Ανεξέλεγκτη μαίνεται η βία στη Συρία, την ώρα που και τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν και τις δύο πλευρές για σοβαρές παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον δικτύου της συριακής τηλεόρασης, κοντά στη Δαμασκό.
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, τρεις δημοσιογράφοι και τέσσερις φύλακες της έδρας του τηλεοπτικού δικτύου Al-Ikhbariye στην περιοχή του Χαν αλ-Σιχ, σκοτώθηκαν «και άλλοι άνθρωποι απήχθησαν από τους τρομοκράτες που επίσης έκλεψαν μηχανήματα και υλικό».
«Οι ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες σκότωσαν δημοσιογράφους, τεχνικούς και φύλακες, τοποθέτησαν εκρηκτικά σε χώρους και πυρπόλησαν άλλους. Σκότωσαν δημοσιογράφους πυροβολώντας τους και απήγαγαν άλλους» μετέδωσε το Sana.
«Κατηγορώ» από τον ΟΗΕ
Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -ανάμεσά τους και εκτελέσεις- «σε ανησυχητική κλίμακα» σε όλη τη χώρα στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγουν τους τρεις τελευταίους μήνες, ανακοίνωσαν στην τελευταία έκθεσή τους οι ερευνητές του ΟΗΕ.
Η ομάδα, με επικεφαλής τον Πάουλο Πινιέιρο, αναφέρει πως δεν κατάφερε να προσδιορίσει ποιος διέπραξε τη σφαγή δεκάδων ανθρώπων τον Μάιο στη Χούλα, ωστόσο τόνισε ότι «δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση μπορεί να είναι υπεύθυνες για πολλούς από τους θανάτους».
«Η κατάσταση στο έδαφος επιδεινώνεται επικίνδυνα και γρήγορα» αναφέρει η 20σέλιδη έκθεση, στην οποία προστίθεται πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί πολυβόλα, πυροβολικό και άρματα μάχης για να βομβαρδίσει περιοχές, όπου επικρατεί αναταραχή, μεταξύ των οποίων η πόλη Χομς.
«Κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβαίνουν τακτικά, στο πλαίσιο αυξανόμενα στρατιωτικοποιούμενων συγκρούσεων που -σε ορισμένες περιοχές- έχουν τα χαρακτηριστικά» μιας εμφύλιας ένοπλης σύγκρουσης, αναφέρει ο Πάουλο Πινιέιρο, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Η ομάδα των ερευνητών είχε επίσης πολλές αναφορές για φόνους από ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, οι οποίες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στην εξέγερσή τους κατά της εξουσίας του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατηγορούνται για βασανισμούς και εκτελέσεις κυβερνητικών στρατιωτών και αυτών που είναι ύποπτοι ότι τους υποστηρίζουν.
Οι ανεξάρτητοι ερευνητές του ΟΗΕ εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το γεγονός ότι οι αντάρτες «χρησιμοποιούν παιδιά ως τραυματιοφορείς, αγγελιαφόρους και μάγειρες, εκθέτοντάς τα στον κίνδυνο θανάτου και τραυματισμού».
Η ανεξάρτητη διεθνής ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία, η οποία πήρε εντολή για την έρευνά της από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καταγγέλλει επίσης σεξουαλικές βιαιότητες που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και τους σαχίμπας, τους φιλοκαθεστωτικούς πολιτοφύλακες, και εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση της θρησκευτικής βίας στη χώρα.
«Ενώ προηγουμένως τα θύματα γίνονταν στόχοι επειδή ήταν υπέρ ή κατά της κυβέρνησης, η Ερευνητική Επιτροπή κατέγραψε αυξανόμενο αριθμό επεισοδίων όπου τα θύματα φαίνεται πως έγιναν στόχοι εξαιτίας της θρησκευτικής ένταξής τους» εξηγούν οι ειδικοί, η έκθεση των οποίων καλύπτει την περίοδο από το Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο.
Η ομάδα των παρατηρητών, η οποία πήρε σχεδόν 400 συνεντεύξεις, αναφέρει ότι έχει συγκεντρώσει φωτογραφίες, βίντεο, δορυφορικές φωτογραφίες και τεκμήρια κατά την αποστολή της στην περιοχή.
Ενημερώνει τον απόρρητο κατάλογό της με τα ονόματα δραστών εγκλημάτων για να χρησιμοποιηθεί από ένα μελλοντικό μηχανισμό ποινικής δικαιοσύνης.
«Ως αποτέλεσμα της ροής νέων όπλων και πυρομαχικών τόσο προς τις κυβερνητικές δυνάμεις όσο και προς τις ένοπλες αντικυβερνητικές ομάδες, η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες» τόνισε ο Πινιέιρο.
Εν τω μεταξύ, η Συρία αποχώρησε από τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τα μέλη του οποίου συζητούν την επικριτική για τη Δαμασκό τελευταία έκθεση της ανεξάρτητης διεθνούς ερευνητικής επιτροπής.
«Δεν θα συμμετάσχουμε σ' αυτή την κατάφωρα πολιτικοποιημένη συνεδρίαση» δήλωσε ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Φάισαλ Χαμπάζ Χαμούι, πριν σηκωθεί και εγκαταλείψει την αίθουσα.
Μπασάρ αλ-Ασαντ: Είναι εμφύλιος
Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, παραδέχθηκε ότι η χώρα του βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου, έναν χρόνο μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά της διακυβέρνησής του. Μιλώντας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ο Αλ Άσαντ είπε ότι όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη νίκη αυτού του πολέμου.
Το Σάββατο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, συγκαλεί συνάντηση κορυφής στη Γενεύη για το θέμα της Συρίας, θέλοντας να βρει «κοινή θέση στις προτάσεις».
Σύμφωνα με τον βοηθό του, Ζαν Μαρί Γκενό, ο οποίος μίλησε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Κ.Ανάν έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας ομάδας Δράσης για τη Συρία, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει το Σάββατο στη Γενεύη.
Ο Άναν προσπαθεί μαζί με τα κράτη και τις αντίπαλες πλευρές να συμβάλει να υπάρξει μια συνεκτική λύση, αλλά «ο χρόνος εξαντλείται», είπε ο Γκενό.
Στη συνάντηση θα παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ, διαπιστώνοντας διπλωματικό αδιέξοδο με τη Μόσχα για το θέμα, δήλωσαν ότι δεν ξέρουν εάν θα συμμετάσχει η Χίλαρι Κλίντον.
«Ο ακρογωνιαίος λίθος είναι η συμφωνία για την ανάγκη πολιτικής μετάβασης» τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος που συνοδεύει την κ. Κλίντον στην Φινλανδία, προσθέτοντας πάντως πως η συμφωνία αυτή δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.
«Όταν θα υπάρξει συμφωνία θα έχουμε πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να προχωρήσουμε. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αφεθούμε σε έναν κύκλο διαλόγου, απλώς για να μιλάμε» υπογράμμισε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου