Τετάρτη, Μαρτίου 07, 2012

ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ? ΕΧΕΙ ΘΡΑΚΗ Η… ΓΕΡΜΑΝΙΑ;;;;


Από τη ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ – noraralli@hotmail.com
 Όταν η Νόρα Βαλσάμη ήταν έτοιμη να αυτοκτονήσει επειδή ο αρραβωνιαστικός της  - εξ Αγγλίας – την παράτησε, βρέθηκε ως από μηχανής θεός ο Κώστας Βουτσάς, ντύθηκε Άγγλος και έσωσε την κατάσταση. Όμως οι γονείς της κοπέλας βρήκαν την ταυτότητά του, είδαν πως έχει γεννηθεί στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, με αποτέλεσμα να ειπωθεί το δεύτερο κατά σειρά σπουδαιότητας ερώτημα στην ιστορία του κινηματογράφου (το πρώτο εκφράστηκε από τον Σεξπηρικό ήρωα Άμλετ: «Να ζει κανείς ή να μη ζει;!): Έχει η Αγγλία Καλαμάτα;!

… Η Αγγλία μπορεί να μην έχει Καλαμάτα, αλλά από ό, τι φαίνεται, η Γερμανία έχει Αλεξανδρούπολη και Ορεστειάδα και Σαμοθράκη. Αλήθεια, ο κος Γιούνκερ, γνωστός σε όλους μας για τις πλέον ανθελληνικές θέσεις του, από πού είναι; Και ο κος Γιόζεφ Άκερμαν, διευθύνων σύμβουλος  της Deutsche Bank, με τις μυστικές του συναντήσεις με το Λουκά Παπαδήμο, τι σχέση έχει με τη Σαμοθράκη;
… Λόγω της τελευταίας προεκλογικής περιόδου το 2009, πέρασε στα ψιλά η επίσκεψη στη Θράκη του ισχυρότερου ίσως Ευρωπαίου τραπεζίτη, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής «Ντόιτσε Μπανκ», Γιόζεφ Άκερμαν. 
Ο περιζήτητος διεθνώς τραπεζίτης (αντιπρόεδρος του φόρουμ του Νταβός κ.λπ.) ήταν κεντρικός ομιλητής στο 1ο Χρηματοοικονομικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ της Θράκης και τον νομάρχη Έβρου Νίκο Ζαμπουνίδη. Η παρουσία μιας τέτοιας προσωπικότητας έφερε στην Αλεξανδρούπολη και γνωστά ονόματα του τραπεζικού χώρου, ενώ ο ίδιος ο Άκερμαν, που αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, υποσχέθηκε ότι θα έρχεται μια - δύο φορές τον χρόνο για να διδάσκει σ’ αυτό. Αν το έκανε, ακόμα ερευνάται. Ωστόσο, το σίγουρο είναι – όπως πολύ σωστά τονίζει το xronos.gr – πως ο Γερμανός κορυφαίος τραπεζίτης στα πλαίσια της επίσκεψής του βρέθηκε και στη Σαμοθράκη και ενθουσιάστηκε από τις φυσικές ομορφιές της, τις περίφημες Βάθρες και τη Χώρα. 


Τον Γιόζεφ Άκερμαν συνόδευε στα σοκάκια της χώρας τότε, ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Βόλφκανγκ Σούλταϊς, καθώς και ο καθηγητής του Δημοκριτείου Διονύσης Χιόνης, αλλά και η φίλη του Κατερίνα Καραγιάννη, σύζυγος του επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ του Λουξεμβούργου. Του Λουξεμβούργου, του οποίου πρωθυπουργός ήταν ο εκλεκτός κος Γιούνκερ. 


 Η Κατερίνα Καραγιάννη, κατάγεται από το Θούριο του Έβρου και ως παιδί μεταναστών μεγάλωσε και σπούδασε νομικός στη Γερμανία με εξειδίκευση στο τραπεζικό δίκαιο, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια εργαζόταν ως στέλεχος στον τραπεζικό κολοσσό της Ντόιτσε Μπανκ, έχει βάλει σκοπό της να στήσει ένα χρηματοοικονομικό φόρουμ, ανάλογο με αυτό του Νταβός, στην πατρίδα της τον Έβρο και τη Σαμοθράκη. 


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ τότε, η κ. Καραγιάννη βρίσκεται πίσω από την επίσκεψη, πριν από μερικά χρόνια, του τότε πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Θράκη, όταν ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης της Ορεστιάδας, καθώς και επίτιμος διδάκτωρ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Ναι, πράγματι, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι επίτιμος… Θρακιώτης!


Η ίδια σταμάτησε να εργάζεται πριν από λίγα χρόνια στην Ντόιτσε Μπανκ για τυπικούς λόγους, μετά τον γάμο της, καθώς, όπως λέει, «ο κανονισμός της εταιρείας δεν επιτρέπει να εργάζονται ζευγάρια στον ίδιο χώρο, πόσο μάλλον όταν ο σύζυγος είναι το αφεντικό». Συνέχισε, όμως, ως συνεργάτης μιας μεγάλης γερμανικής οικονομικής εφημερίδας, της «Χαντελσμπλάτ», αλλά και του ίδιου του κ. Γιούνκερ. Μάλιστα με τη βοήθειά του πρωτοστάτησε και στη δημιουργία ενός συλλόγου γυναικών από το Λουξεμβούργου στο Βερολίνο, ο οποίος διοργανώνει κάθε δύο χρόνια ένα συνέδριο με κορυφαίες γυναίκες από ολόκληρο τον κόσμο και ανάμεσα σ’ αυτές που έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα ήταν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κ.ά. 


«Ο κ. Γιούνκερ, για να με ευχαριστήσει», λέει η Εβρίτισσα και δυναμική κυρία του Λουξεμβούργου, «μου ζήτησε να κάνει κάτι και για μένα. Η απάντησή μου ήταν να με βοηθήσει να δημιουργήσω ένα οικονομικό φόρουμ στη Θράκη», λέει και συνεχίζει: «Αυτό είναι αστείο!», ήταν η αντίδρασή του. Ναι, είναι αστείο του απάντησα, αλλά και ο Ελβετός καθηγητής Κλάους Σβαμπ το ξεκίνησε στο Νταβός γιατί ερωτεύτηκε μια κύρια εκεί. Δέχτηκε να βοηθήσει, ήρθε και ο ίδιος στη Θράκη. Έτσι ξεκίνησε αυτή η ιδέα και ό, τι χρήματα μπόρεσα και έβγαλα εδώ, επειδή ζω άνετα, αποφάσισα να τα χρησιμοποιήσω για να αναδείξω τον τόπο μου, εκεί όπου έζησα τα πρώτα πέντε χρόνια μου, με όλες τις δυσκολίες που είχα τότε και με σημάδεψαν. Θέλω να προσφέρω στον τόπο μου με το Οικονομικό Φόρουμ της Θράκης, που είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση. Έτσι ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο με το 1ο Χρηματοοικονομικό Συνέδριο της Θράκης και τον Γιόζεφ Ακερμαν».


Πώς λοιπόν, η κα διευθυντού της Deutsche Bank βοηθά τον «τόπο» της;


Τότε, η ίδια είχε δηλώσει πωςο  απολογισμός από την επίσκεψη  Του Ακερμαν στον Έβρο και στη Σαμοθράκη ήταν… ενθουσιώδης. «Ο Ακερμαν είπε "ουάου, τι είναι αυτό το πράγμα, δεν το έχω ξαναδεί, ούτε έχω ξανακούσει ότι υπάρχει αυτό το νησί". Εντυπωσιάστηκε από τα Καβείρια και τα λοιπά, το καταπληκτικό ιερό και όλα τα άλλα. Από τη θετική ενέργεια που δίνει αυτό το νησί και από την απίστευτη φυσική ομορφιά του! Φυσικά, ούτε πού πέρασε από το μυαλό του Άκερμαν πως η Σαμοθράκη βρίσκεται στο κέντρο πετρελαϊκού κοιτάσματος και η Θράκη είναι γεμάτη χρυσό, ουράνιο και λοιπό ορυκτό πλούτο! Τον εντυπωσίασε μόνο η ομορφιά του τοπίου!... και εδώ αρχίζει η κοροϊδία. 


Ο ίδιος, λέει η κα Καραγιάννη, γύρισε γοητευμένος και μιλούσε σε όλους για το νησί και τον κόσμο του. Έλεγε ότι πηγαίνει σε όλο τον κόσμο, αλλά πρώτη φορά ένιωσε έτσι. Μας πήρε στο τηλέφωνο και μας μιλούσε για τη Σαμοθράκη. Και αυτός ο άνθρωπος μέσω αυτού του ταξιδιού κατάφερε να πει στη Μέρκελ, κοίταξε εκεί υπάρχει ένα καταπληκτικό νησί. Και ακόμη μια γερμανική αεροπορική εταιρεία σκέφτεται να προγραμματίσει μια πτήση τσάρτερ απευθείας στην Αλεξανδρούπολη, με μεσολάβηση του Άκερμαν». 


Πράγματι, ήδη από το 2004 τοπικοί φορείς ζητούσαν διακαώς αεροδρόμιο στο νησί, και μάλιστα άμεσα, ωστόσο αυτό το έργο τελικά ποτέ δεν έγινε. Γιατί άραγε; Μήπως τελικά ο κος Ακερμαν δεν το έκρινε «αρκετά όμορφο» ή μήπως δε συμφωνήσανε… οι μεσάζοντες για την αμοιβή τους;


Στο σήμερα…
Μπορεί η Ελλάδα να βουλιάζει κάτω από το κράτος των δηλώσεων Γιούνκερ και της πειθήνιας συμβολής του διορισμένου Έλληνα πρωθυπουργού, ωστόσο η κα Καραγιάννη πριν από ένα χρόνο περίπου δήλωνε πως «λατρεύει τη μυρωδιά της ρίγανης και τη γλυκόπικρη γεύση του τραχανά και οραματίζεται να μετατρέψει τον ακριτικό Έβρο στο πιο γνωστό ελβετικό χωριό, το Νταβός», όπως αναφέρει  η συντάκτης Σοφία Χριστοφορίδου σε συνέντευξη μαζί της. Έτσι, λοιπόν, για την κα Καραγιάννη, τον  ιθύνοντα νου του Οικονομικού Φόρουμ Θράκης, είναι πολύ καλή ιδέα για μία περιοχή σαν τη Θράκη να δημιουργηθεί, σήμερα, μια Ειδική Οικονομική Ζώνη - την υλοποίηση της οποίας υποστηρίζει ένθερμα η γερμανική καγκελαρία- με πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Μάλιστα, η ίδια πρωτοστατεί στην υποβολή σχετικής πρότασης τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην ΕΕ. Κάποιες πρωτοβουλίες της όμως ξενίζουν... Πριν από λίγο καιρό φορείς της περιοχής με πρώτα τα επιμελητήρια και τις ενώσεις των βιοτεχνών και εμπόρων πήραν μια πρόσκληση από το «Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης» και το προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, ώστε να επισκεφτούν τη γειτονική χώρα και να γνωρίσουν πώς λειτουργεί η αποκαλούμενη ως «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Ζώνη του Τσόρλου». Η εμπλοκή, όμως, του τουρκικού προξενείου με τον τρόπο που έγινε προκάλεσε εξ αρχής πολλά ερωτηματικά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κώστας Νικολαίδης «Ετσι ενώ είχαν προσκληθεί όλοι οι βουλευτές της περιοχής ο μόνος που συμμετείχε στην επίσκεψη, η οποία έγινε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, ήταν ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ της Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν. Στην επίσκεψη, επικεφαλής ήταν η Κατερίνα Καραγιάννη και ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς. Τόσο ο τελευταίος όσο και ο βουλευτής Αχμ. Χατζηοσμάν είχαν? πρωταγωνιστικό ρόλο και έσπευσαν επανειλημμένα να απαθανατιστούν πάντα στην πρώτη σειρά.
Η επίσκεψη στη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Ζώνη του Τσόρλου» αποδείχθηκε άνθρακες για την ελληνική πλευρά. Κερδισμένο βγήκε, ίσως, μόνο το προξενείο της Τουρκίας, αφού του δόθηκε πρωταγωνιστικός ρόλος τον οποίο έσπευσε να αξιοποιήσει για επικοινωνιακούς και άλλους λόγους και να κάνει έτσι το... κομμάτι του ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς, αλλά και ο μουσουλμάνος βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν». Και συνεχίζει: «Πολλά ερωτηματικά έχουν επίσης δημιουργήσει και οι εξελίξεις με το λεγόμενο «Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης», που πέραν του βαρύγδουπου τίτλου του εξελίσσεται σε μια... οικογενειακή υπόθεση, όπως είχε δηλώσει τότε στο «Εθνος της Κυριακής» αυτοδιοικητικός παράγοντας της Αλεξανδρούπολης. Εκτός από την κ. Καραγιάννη, στο επταμελές ΔΣ έχουν τοποθετηθεί δύο... κουμπάρες της. Πρόκειται για τη σύζυγο του «γαλάζιου» δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Β. Λαμπάκη, και την αδελφή του Σοφία Λαμπάκη.
Το κεφάλαιο του Φόρουμ είναι μόλις 1.000 ευρώ, αλλά ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πρόσφατα το χρηματοδότησε με το ποσό των 5.000, όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γρηγοριάδης. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση μιας ιδιωτικής εταιρείας με ποσό πενταπλάσιο του εταιρικού της κεφαλαίου στην οποία μετέχουν συγγενικά πρόσωπα του ίδιου του δημάρχου ελέγχεται από τον νόμο.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εμφανίζεται επίσης ως συνδιοργανωτής στα συνέδρια του Φόρουμ, όπου όμως για όσους συμμετέχουν προβλέπεται η υποχρέωση καταβολής του ποσού των 50 ευρώ κατ' άτομο. Η Κατερίνα Καραγιάννη δεν κρύβει τις προτιμήσεις της και κινείται στο «γαλάζιο» περιβάλλον. Ενθερμος υποστηρικτής των πρωτοβουλιών της για τη Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών εμφανίζεται το στέλεχος της ΝΔ και βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ στα συνέδρια έχουν συμμετάσχει επίσης ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης κ.ά.»
Όλα αυτά φυσικά υπό τη νοερή σκέπη της Deutsche Bank, του κου Άκερμαν και του κου Γιούνκερ και φυσικά τη στιγμή που απόρρητα έγγραφα της CIA  μέσω Wikileaks αποδεικνύουν πως η Αμερική θέλει να τοποθετήσει δολλάρια στα ελληνικά βαρέλια πετρελαίου. Όλα αυτά τη στιγμή, που ο κος Γιούνκερ – πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τότε, πρόεδρος της Ευρωζώνης τώρα, αλλά πάντα … Θρακιώτης!!! – παρεμβαίνει με απίστευτη άνεση στα εσωτερικά της χώρας μας λέγοντας πολύ συγκεκριμένα πως «Σαμαράς και Παπανδρέου δεσμεύτηκαν ότι θα τηρήσουν όσα υποσχέθηκαν ενυπόγραφα. Αν όμως ακραία κόμματα ενισχυθούν σε τέτοιο βαθμό, που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μην μπορούν να σχηματίσουν έναν πλειοψηφικό κυβερνητικό συνασπισμό (θεωρούν δηλαδή βέβαιη την συγκυβέρνηση) και κληθούν να κυβερνήσουν πολιτικοί οι οποίοι θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα βοήθειας, τότε θα αποχωρήσουμε κι εμείς»


Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Deutsche Bank, όπως η Goldman Sachs και άλλες, κατηγορούνται ότι κατά τη διάρκεια της στεγαστικής φούσκας παραπλάνησαν τους επενδυτές με τις τιτλοποιήσεις ενυπόθηκων δανείων. Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που ο η τράπεζα του κου Ακερμαν κατηγορείται πως παραπλάνησε και εξαπάτησε. Και μέσα σ’ όλα αυτά, ξαφνικά οι Έλληνες κατανοούν τι κοιτάσματα έχει η Θράκη και πόσο τα εποφθαλμιούσαν Τούρκοι, Αμερικανοί και Γερμανοί! Όλα αυτά τη στιγμή που ο σύνδεσμος όλων αυτών, η κα Καραγιάννη προσδοκά μία Ειδική Οικονομική Ζώνη για τη Θρακη – με τις ευλογίες της Γερμανίας βεβαίως βεβαίως.


Μήπως, τελικά, είναι πάρα πολλές οι συμπτώσεις για να μην το ονομάσουμε… σκάνδαλο; Μήπως;!

ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2012


Δεν υπάρχουν σχόλια: