ΟΙ επενδυτές ανησυχούν ότι η Κίνα ως μοχλός ανάπτυξης του κόσμου για μια δεκαετία μπορεί να τελειώνει, μαζί με την πρωτοφανή ζήτηση για εμπορεύματα, το εξαιρετικά φθηνό εργατικό δυναμικό και την κατασκευή εξαρτημάτων.
Οι μετοχές έπεσαν στην αρχή της εβδομάδας εν μέρει λόγω αυτών των φόβων και οι traders ξεφορτώνονταν επενδυτικά στοιχεία όπως ο χαλκός και οι μετοχές της Caterpillar (CAT).
Η αντίδραση ήρθε μετά από τη μείωση του στόχου του ΑΕΠ της Κίνας για το τρέχον έτος σε 7,5%, που αντιπροσωπεύει την πιο αργή οικονομική ανάπτυξη σε οκτώ χρόνια. Αυτό συγκρίνεται με τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης του 11% κατά την τελευταία δεκαετία.
Ο υπερ-κύκλος των εμπορευμάτων, κινούμενος από την Κίνα, μπορεί να έχει κορυφωθεί μετά τις επίσημες προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης από τον μεγαλύτερο αγοραστή εμπορευμάτων στον κόσμο.
«Η χρυσή εποχή των επενδύσεων σε έργα υποδομής είναι πλέον πίσω μας», έγραψε ο Ντονγκ Τάο, επικεφαλής οικονομολόγος για την περιοχή της Ασίας στην Credit Suisse, σε μια έκθεση που ενίσχυσε τις πωλήσεις μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Wen Jiabao για χαμηλότερη πρόβλεψη ανάπτυξης. «Η χρυσή εποχή του βραχίονα των κατοικιών είναι πλέον πίσω μας, μαζί με την έκρηξη των εξαγωγών και του ούριου ανέμου από τα κίνητρα της πολιτικής», είπε ο Τάο.
Το ETF (διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο) της Κίνας iShares FTSE / Xinhua China 25, το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα οκτώ ετών, χτυπήθηκε τη Δευτέρα σχεδόν κατά 3%. Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, η μετοχή της Caterpillar έχει υπερτετραπλασιαστεί από τις πωλήσεις εξοπλισμού κατασκευών στην Κίνα. Τα ETF Ενέργειας και Υλικών SPDR έχουν αναρριχηθεί 170% και 60% αντίστοιχα.
«Η έκρηξη κατασκευών της Κίνας και είναι μη βιώσιμη και φαίνεται να χτυπά σε έναν τοίχο», δήλωσε ο Steve Cortes της Veracruz LLC. «Αυτό που έσπασε την ιλιγγιώδη επέκταση της Κίνας ήταν η επιβράδυνση στην Ευρώπη, καθώς η χώρα εξακολουθεί να είναι επικίνδυνα εξαρτωμένη από τις εξαγωγές».
Η Κίνα καταναλώνει ένα εκπληκτικό ποσοστό εμπορευμάτων παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 62% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς σε σιδηρομετάλλευμα και το 59% της αγοράς σόγιας, σύμφωνα με την Credit Suisse. Αγοράζει το 29% του παγκόσμιου χαλκού, σχεδόν το 30% των γερανών κοντέινερ, και το 11% του συνολικού πετρελαίου, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών.
Την ίδια στιγμή, καθώς οι δαπάνες για τη δική της οικονομική ανάπτυξη κορυφώνονται, ο ρόλος της ως το λεγόμενο «εργοστάσιο του κόσμου» γίνεται όλο και πιο δύσκολος να εκπληρωθεί.
«Η ανταγωνιστικότητα της Κίνας έχει αποδυναμωθεί λόγω της αύξησης των μισθών των διακινούμενων εργαζομένων και της συνεχής ανατίμησης του RMB (Renminbi)», δήλωσε ο Τάο στην έκθεση της Credit Suisse.
Ο πρωθυπουργός Wen Jiabao, στην ετήσια έκθεση της εργασίας του στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα, επίσης άφησε να εννοηθεί ότι η Κίνα θα επιταχύνει την ώθηση της εξισορρόπησης της οικονομίας της με την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου της, με λιγότερη έμφαση στις υποδομές και τις εξαγωγές και μια κίνηση προς την κατανάλωση και τις υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια η οικονομία να απορροφά λιγότερους πόρους.
Από την άλλη, ο ρυθμός ανάπτυξης της Βραζιλίας έπεσε στο 2,7% πέρυσι, αλλά ήταν αρκετός για να καταστήσει τη Βραζιλία την 6η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Μεγάλη Βρετανία.
Φαίνεται ότι την Τετάρτη είδαμε ένα ακόμη δυνατό κύμα πωλήσεων σε μετοχές και εμπορεύματα και άνοδο του δολαρίου. Είδαμε επίσης πρόσφατα κάποιο ράλι στο ευρώ (πτώση του δολαρίου) που θα μπορούσε να σημάνει και την αρχή κάποιας διόρθωσης, όμως αυτό απέτυχε τελικά και το ανοδικό γύρισμα του δολαρίου (πτώση του ευρώ) ίσως μας πάει σε ένα ακόμη ανοδικό κύμα πριν οποιαδήποτε γερή διόρθωση. Παράλληλα και ο χρυσός ενδέχεται να έχει κάνει κάποια ενδιάμεση κορυφή και η πιθανή περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου να τον οδηγήσει ακόμη χαμηλότερα. Εξάλλου, αν κοιτάξει κανείς το διάγραμμα εποχικότητας του κίτρινου μετάλλου θα διαπιστώσει ότι τα τελευταία 37 έτη υπάρχει μια κορυφή στην αρχή κάθε έτους και στη συνέχεια ένα κατρακύλισμα των μέσων μηνιαίων τιμών μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, όπου και ξεκινά νέα άνοδος.
Οι επενδύσεις είναι μια σοβαρή ενασχόληση και όσοι θέλουν να ξεφύγουν από το «διασκεδαστικό παιχνίδι» θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά και να αναζητήσουν επαγγελματίες και πιστοποιημένους ανθρώπους για να τους συμβουλεύσουν. Προσοχή σε κάθε είδους «σεμινάρια», «δοκιμασμένα συστήματα» (τα οποία αν ήταν η μαγική λύση τότε γιατί τα πουλάνε οι εφευρέτες τους;), ειδικά αν όλα αυτά κοστίζουν μια περιουσία. Είναι καλύτερα να κοιτάξει κανείς το κομμάτι της ψυχολογίας, που αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα, παρά την απόλυτη στρατηγική. Μια μέτρια στρατηγική και η σωστή ψυχολογία είναι καλύτερες από μια κορυφαία στρατηγική σε συνδυασμό με την απληστία ή τον φόβο.
Αλέξης Αλεξίου
Πιστοποιημένος διαχειριστής χαρτοφυλακίων σε ΑΕΠΕΥ
alal@otenet.gr
Προσοχή:
Το εν λόγω άρθρο εκφράζει μόνο τις προσωπικές απόψεις του συντάκτη του, έχει μόνο επιμορφωτικό χαρακτήρα και δεν σκοπεύει στην προώθηση και διαφήμιση οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας. Επίσης δεν αποτελεί σύσταση για πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης. Οι επενδύσεις γενικά, και ειδικότερα σε μοχλευμένα προϊόντα έχουν ρίσκο. Προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.
εξπρεσ
ΠΡΕΖΑ TV
12-3-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου