Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2012

ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο Γ.ΖΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ


Το θέμα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να βρεθεί για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του Eurogroup της Πέμπτης, στο οποίο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γ.Ζανιάς. 



Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη ο κ. Ζανιάς καταρχάς θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει χρόνο για την Ελλάδα, παρουσιάζοντας και τις βασικές αρχές και προσδοκίες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης. 


Ωστόσο, το έργο του αναμένεται ιδιαιτέρως δύσκολο και οι ερωτήσεις που θα δεχθεί πιεστικές δεδομένης της στάσης των εταίρων που -τουλάχιστον σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επίσημες δηλώσεις- φαίνεται ότι «δεν σηκώνουν κουβέντα» για αλλαγές στην ουσία του μνημονίου. 


Το μόνο που κάποιοι -χωρίς να λείπουν αυτοί που διατυπώνουν σοβαρές ενστάνσεις- συζητούν είναι επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος (μνημόνιο). Ωστόσο, σπεύδουν να συμπληρώσουν όλα θα εξαρτηθούν από την «αυτοψία» της τρόικας. 


Το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί μάλλον σίγουρο είναι ότι ο κ. Ζανιάς θα φέρει το 1 δισ. που είχε κουρευτεί από τη δόση του Μαΐου.  Άλλωστε η απόφαση της άμεσης εκταμίευσής του εμφανίζεται ως ειλημμένη ήδη από την Δευτέρα. 


Συνειδητοποιώντας ότι στο Eurogroup η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα κληθεί για πρώτη φορά να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους -έστω σε αδρές γραμμές- τις διαθέσεις της ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το μνημόνιο και τις προτάσεις της για τις τροποποιήσεις που θα επιθυμούσε, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, του απερχόμενου υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζανιά και του προοριζόμενου για την ίδια θέση στη νέα κυβέρνηση Βασίλη Ράπανου.


Αρχικά, οι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Ζανιά και τον κ. Ράπανο να πηγαίνουν μαζί στο Eurogroup, σχέδιο, ωστόσο, που εγκαταλείφθηκε για θεσμικούς λόγους, δεδομένου ότι ο κ. Ράπανος δεν έχει ορκιστεί υπουργός. Μάλιστα, αυτό δεν πρόκειται να γίνει μέχρι και να επιστρέψει ο κ. Ζανιάς από τις Βρυξέλλες, προκειμένου ο τελευταίος να διατηρήσει τη θεσμική ιδιότητα του υπουργού και να μπορεί να παραστεί και στη συνεδρίαση του Ecofin που θα ακολουθήσει το Eurogroup. 


Κατόπιν των εξελίξεων αυτών ο κ. Ζανιάς θα μεταβεί μόνος στις Βρυξέλλες προσπαθώντας μεταξύ άλλων να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των εταίρων, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες μαζί με την ανακούφιση που εκφράζουν για το σχηματισμό κυβέρνησης φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού, σπεύδουν να επαναλάβουν και την εμμονή τους στην αναγκαιότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου.


Οι πιο ειλικρινείς και ρεαλιστές από αυτούς -και όσοι δεν εξετάζουν κάθε κίνησή τους με βάση τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στη χώρα τους- παραδέχονται εδώ και καιρό ότι το ελληνικό μνημόνιο ίσως να χρειάζεται τροποποίηση, αλλά προς το παρόν την περιορίζουν μόνο στο θέμα χρονικής επιμήκυνσής του. 


Το ελληνικό πρόγραμμα θα μείνει «ανέγγιχτο», δεν θα υπάρξουν βαθιές αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που ζητούνται από την Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μια χρονική παράταση, δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Βεβαίως δεδομένου ότι μια τέτοια απόφαση απαιτεί και περαιτέρω χρηματοδότηση από τους εταίρους η έγκρισή της είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πόσο μάλλον αν συνοδευθεί και από αποφάσεις για αλλαγή και σε άλλους όρους του μνημονίου.


Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που επισήμως η Κομισιόν και κυρίως το Βερολίνο υιοθετούν ως επίσημη άποψη την αναγκαιότητα η Ελλάδα να υλοποιήσει μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις της και  αποφεύγοντας να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση για αλλαγές παραπέμπουν στην αξιολόγηση της τρόικας.


«Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι πρέπει να εμμείνουμε στους όρους του πακέτου διάσωσης που συμφωνήθηκε», είπε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters.


Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παράτασης του χρονοδιαγράμματος μείωσης του ελλείμματος, σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα στηρίξει τις απόψεις της στα «δεδομένα που θα προκύψουν από την επόμενη έκθεση της τρόικας» και όχι βάσει «εικασιών».


Από την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, που τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουλίου, θα εξαρτηθεί και η επόμενη δόση κρίσιμη δόση των 30 δισ. ευρώ.


Από τα 30 δισ. ευρώ, τα 25 προβλέπεται να δοθούν για το δεύτερο μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα 3,1 δισ. ευρώ για ομόλογο που λήγει τον Αύγουστο και έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα υπόλοιπα για μισθούς και συντάξεις του Αυγούστου.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
21-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: