Με προσοχή παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Συρία καθώς η κυβέρνηση αναφέρει ότι έχει αρχίσει να αποσύρεις τις δυνάμεις της από τις πόλεις πριν από την προθεσμία της 10ης Απριλίου. Επιμένει όμως ότι πρέπει να δει έργα και όχι απλώς δηλώσεις ενώ την ίδια ώρα οι μάχες συνεχίζονται με δεκάδες θύματα.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι περιμένει η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση να κηρύξουν πλήρη κατάπαυση του πυρός μέσα σε 48 ώρες μετά τις 10 Απριλίου, όπως είχε συμφωνήσει η Δαμασκός.
Η συμφωνία, στην οποία έχει συμφωνήσει και η Συρία (αν και η διεθνής κοινότητα έκανε δεκτή με σκεπτικισμό αυτήν την δέσμευση και περιμένει πράξεις), προβλέπει ότι ως τις 10 Μαρτίου θα αποχωρήσουν από τις πόλεις όλα τα στρατεύματα και ότι σε άλλες 48 ώρες θα πρέπει να υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός. Η Συρία ζήτησε η κατάπαυση να αφορά όλες τις πλευρές, δηλαδή και τους αντάρτες.
Ο εκπρόσωπος του Ανάν δήλωσε ακόμη ότι «οι Σύροι λένε πως έχουν αρχίσει να αποσύρουν στρατεύματα» από τη Ντεράα, το Ιντλίμπ και το Ζαμπαντάνι αλλά η ακρίβεια των πληροφοριών ελέγχεται.
Στη χώρα έχουν φτάσει και οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ με επικεφαλής τον Νορβηγό στρατηγό Ρόμπερτ Μουντ, ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής. Ο Μουντ θα συναντηθεί με Σύρους αξιωματούχους για να συζητήσουν τους όρους «μιας πιθανής ανάπτυξης της αποστολής παρατηρητών του ΟΗΕ». Ο Άναν είχε δηλώσει την περασμένη Δευτέρα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει παρατηρητές στη Συρία.
Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε προειδοποίηση προς τις χώρες της Δύσης «κατά των απειλών και των τελεσιγράφων» σε βάρος της Συρίας.
«Η Ρωσία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, αν αυτό συμβάλει στην εφαρμογή του σχεδίου Ανάν», δήλωσε από το Κιργιστάν. Πρόσθεσε δε ότι η διαδικασία που άρχισε με την αποδοχή εκ μέρους της Συρίας του σχεδίου «δεν πρέπει να υπονομευτεί με τελεσίγραφα και απειλές» γιατί υπάρχουν και «αυτοί που θέλουν να την υπονομεύσουν».
Ακόμη η Ρωσία κατήγγειλε τις προσπάθειες των «Φίλων της Συρίας» εκτιμώντας ότι οι Άραβες και Δυτικοί σύμμαχοι της συριακής αντιπολίτευσης προσπαθούν να εμποδίσουν κάθε διαπραγμάτευση με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν μπλοκάρει δύο αποφάσεις του ΟΗΕ που καταδικάζουν την καταστολή του αντικαθεστωτικού κινήματος στη Συρία, το οποίο έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων από τον Μάρτιο του 2011.
Πάντως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε στο κείμενο της διακήρυξής του που θα ζητά από την κυβέρνηση της Συρίας να σεβαστεί την προθεσμία της 10ης Απριλίου και μαζί με την αντιπολίτευση την προθεσμία της 12ης Απριλίου. Στο ψήφισμα το Συμβούλιο δηλώνει έτοιμο, εφόσον γίνουν σεβαστεί οι όροι που θέτει, να εγκρίνει την αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ που θα αναλάβουν να εποπτεύσουν τον τερματισμό των συγκρούσεων.
* Τέλος, η Συρία συμφώνησε να επιτρέψει στη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη χώρα και να ζητά την προσωρινή κατάπαυση των εχθροπραξιών όταν χρειάζεται να απομακρύνει τραυματίες από μια περιοχή. Ακόμη, στελέχη της ΔΕΕΣ θα επαναλάβουν τις επισκέψεις τους σε κέντρα κράτησης, οι οποίες είχαν σταματήσει τον Σεπτέμβριο· ήδη έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στην κεντρική φυλακή στο Χαλέπι.
Ανθρωπιστικό δράμα χωρίς τέλος
Περισσότεροι από 2.350 άνθρωποι διέφυγαν από την Συρία στην Τουρκία τις δύο τελευταίες ημέρες, ανεβάζοντας σε πάνω από 22.000 τον αριθμό των Σύρων προσφύγων στο τουρκικό έδαφος, ανακοίνωσε η υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων της Τουρκίας. Η αύξηση της ροής των προσφύγων συνέπεσε με τις πληροφορίες ακτιβιστών για ενίσχυση των συγκρούσεων στις πόλεις Ιντλίμπ και Αζάζ.
Ακόμη, επί τους εδάφους, τουλάχιστον 21 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες, σκοτώθηκαν καθώς ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση στην πόλη Ντούμα. Στην ίδια τη Δαμασκό, δύο νεαροί έχασαν τη ζωή τους το πρωί στη συνοικία Κφαρ Σουσέ όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου τους.
Στην επαρχία Χομς σκοτώθηκαν τέσσερις άμαχοι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, κατά τον βομβαρδισμό της πόλης Ραστάν, ένας πολίτης τραυματίστηκε θανάσιμα από ελεύθερο σκοπευτή στη Χομς και άλλοι τρεις άμαχοι δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρια από μέλη των φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλάκων. Στην επαρχία Ιντλίμπ αναφέρθηκαν συνολικά πέντε θύματα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
5-4-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου