Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2012

ΣΕ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΛΕΙ Ο ΛΟΥΓΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ


Συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις, δηλώσεις και κλείσιμο δρόμων είναι το σκηνικό που χαρακτηρίζει την Παραγουάη λίγες μέρες μετά την καθαίρεση του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, Φερνάντο Λούγο, από το Κογκρέσο. 



Ο ίδιος ο Λούγο έχει καλέσει τους οπαδούς του σε «ειρηνική αντίσταση», έχει σχηματίσει μια «παράλληλη κυβέρνηση» από πρώην υπουργούς του και ελπίζει στην αντίδραση των αμερικανικών περιφερειακών οργανισμών και κυβερνήσεων.


Για την ιστορία, ο Λούγκο καθαιρέθηκε από τη Γερουσία και αναμένεται να δικαστεί για τα επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα σε μια επαρχία της χώρας, όταν η Αστυνομία προσπάθησε διά της βίας να διώξει 150 άκληρους χωρικούς από τις εκτάσεις ενός εύπορου γαιοκτήμονα και πολιτικού αντιπάλου του Λούγο.


Από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν σκοτώθηκαν 11 άτομα. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι εκτάσεις τούς αφαιρέθηκαν παράνομα την περίοδο της δικτατορίας (1945-1989) για να δοθούν σε φίλους και υποστηρικτές του τότε δικτάτορα Στρέσνερ.


Προς το παρόν έχουν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας Ασουνσιόν, τόσο από οπαδούς του Λούγο, όσο και από οπαδούς του νέου προέδρου Φράνκο, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του.


Οι συγκεντρώσεις είναι ειρηνικές. Ο ίδιος ο Λούγο δηλώνει ότι θα περιοδεύσει σε όλη τη χώρα για να εξηγήσει και στον τελευταίο πολίτη το ακριβώς έχει συμβεί.


Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών αποφάσισε μετά από έκτακτη συνεδρίαση να στείλει αποστολή στην Παραγουάη, ώστε να εξετάσει την κατάσταση και στη συνέχεια να αποφασίσει για το αν πρέπει να ληφθούν μέτρα (κυρώσεις) κατά της νέας κυβέρνησης.


Η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ουρουγουάη, εταίροι της Παραγουάης στην Mercosur αλλά και οικονομικοί εταίροι, ανακάλεσαν για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.


Η Αργεντινή κάνει μάλιστα λόγο για «διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης» όπως και για «σοβαρές θεσμικές εξελίξεις στην Δημοκρατία της Παραγουάης».


Ακόμη, η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Βολιβία και ο Ισημερινός διεμήνυσαν ότι θα ασκήσουν πιέσεις για να επιβληθούν κυρώσεις στην Παραγουάη.


Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, προειδοποίησε ότι μπορεί να ληφθούν μέτρα σε βάρος της χώρας από την περιφερειακή εμπορική ένωση Mercosur.


Η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ως και αναστολή της συμμετοχής της λόγω της παραβίασης των δημοκρατικών αρχών. 


Την ανησυχία της για την κατάσταση εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση που ζήτησε από όλες τις πλευρές να γίνει σεβαστεί η δημοκρατική βούληση στην Παραγουάη. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε επίσης τη στήριξή της στην απόφαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών να στείλει εκπροσώπους του στην Παραγουάη.


Ο Λούγο -πρώην επίσκοπος- είχε εκλεγεί το 2008 βάζοντας τέλος στην 61χρονη κυριαρχία του δεξιού κόμματος Κολοράδο.


Ωστόσο, το συγκεκριμένο κόμμα, μαζί με το Φιλελεύθερο, αποφάσισαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και ουσιαστικά να «ρίξουν» τον πρόεδρο. 


Οι οπαδοί του προέδρου δηλώνουν ότι τα πράγματα από την αρχή ήταν πολύ δύσκολα, αφού είχε να αντιμετωπίσει ένα εχθρικό κοινοβούλιο, μια εξίσου εχθρική δικαστική εξουσία, την ολιγαρχία των γαιοκτημόνων, αλλά και την αντιπαλότητα των Μέσων Ενημέρωσης.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: