Τροχοπέδη στην έκδοση αδειών λειτουργίας για οίκους ανοχής αποδεικνύονται οι αυστηρές διατάξεις της νομοθεσίας για το πού μπορούν να λειτουργούν. Το αποτέλεσμα είναι οι οίκοι ανοχής να λειτουργούν παράνομα, να μην ελέγχονται επί της ουσίας και κυρίως σε ό,τι αφορά την τήρηση των υγειονομικών διατάξεων οι εργαζόμενες σε αυτούς και οι Αρχές να επιδίδονται στο κρυφτό των απανωτών σφραγίσεων.
«Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας οίκος ανοχής που να είναι νόμιμος. Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν 5-6, αλλά και αυτοί έχασαν την άδειά τους», λέει στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Μωραΐτης, νομικός σύμβουλος του Σωματείου Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Οπως εξηγεί, ο νόμος του 1999 που καθορίζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας των οίκων ανοχής προβλέπει ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη της ακτίνας των 200 μέτρων από πάρκα, πλατείες, φροντιστήρια, γυμναστήρια, εκκλησίες, σχολεία δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης, ευαγή ιδρύματα. «Προϋποθέσεις που καθιστούν πρακτικά αδύνατη τη νομιμοποίησή τους στο κέντρο της Αθήνας», αναφέρουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του δήμου.
Τον Φεβρουάριο το δημοτικό συμβούλιο πρότεινε στα αρμόδια υπουργεία να μειωθεί η απαιτούμενη απόσταση στα 100 μέτρα. Κάτι που έχει κατατεθεί ως πρόταση το 2007 από τον δήμο και το 2008 από τον Συνήγορο του Πολίτη.
Στα όρια του Δήμου Αθηναίων υπολογίζεται ότι λειτουργούν παράνομα 315 οίκοι ανοχής και 30 «στούντιο». Μόνο το 2011 οι υπηρεσίες του δήμου εξέδωσαν αποφάσεις για τη σφράγιση 87 σπιτιών που λειτουργούσαν ως οίκοι ανοχής. Σφραγίστηκαν 82 ενώ πραγματοποιήθηκαν και 196 επανασφραγίσεις κτιρίων. Μόνο ο οίκος ανοχής στην οδό Φωκαίας 22 όπου συνελήφθη η 22χρονη Ρωσίδα, φορέας του AIDS, είχε σφραγιστεί επτά φορές τα δύο τελευταία χρόνια.«Οταν σφραγίζεται ένας οίκος, απλώς θυροκολλείται μια απόφαση από τον δήμο, που έχει και τη σχετική ευθύνη. Υστερα από λίγες ώρες όμως συνήθως ο οίκος ανοχής λειτουργεί κανονικά», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός του Τμήματος Anti-Trafficking.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Στέλιος Βραδέλης-ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
3-5-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου