Οι επιθετικές ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στο θέμα της εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων είναι απόλυτα καταδικαστέες, υπογράμμισε ο Λουκάς Παπαδήμος σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου προκαλούν ικανοποίηση στην Ελλάδα.
Η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής των Αθηνών είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι υπάρχουν ταυτόσημες θέσεις στο θέμα αυτό μεταξύ των δύο χωρών. Είπε επίσης ότι τα «σχέδια "Β"» στο Κυπριακό από την Τουρκία είναι αντιπαραγωγικά και καταδικαστέα.
Η ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κύπρο, συνέχισε ο κ.Παπαδήμος, της δίνει τη δυνατότητα να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στα Ευρωπαϊκά θέματα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η στασιμότητα στο Κυπριακό ήταν από τα κύρια ζητήματα συζήτησης στις συνομιλίες και πρόσθεσε πως αξιολογήθηκαν τα επόμενα βήματα λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις αυξανόμενες προκλήσεις και την αλαζονεία της Τουρκίας.
Είπε ακόμη ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα στις προσπάθειες για λύση των Κυριακού και επανέλαβε πως ακόμα και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας είναι έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο, αρκεί να δεχθεί και η Τουρκία.
Νωρίτερα ο κ. Χριστόφιας είχε δηλώσει πως δεν είναι καθόλου αισιόδοξος, δεδομένου ότι υπάρχει πλήρες αδιέξοδο στις συνομιλίες και η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει φθάσει στα όριά της.
Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα.
Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση για τη στάση της Ελλάδας και τη ξεκάθαρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της ανάληψης της προεδρίας και είπε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβασθεί το γεγονός ότι η άσκηση της προεδρίας αποτελεί θεσμικό δικαίωμα των κρατών - μελών.
Αργότερα την Πέμπτη, μιλώντας σε δείπνο το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο Λουκάς Παπαδήμος επισήμανε ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού θα τερματίσει «μια διεθνή ανωμαλία και θα άρει έναν σοβαρό αρνητικό παράγοντα για τη διεθνή ασφάλεια».
Ακόμη επισήμανε ότι η Κύπρος έχει όλες τις δυνατότητες να εξασφαλίσει πλήρη ευημερία, προς όφελος του συνόλου του λαού της. Εν προκειμένω οι Τουρκοκύπριοι, πέραν των πλεονεκτημάτων από την επανένωση του νησιού, θα μπορέσουν να ωφεληθούν πλήρως από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Η Ελλάδα, όπως εξάλλου και η Κύπρος, δήλωσε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση είναι «η πλήρης και χωρίς εξαιρέσεις συμμόρφωσή της προς όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τέλος, ο κ. Παπαδήμος ευχαρίστησε τον αδελφό κυπριακό λαό για την έμπρακτη αλληλεγγύη που εκδηλώνει διά της αρωγής προς εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας εγείροντας πρόποση υπέρ του πρωθυπουργού είπε ότι στις απογευματινές συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών επαναβεβαιώθηκε «το άριστο επίπεδο συνεργασίας και ανανεώθηκε η προσήλωση στην ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των δεσμών των δύο κρατών».
Ευχαρίστησε ταυτόχρονα την Ελλάδα για τη βοήθεια και τη στήριξή της προς την Κύπρο διαχρονικά και σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη. Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακόμη ότι η θετική προσέγγιση της Λευκωσίας στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας δεν είναι άνευ όρων και η τουρκική ηγεσία οφείλει να κατανοήσει ότι πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
5-4-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου