Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2012

ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ


Σε περαιτέρω πόλωση κινδυνεύει να οδηγήσει η ανακοίνωση της αιγυπτιακής εκλογικής επιτροπής ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Πέμπτη ανακοίνωση του νικητή των πρώτων προεδρικών εκλογών της μετά Μουμπάρακ εποχής έπειτα από ενάμιση χρόνο στρατοκρατίας. Νικητές δηλώνουν αμφότεροι οι υποψήφιοι -ο Μοχάμεντ Μούρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων και ο τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ, Αχμέντ Σαφίκ- και η επιτροπή αναφέρει ότι χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει προσφυγές για παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας. 



Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν, εν τω μεταξύ, για δεύτερη νύχτα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου κόντρα στις υπερεξουσίες που ανέθεσε στον εαυτό του το κυβερνών Στρατιωτικό Συμβούλιο, ανακτώντας με συνταγματικό διάταγμα τη νομοθετική εξουσία σε μία κίνηση που καταγγέλθηκε ως πραξικοπηματική και ενώ είχε προηγηθεί η διάλυση της Βουλής από το Συνταγματικό Δικαστήριο.


Οι Αιγύπτιοι βρίσκονται στην εμβληματική πλατεία του Καΐρου έπειτα από κάλεσμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και η οργή για τις υπερεξουσίες του στρατού αναμένεται να συνδυαστεί τώρα με την αγανάκτηση για την αναβολή της ανακοίνωσης του νικητή της προεδρικής αναμέτρησης.


Ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Νάντερ Ομράν δήλωσε στο BBC ότι η ανακοίνωση δεν πρέπει να καθυστερήσει, καθώς θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη ένταση. «Πρέπει να τελειώσουν με την ιστορία αύριο» δήλωσε για να συμπληρώσει ότι οι διαδηλώσεις θα επικεντρωθούν πλέον και στην αναβολή.


Βάσει των όσων μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA, η εκλογική επιτροπή αποφάσισε να αναβάλει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου της 16ης-17ης Ιουνίου, καθώς ακόμη εξετάζει τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι δικηγόροι των δύο υποψηφίων και οι οποίες αφορούν παραβιάσεις των κανόνων που διέπουν την προεκλογική εκστρατεία και την καταμέτρηση των ψήφων.


Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή επισημαίνει ότι «συνεχίζει την εξέταση των προσφυγών» και προσθέτει ότι γι' αυτή τη διαδικασία «χρειάζεται περισσότερος χρόνος πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων».


Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν ανακοινώσει πως ο υποψήφιός τους Μοχάμεντ Μούρσι, 60 ετών, κέρδισε τις εκλογές έναντι του αντιπάλου του, 70χρονου Αχμέντ Σαφίκ. Η Αδελφότητα κάνει λόγο για νίκη με 52% έναντι 48% με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψηφοδελτίων. Η ανακήρυξη των Αδελφών Μουσουλμάνων για προεδρική νίκη έχει συνοδευτεί από πανηγυρισμούς στην πλατεία Ταχρίρ.


Ωστόσο, το επιτελείο του Αχμέντ Σαφίκ, τελευταίου πρωθυπουργού του Χόσνι Μουμπάρακ, αμφισβητεί τις ανακοινώσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας λέγοντας ότι εκείνος είναι ο νικητής.


Ο Αχμέντ Σαφίκ διεξήγαγε εκστρατεία πάνω στην πλατφόρμα της επιστροφής στη σταθερότητα και την έννομη τάξη, που σύμφωνα με τους ανταποκριτές διεθνών μέσων, πολλοί Αιγύπτιοι βρίσκουν ελκυστική έπειτα από μήνες πολιτικής αναταραχής.


Οι επικριτές του, όμως, βλέπουν στον πρώην στρατιωτικό της αεροπορίας τον ανεπίσημο υποψήφιο του Στρατιωτικού Συμβουλίου και ένα σύμβολο του απολυταρχικού καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο ίδιος ο Σαφίκ παρουσιάζεται ως «επαναστάτης» και μέρος του κινήματος που εκδίωξε τον Μουμπάρακ και έχει υποσχεθεί πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
21-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: