Σε εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση της αποξηραμένης ιλύος από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας καταφεύγει η ΕΥΔΑΠ για να αντιμετωπίσει το κενό που έχει δημιουργηθεί από την ανάδειξη του νέου αναδόχου για τη μεταφορά του υλικού.
Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, με καθυστέρηση ενός μηνός από τις καταγγελίες του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκά Τζανή ότι μεγάλο μέρος της εκτεθειμένης αποξηραμένης λυματολάσπης μεταφέρεται στον θαλάσσιο ορίζοντα καθώς στοιβάζεται ακάλυπτη πάνω στην Ψυττάλεια, έβγαλε λάδι την ΕΥΔΑΠ, αποφαινόμενο ότι δεν παραβιάζονται οι περιβαλλοντικοί όροι των εγκαταστάσεων.
Θεωρεί επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης του υλικού που ξεκίνησε να θάβεται προσωρινά λόγω των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης (στρώσεις αργίλου) και πυροπροστασίας, ενώ στις καταγγελίες για διασπορά της ιλύος παρατηρεί ότι υπήρξαν μόνο μικρές ποσότητες έξω από το κύτταρο απόθεσης.
Οπως και να ’χει, η μεταφορά του αποξηραμένου υλικού έχει μετατραπεί σε πονοκέφαλο για τη Δημόσια Επιχείρηση Υδρευσης το τελευταίο διάστημα, καθώς η επιλογή να δοθεί το έργο σε μία άγνωστη αλλά πολύ φθηνή εταιρεία προκαλεί πολλαπλές αναταράξεις.
Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν μειοδότης για τη μεταφορά της αποξηραμένης ιλύος αναδείχτηκε η εταιρεία Καινούργιος Α.Ε., εκτοπίζοντας από το ΚΕΛ τους προηγούμενους αναδόχους του έργου, τις εταιρείες Ακτωρ και Polyeco. Ετσι ξεκίνησε ένας πόλεμος ενστάσεων και προσφυγών στο ΣτΕ, με αποτέλεσμα η σύμβαση να βρίσκεται σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μάλιστα η ΕΥΔΑΠ για να αντιμετωπίσει το κενό που έχει δημιουργηθεί ανέθεσε με πρόχειρο διαγωνισμό πριν από λίγες μέρες τη μεταφορά της παραγόμενης ιλύος (120 τόνους ημερησίως) στην εταιρεία Polyeco, η οποία θα την παραδίδει στην Τιτάν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογη σύμβαση θα υπογράψει και με την Ακτωρ.
Η ξηραμένη ιλύς μπορεί να διατίθεται, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ως καύσιμο σε τσιμεντοβιομηχανίες, θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά και για αποκαταστάσεις εδαφών, ενώ τα παραπροϊόντα της (εσχαρίσματα και άμμος) μεταφέρονται και διατίθενται καθημερινά στον ΧΥΤΑ Φυλής βάσει σχετικής δεκαετούς σύμβασης.
Παρά τις καθυστερήσεις που έχουν ανακύψει, στην ΕΥΔΑΠ επαίρονται για τη νέα σύμβαση, μολονότι εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις από στελέχη της αγοράς εάν θα μπορέσει να υλοποιηθεί, παρά την ανταγωνιστική προσφορά. Ο νέος ανάδοχος έχει προτείνει να μεταφέρει το υλικό στην Πορτογαλία με 54 ευρώ τον τόνο, σχεδόν στη μισή τιμή και παραπάνω από τη δαπάνη που πλήρωνε μέχρι σήμερα η ΕΥΔΑΠ στις εταιρείες Polyeco και Ακτωρ.
Η Καινούργιος Α.Ε. δραστηριοποιείται 20 χρόνια στον τομέα των αμυντικών συστημάτων, ενώ μόλις τον τελευταίο χρόνο προστέθηκαν στις δραστηριότητές της η διαχείριση αποβλήτων και η επεξεργασία υδάτινων πόρων. ΘΕΜΑ Μαριάννα Τζάννε
ΠΡΕΖΑ TV
7-2-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου