Σάββατο, Μαρτίου 31, 2012

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ…Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ .ΜΟΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ


ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΑΨΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΔΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΤΟΥΣ...ΑΥΤΟ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΥΓΚΙΝΕΊ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ TH ΝΟΙΑΖEI ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ...ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ...
Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εφορίες και πολίτες, δύο χρόνια μετά τη ρύθμιση για τις πολεοδομικές παραβάσεις (ημιυπαίθριοι, αλλαγές χρήσεως κλπ). Για να μην εφαρμόζει άλλα η μία εφορία και άλλα οι άλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου εξέδωσε εγκύκλιο που δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, σχετικά με το τι ισχύει κάθε φορά: 



Δικαιούνται απαλλαγής α΄κατοικίας όσοι αγοράζουν, κληρονομούν ή παίρνουν με γονική παροχή «τακτοποιημένο» ακίνητο, εφόσον ο αγοραστής είναι δικαιούχος πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα γίνεται δεκτό ότι οι διατάξεις για την απαλλαγή α΄ κατοικίας εφαρμόζονται και για την επιφάνεια των τακτοποιούμενων χώρων του ν. 3843/2010 (Νόμος Μπιρμπίλη) και του ν. 3775/2009 (Νόμος Σουφλιά), εφόσον κατά το χρόνο της αγοράς έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ρύθμισής τους. Αυτά ισχύουν και στην αγοραπωλησία, αλλά και στη φορολογία κληρονομιών και γονικών παροχών.


Πότε επιστρέφεται φόρος που πληρώθηκε, αν ο υπόχρεος δικαιούτο απαλλαγή α΄κατοικίας;


1.  ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος καταβλήθηκε για την αξία των ρυθμισθέντων χώρων κατά την αγορά ακινήτων που υπήχθησαν στις διατάξεις της απαλλαγής α΄ κατοικίας, μπορεί να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς εντός μιας τριετίας από την ημερομηνία καταβολής του, μετά από υποβολή σχετικής αίτησης από τον υπόχρεο. Μετά την τριετία δεν μπορεί να αναζητηθεί από τον δικαιούχο.


2 Δικαιούνται απαλλαγή α΄κατοικίας τα αυθαίρετα: η απαλλαγή α΄ κατοικίας χορηγείται για την επιφάνεια των ρυθμισθέντων χώρων, εφόσον πρόκειται για χώρους κύριας χρήσης: αυτό πρέπει να προκύπτει από βεβαίωση του μηχανικού ότι επιτρέπεται η μεταβίβασή τους, εφόσον ότι κατά το χρόνο της αγοράς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις της ρύθμισης αυθαιρέτων ν. 4014/2011 (νόμος Παπακωνσταντίνου).


3 Και στην περίπτωση αυτή, εφόσον καταβλήθηκε φόρος μεταβίβασης για την αξία ήδη ρυθμισθέντων χώρων (κατά την αγορά ακινήτων) που υπήχθησαν στις διατάξεις της απαλλαγής α΄ κατοικίας, μπορεί να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής του, μετά από υποβολή σχετικής αίτησης από το δικαιούχο, εφόσον κατά το χρόνο της αγοράς είχε ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισής τους.


4. Τι απαιτείται για τη χορήγηση της απαλλαγής α΄ κατοικίας ή την επιστροφή του καταβληθέντος φόρου μεταβίβασης για τους χώρους αυτούς:
α) αντίγραφο της βεβαίωσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας υπαγωγής στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011, η οποία εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα ως ανωτέρω, και
β) αντίγραφο της προαναφερθείσας βεβαίωσης μηχανικού.
Τα ίδια ισχύουν και στη φορολογία κληρονομιών και γονικών παροχών.


Δεν ισχύουν οι απαλλαγές Α΄κατοικίας, για αυθαίρετα που δεν έχουν ρυθμιστεί.

Άκυρες οι μεταβιβάσεις χωρίς βεβαιώσεις μηχανικού:  απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο χωρίς υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο ή ότι η υφιστάμενη αυθαίρετη κατασκευή ή η εγκατεστημένη αυθαίρετη χρήση έχει, μεταξύ άλλων, υπαχθεί στη διαδικασία ρύθμισης του άρθρου 24 του ανωτέρω νόμου.


Η βεβαίωση υπαγωγής στο νόμο αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων γίνεται  ηλεκτρονικά και εκδίδεται βεβαίωση από το πληροφοριακό σύστημα μετά την εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου, με την οποία πιστοποιείται η περαίωση της διαδικασίας υπαγωγής αυθαίρετου ακινήτου στις διατάξεις του νόμου.
Μετά την διαδικασία αυτή,  επιτρέπεται η μεταβίβαση του αυθαίρετου.
Κωστής Πλάντζος-ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
31-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: