Σάββατο, Ιουνίου 23, 2012

ΣΥΡΙΑ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ, ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ


Την άποψη ότι η Συρία εξάσκησε το «κυριαρχικό της δικαίωμα» εναντίον ενός «άγνωστου» αεροσκάφους που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, Τζιχάντ Μακντισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό Α Χαμπέρ.



Πρόκειται για την πρώτη επίσημη πηγή που επιβεβαιώνει την κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από συριακές αντιαεροπορικές δυνάμεις. Το αεροπλάνο φέρεται πως ήταν ένα F-4 Phantom. Έρευνες διεξάγονται για την ανεύρεση του αεροσκάφους, ενώ άγνωστη παραμένει η μοίρα του πληρώματος.


Ο κ. Μακντισί προσέθεσε ωστόσο πως η Συρία δεν γνώριζε την προέλευση του αεροσκάφους, αποσαφηνίζοντας ότι «δεν υπήρχε έχθρα εναντίον της Τουρκίας. Ήταν απλώς μία ενέργεια υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας».


Εν τω μεταξύ, ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει συγκαλέσει δεύτερο συμβούλιο ασφαλείας, στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών.


Το πολιτικό γραφείο του τούρκου ηγέτη έχει δημοσιοποιήσει γραπτή δήλωση όπου τονίζεται πως η Άγκυρα «θα λάβει αποφασιστικά όλα τα απαραίτητα μέτρα» μόλις διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες για το περιστατικό. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ο υπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα προβεί σε ανακοίνωση αύριο, 24 Ιουνίου, όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία.


Αμοιβαία συγκράτηση προέτρεψε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). «Ο γενικός γραμματέας παρακολουθεί την κατάσταση προσεκτικά. Ευελπιστεί ότι αυτό το σοβαρό συμβάν μπορεί να ελεγχθεί με συγκράτηση και από τις δύο πλευρές μέσω διπλωματικών διαύλων», σχολίασε ο εκπρόσωπος του γ.γ. Μπαν Κι-μουν.


Πρωτύτερα, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, είχε δηλώσει πως ένα τέτοιο περιστατικό δεν μπορεί να αγνοηθεί από την Άγκυρα, εγείροντας μάλιστα υποψίες όσον αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα η κατάρριψη.


«Δεν μπορούμε να ‘σκεπάσουμε’ κάτι σαν κι αυτό, ο,τιδήποτε είναι απαραίτητο αναμφίβολα θα γίνει», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιούλ, προσθέτοντας μάλιστα πως έχει επιφυλάξεις για τη νομιμότητα της ανεπιβεβαίωτης επίθεσης.


«Όταν αναλογιζόμαστε την ταχύτητα με την οποία αυτά τα αεροσκάφη πετάνε πάνω από τη θάλασσα, η υπέρβαση των συνόρων για μία μικρή απόσταση και πίσω είναι [...] ρουτίνα», εξήγησε ο τούρκος πρόεδρος.


Εριστικότερος εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Τουρκίας, Φαρούκ Σελίκ, γνωμοδοτώντας ότι «το περιστατικό είναι απαράδεκτο» και πως «η Τουρκία δεν μπορεί να το υπομείνει σιωπηρά.


»Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι υπήρξε μία παράβαση του εναέριου χώρου της Συρίας – μολονότι η κατάσταση ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη – η συριακή αντίδραση δεν μπορεί να είναι να ρίξουν το αεροσκάφος», προσέθεσε ο κ. Σελίκ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η Άγκυρα θα ανταπέδιδε «είτε στο διπλωματικό πεδίο είτε με άλλα είδη αντίδρασης».


Κανένας από τους δύο αξιωματούχους δεν διευκρίνισε εάν αναφερόταν στο ενδεχόμενο πολέμου.


Παρά ταύτα, ερωτηματικά προκαλούν οι δηλώσεις ενός εκ των τεσσάρων αναπληρωτών πρωθυπουργών της Τουρκίας, του Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος, σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT, σχολίασε πως το αγνοούμενο αεροπλάνο δεν ήταν μαχητικό αλλά αναγνωριστικό. Το F-4 «Phantom» μπορεί να λειτουργήσει ως μαχητικό αλλά και ως αναγνωριστικό αεροσκάφος.


Ο κ. Αρίντς προειδοποίησε πως η Άγκυρα πρέπει να «παραμείνει ήρεμη και να αποφύγει τις προκλήσεις».


Η κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους φέρνει δυνητικά τη Συρία, χώρα της ζώνης επιρροής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, σε τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία, που διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο NATO.


Ενδεχόμενη στρατιωτικοποιήση και διεθνοποίηση της κρίσης στη Συρία, με πιθανή εμπλοκή της Άγκυρας, θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας και Κίνας, δεδομένου ότι η Μόσχα και το Πεκίνο διατηρούν σημαντικές εμπορικές σχέσεις με τη Δαμασκό, ενώ παρέχουν έως τώρα και πολιτική προστασία στο καθεστώς Άσαντ.


Για πιθανή κλιμάκωση και διάχυση της συριακής κρίσης στην εύφλεκτη Μέση Ανατολή προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χόσιαρ Ζεμπάρι, στο πλάισιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Βαγδάτη, μαζί με τους ομολόγους του από τη Σουηδία, τη Βουλγαρία και η Πολωνία.


«Η κύρια ανησυχία μας είναι η διάχυση της κρίσης σε γειτονικές χώρες», δήλωσε ο κ. Ζεμπάρι. «Καμία χώρα δεν είναι άτρωτη από αυτή τη διάχυση λόγω της σύνθεσης των κοινωνιών, των προεκτάσεων, των συνδέσεων, των σεκταριστικών και εθνοτικών διαστάσεων.


»Εάν η σύρραξη [εξελισσόταν] σε έναν ανοιχτό σεκταριστικό ή εμφύλιο πόλεμο, το Ιράκ, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία θα επηρεάζονταν, συνέχισε ο ιρακινός αξιωματούχος, εκτιμώντας ότι η φερόμενη κατάρριψη αποτελεί «σοβαρή κλιμάκωση και υπόδειξη πως η σύγκρουση θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις».
ΣΚΑΙ
ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: