Σάββατο, Ιουνίου 23, 2012

ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ


• Στενεύουν τα περιθώρια για την κατασκευή των έργων της Β και Γ1 φάσης του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας, καθώς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με έγγραφό του (με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2012) προς τον Οργανισμό Λιμένος, την Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και το Δήμο Ηγουμενίτσας, επισημαίνει τον κίνδυνο να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τη χρηματοδότησή του από  το ΕΣΠΑ. Στο έγγραφο που υπογράφεται από τον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Π. Χριστοδουλόπουλο, γίνεται εκτενής αναφορά  στα σημερινά προβλήματα που υπάρχουν με τον ανάδοχο, ενώ για το επίμαχο θέμα της «Γωνιάς», αναφέρεται ότι η εναλλακτική θέση που πρότεινε η Δημοτική Αρχή για λήψη υλικών κρίνεται ακατάλληλη και, εκτός αυτού, δεν είναι άμεσα διαθέσιμη. 



Αλλαγή αναδόχου
Το Υπουργείο παραδέχεται ότι  η  ολοκλήρωση των εργασιών της Β’ φάσης του Λιμένα, βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος. Αιτία είναι η οικονομική αδυναμία της αναδόχου εταιρίας ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ, η οποία έχει υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί το 63% του φυσικού αντικειμένου και φυσικά είναι αδύνατο να έχει ολοκληρωθεί αυτό μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, που προβλεπόταν. Η ΕΛΤΕ ΑΤΕ έχει υποβάλει αίτηση υποκατάστασής της στην εκτέλεση του έργου από τον ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε. που είναι και η ανάδοχος της Γ1 φάσης του νέου Λιμένα, και ήδη δρομολογούνται οι σχετικές διαδικασίες. Το Υπουργείο επισημαίνει επίσης, ότι η εργολαβία της Γ1 φάσης εξαρτάται απόλυτα από την εργολαβία της Β’ φάσης και αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 8-2-2016, ενώ λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν δόθηκαν ήδη δύο παρατάσεις, ήτοι μέχρι την 13 Σεπτεμβρίου 2016. 


Μόνη λύση η «Γωνιά» 
Απαντώντας στο αίτημα των τοπικών φορέων που τάσσονται κατά της κατασκευής «τρανσέρας» στη θέση «Γωνιά» για τη βελτίωση της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας (από την οποία θα χρησιμοποιηθούν αδρανή υλικά για τις εργασίες στο Λιμάνι), η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων, αναφέρει ότι κατόπιν σχετικού αιτήματος της Δημοτικής Αρχής, διενήργησε αυτοψία σε υποδειχθείσα εναλλακτική θέση λήψης υλικών, η οποία όμως κρίθηκε ακατάλληλη, «δεδομένου ότι αφενός μεν ευρίσκεται εκτός των ορίων της εργολαβίας, αφετέρου, δε τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά τα δυνητικά παραγόμενα υλικά κρίνονται ως ανεπαρκή και ακατάλληλα για τις ανάγκες του έργου. Πέραν των ανωτέρω, η υποδειχθείσα θέση δεν είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη και επομένως όχι άμεσα διαθέσιμη». 


Κι άλλες εκκρεμότητες 
Η Ε.Υ.Δ.Υ. επισημαίνει επίσης ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη από το Λιμεναρχείο η άδεια απόρριψης των βυθοκορημάτων που είναι απαραίτητη για τις προκαταρκτικές εργασίες εξυγίανσης και ανασκαφής του πυθμένα, ενώ δεν έχει ανταποκριθεί ο Δήμος στο αίτημα του αναδόχου για παραχώρηση χώρου εναπόθεσης υλικών προϊόντων εκσκαφής καθώς και άδειας εγκατάστασης σπαστηροτριβείου. 


Πρόβλημα χρηματοδότησης
Στο δια ταύτα, η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων, είναι σαφής για τον κίνδυνο αδυναμίας χρηματοδότησης του έργου, καθώς όπως επισημαίνει η περίοδος ολοκλήρωσής του εκτείνεται και πέραν της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου (31-12-2015), οπότε οι υπολειπόμενες εργασίες θα πρέπει να καλυφθούν από εθνικούς πόρους.  «Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση δημιουργεί πλέον ένα ασφυκτικό πλαίσιο χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου, πόσο μάλλον εάν ξεκινήσουν απ’ αρχής άλλες μελέτες ή περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις προβληματικών θέσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε χρόνιες καθυστερήσεις, οι οποίες θα θέσουν εν αμφιβόλλω τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου, εντός της προβλεπόμενης περιόδου».
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/12551
ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: