Εν μέσω της κρίσης που πλήττει την Ευρώπη κανένας δεν είχε ασχοληθεί με τους συνετούς και ευημερούντες Ολλανδούς. Εως τώρα. Το προπύργιο αυτό της ακεραιότητας βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο της προσοχής όλων, όταν η κυβέρνηση της χώρας έπεσε λόγω διαφωνιών για τις περικοπές που θα πρέπει να γίνουν στον προϋπολογισμό ώστε να ξεφύγει η Ολλανδία από την ευρωπαϊκή κρίση.
Οι εξελίξεις αυτές ενέτειναν τους φόβους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η λιτότητα θα πλήξει την ανάπτυξη και θα κάνει πιο δύσκολη την ανάκαμψη των χωρών αντί να τις βοηθήσει να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Η Ολλανδία βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο οικονομικό τεστ από τότε που έγινε ιδρυτικό μέλος του ευρώ το 1999. Την προηγούμενη εβδομάδα η προσωρινή κυβέρνηση έκανε προσπάθεια να περάσουν μέτρα λιτότητας 14 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν περικοπές και αύξηση φορολογίας βλέποντας τον κίνδυνο να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Οι πολιτικοί ηγέτες αναγνωρίζουν ότι το σφίξιμο του ζωναριού θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση.
Αντί να βγουν στους δρόμους, όμως, όπως έκαναν στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία, οι Ολλανδοί αντιμετωπίζουν το θέμα με τη χαρακτηριστική τους αποφασιστικότητα.
«Η χώρα αυτή πλήρωνε πάντα τα χρέη της και η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει με τη λιτότητα για να βελτιωθούν τα οικονομικά», λέει η Ελεν Μπιζλ, πωλήτρια σε κατάστημα με είδη πολυτελείας στην Kalverstraat, τον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο του Αμστερνταμ.
«Οι άνθρωποι φοβούνται για το μέλλον», λέει, «αλλά είναι καλύτερα να τελειώνουμε με αυτό και να προχωρήσουμε εμπρός».
Η κ. Μπιζλ έχει την εμπειρία να μιλά. Για 20 χρόνια είχε τη δική της μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα, έως πριν από δύο χρόνια που η οικονομική κατάρρευση στη χώρα την έκανε να επιστρέψει πίσω στη γενέτειρά της αναζητώντας οικονομική ασφάλεια.
Το χρέος της Ολλανδίας ανέρχεται σε 65,2% του ΑΕΠ και είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό της Γαλλίας (85,8%) ή ακόμη και της Γερμανίας (82,1%). Το έλλειμμα όμως ανέρχεται σε 4,6%, αρκετά πάνω από το όριο του 3% που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, και η ύφεση δημιουργεί πρόβλημα για την αποπληρωμή των χρεών. Βέβαια το έλλειμμα δεν είναι μεγάλο, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα που ανέρχεται σε 9% ή στην Ιρλανδία που φθάνει στο 13%. Ωστόσο οι εξελίξεις αυτές δεν αφήνουν πια την Ολλανδία να αποτελεί την ισχυρότερη φωνή μαζί με αυτήν της Γερμανίας στο να κηρύττουν στην υπόλοιπη Ευρώπη το πόσο σημαντική είναι η δημοσιονομική πειθαρχία. Και η Ολλανδία έχει κάθε λόγο να κάνει τέτοιο κήρυγμα στις υπόλοιπες 16 χώρες της ευρωζώνης, αφού μέχρι πρόσφατα επωφελήθηκε σημαντικά από το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα επέτρεψε στους Ολλανδούς να χρησιμοποιήσουν την ευρωπαϊκή αγορά χωρίς σύνορα για να πουλήσουν φθηνότερα τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους.
ΤΑ ΝΕΑ-THE NEW YORK TIMES, Της Liz Alderman ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
3-5-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου