας απ΄όπου κι αν προέρχεται» λέει ο Πούτιν, αλλά προσθέτει -υπεραμυνόμενος του ρωσικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας- ότι ο συριακός λαός πρέπει να αποφασίσει μόνος για την τύχη του και να μην υπάρξει καμία εξωτερική ανάμειξη.



Την ίδια στιγμή, η αιματοχυσία στη Χομς συνεχίζεται, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες έχει αρχίσει να σφυροκοπείται εξίσου άγρια και η Ντεράα. Τουλάχιστον 68 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ώρες από τις δυνάμεις του καθεστώτος στη Χομς. Δεκαοκτώ βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα πέθαναν σε νοσοκομείο εξαιτίας των διακοπών ρεύματος που επηρέασαν τις θερμοκοιτίδες...


Ο θάνατος σκεπάζει τη Χομς, γενοκτονία καταγγέλλουν οι αντικαθεστωτικοί
«Προφανώς καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας απ' όπου κι αν προέρχεται. Όμως δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν ταύρος σε υαλοπωλείο. Πρέπει να αφήσουμε τους Σύρους να αποφασίσουν μόνοι τους για την τύχη τους» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη σε ομιλία του ενώπιον θρησκευτικών ηγετών στη Μόσχα.


Λίγη ώρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ αρνούνταν να απαντήσει στην ερώτηση δημοσιογράφων εάν κατά την επίσκεψή του στη Δαμασκό μετέφερε μήνυμα του Κρεμλίνου προς τον Μπασάρ αλ-Άσαντ να αποχωρήσει από την εξουσία.


«Η όποια έκβαση ενός εθνικού διαλόγου πρέπει να είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των ίδιων των Σύρων και πρέπει να είναι αποδεκτή από όλους τους Σύρους» δήλωσε ο Λαβρόφ, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως.


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του δήλωσε ότι προκαλεί ανησυχία στη Μόσχα «μία αυξανόμενη λατρεία βίας που έχει έλθει στο προσκήνιο την τελευταία δεκαετία».


«Καθήκον μας είναι να τους βοηθήσουμε χωρίς καμία μορφή ανάμειξης» τόνισε αναφερόμενος στις δυτικές χώρες που ζητούν την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Δώστε τους βοήθεια, δώστε συμβουλές, περιορίστε για παράδειγμα την ικανότητα στη χρήση όπλων, αλλά μην αναμειχθείτε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες» είπε.


«Πρέπει να αφήσουμε τη δυνατότητα στους λαούς αυτών των χωρών να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους» επανέλαβε αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη. Και στο σημείο αυτό κατήγγειλε τα «φοβερά εγκλήματα» που διαπράττονται σε λιβυκές πόλεις που υποστήριξαν τον Μουάμαρ Καντάφι.


Διπλωματικός «πόλεμος» Ρωσίας-Δύσης


Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν καυτηριάσει έντονα το σινο-ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί ψηφίσματος για τη Συρία στη βάση της πρότασης που έχει υποβληθεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο, και η οποία περιλαμβάνει την αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ. 


Οι Ηνωμένες Πολιτείες μίλησαν για «παρωδία στα Ηνωμένα Έθνη», ούτε και πείστηκαν από τις δεσμεύσεις περί μεταρρυθμίσεων και «τερματισμού της βίας απ' όπου κι αν προέρχεται» που διατύπωσε ο Σύρος πρόεδρος ενώπιον του Σεργκέι Λαβρόφ την Τρίτη στη Δαμασκό.


Ανάλογη είναι η στάση της Γαλλίας με τον υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ να δηλώνει ότι οι υποσχέσεις του Σύρου προέδρου αποτελούν ελιγμό και δεν πείθουν κανέναν. Σχετικά με το τι θα ήθελε να πει στους Ρώσους, ο γάλλος υπουργός απάντησε: «κάνετε εντελώς λάθος, τα επιχειρήματά σας δεν είναι σωστά». 


«Στο σχέδιο απόφασης εναντίον του οποίου άσκησε βέτο η Ρωσία αναφερόταν ξεκάθαρα ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση» επανέλαβε ο Ζιπέ, απορρίπτοντας ως πρόφαση την αναφορά στο λιβυκό πρηγούμενο και τη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα μετά την απόφαση του ΟΗΕ. 


«Από τη στιγμή που έχει κατακρεουργήσει 6.000 συμπολίτες του, δεν έχει πια νομιμοποίηση» σημείωσε αναφερόμενος στον Μπασάρ αλ-Άσαντ.


Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ήλθε να προσθέσει ότι έχει «ελάχιστη εμπιστοσύνη» στα αποτελέσματα της επίσκεψης του Λαβρόφ. «Η Ρωσία πρέπει να ελέγξει τη συνείδησή της και να κατανοήσει αυτό που έκανε» τόνισε ο Κάμερον, καταδικάζοντας εκ νέου «το επονείδιστο καθεστώς» του Μπασάρ αλ-Άσαντ που ευθύνεται για το λουτρό αίματος.


Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση προετοιμάζεται, για προληπτικούς λόγους, για μια πιθανή απομάκρυνση των υπηκόων της από τη Συρία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εμπορικών πτήσεων προς και από τη χώρα, όπως δήλωσαν την Τετάρτη ανώτεροι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
8-2-2012

1 σχόλιο:

Fasistofagos είπε...

Ρε μαλάκα Πρέζα γιατί ανεβάζεις διαρκώς άρθρα που αναφέρονται στη Μέση Ανατολή και κυκλοφορούν από το ΔΟΛ, τα μέσα του οποίου είναι αναφανδόν με το ΝΑΤΟ;Γουστάρεις να διαδίδεις τη γνώμη των Νατοικών σφαγέων;;;;