Πέμπτη, Ιουλίου 26, 2012

ΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ 45% ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ-ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΟΣ ΦΕΤΟΣ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


«ΣΦΙΓΓΕΙ ο κλοιός» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού, οι οποίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό των μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων, που με προσφορές και ταξιδιωτικά πακέτα κερδίζουν το χαμένο έδαφος στις κρατήσεις. Αποτέλεσμα είναι η κίνηση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα να είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων (ΣΕΕΔΔΕ) Κώστα Μπρεντάνο. Όπως επισημαίνει στην ΕΞΠΡΕΣ: «Η αύξηση που παρατηρείται κατά τόπους στις αεροπορικές αφίξεις δεν μεταφράζεται σε διανυκτερεύσεις στις επιχειρήσεις μας».



«Τέτοια εποχή πέρυσι δεχόμασταν 30 με 50 τηλεφωνήματα ημερησίως για κρατήσεις, τα οποία τώρα έχουν περιοριστεί σε 5 ή 6». Κατ'Α επέκταση, οι πληρότητες έχουν καθηλωθεί σε επίπεδα 45% κατά μέσο όρο, όταν πέρυσι τον Ιούλιο άγγιζαν το 80%. Μάλιστα η ζήτηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ακόμα και για το Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων ήλπιζαν να αναπληρώσουν τις απώλειες.


Όσον αφορά την ελληνική αγορά, ο κ. Μπρεντάνος αναφέρει ότι τα ενοικιαζόμενα καταγράφουν μείωση 50%-60%, ενώ οι παράγοντες του τουρισμού ελπίζουν σε μερική αναθέρμανση της ελληνικής αγοράς με την ενεργοποίηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.


Σημαντική μείωση έχουν υποστεί οι παραδοσιακές αγορές, καθώς το εισόδημα των Ευρωπαίων έχει συρρικνωθεί σημαντικά. «Απώλεια 1%-2% από τη βρετανική αγορά συνεπάγεται χιλιάδες τουρίστες σε απόλυτους αριθμούς, οι οποίοι δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την αύξηση της ρωσικής, ισραηλινής και τουρκικής αγοράς» τονίζει ο πρόεδρος της ΣΕΕΔΔΕ.


Ο κ. Μπρεντάνος σημειώνει ακόμα πως –ειδικά σε περιοχές που επικρατεί το σύστημα του all inclusive, όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κρήτη– η υστέρηση των κρατήσεων είναι ανησυχητική. «Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα πακέτα των tour operators, τα οποία παράλληλα είναι δεδομένο ότι δεν ενισχύουν τη ρευστότητα της τοπικής αγοράς», αναφέρει.





Νατάσα Λιαπάκη
ΕΞΠΡΕΣ
ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: