Πέμπτη, Ιουλίου 26, 2012

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ


Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ βρίσκεται και αυτή υπό το κράτος του μνημονίου και στο πλαίσιο αυτό η Λισαβόνα λαμβάνει διάφορα μέτρα. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η πορτογαλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής:
-Υποβάλλει στο πορτογαλικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την ευθυγράμμιση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης με το μέσο όρο της Ένωσης που αντιστοιχεί σε 8-12 ημέρες ανά έτος εργασίας και τη δημιουργία ταμείου αντιστάθμισης για την καταβολή των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.
-Εκπονείται πρόταση αναθεώρησης του μηχανισμού για την παράταση των συλλογικών συμβάσεων.
Σημειώνεται, πως με απόφαση που απηύθυνε προ ημερών το Συμβούλιο στην Κυπριακή Δημοκρατία, τροποποιείται η εκτελεστική απόφαση 2011/344/ΕΕ σχετικά με τη χορήγηση ενωσιακής χρηματοδοτικής συνδρομής στην Πορτογαλία. 

Οι  σχετικές τροποποιήσεις γίνονται με βάση τα αποτελέσματα της τέταρτης αξιολόγησης που διενήργησε η Επιτροπή από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με την πρόοδο που σημείωσαν οι πορτογαλικές αρχές όσον αφορά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων, βάσει του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού προγράμματος προσαρμογής  καθώς και της αποτελεσματικότητάς τους και του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου που αυτά έχουν.
Μεταξύ άλλων στη νέα τροποποιητική απόφαση αναφέρεται και προβλέπεται:
-Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν υπερβαίνει το 4,5% του ΑΕΠ το 2012. Η Πορτογαλία συνεχίζει να ελέγχει στενά τις δημοσιονομικές εξελίξεις και εκτιμά εάν χρειάζονται περαιτέρω πολιτικές προσαρμογής προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2012. 
-Η Πορτογαλία συνεχίζει να θεσπίζει μέτρα για την ενίσχυση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.
-Η Πορτογαλία ενισχύει περαιτέρω την ενημέρωση και παρακολούθηση των δημοσίων οικονομικών και βελτιώνει τους κανόνες και τις διαδικασίες εκτέλεσης του προϋπολογισμού. 
-Η πορτογαλική κυβέρνηση ενισχύει την εφαρμογή της στρατηγικής για την επικύρωση και την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει κριτήρια για την ιεράρχηση των πληρωμών προς τους πιστωτές, καθώς και οργανωτικές ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν αμερόληπτη και διαφανή διαδικασία σε όλους τους τομείς. 
-Η Πορτογαλία εφαρμόζει το νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο ΣΔΙΤ. Βάσει των αποτελεσμάτων μελέτης σχετικά με τις αναδιαπραγματεύσεις ΣΔΙΤ, η πορτογαλική κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται τις σχετικές συμβάσεις.
-Η Πορτογαλία αναδιοργανώνει και μειώνει σημαντικά τον αριθμό των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι αλλαγές αυτές αρχίζουν να ισχύουν από την αρχή της επόμενης περιόδου δημοτικών εκλογών. 
-Η Πορτογαλία εκσυγχρονίζει τις οικονομικές της υπηρεσίες με την ολοκλήρωση της δημιουργίας της Autoridade Tributária e Aduaneira, την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των μονάδων είσπραξης εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση του αριθμού των δημοτικών υπηρεσιών και την αντιμετώπιση των εναπομενουσών συμφορήσεων στο σύστημα φορολογικών προσφυγών. 
-Η Πορτογαλία θεσπίζει μέτρα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και βιωσιμότητας ΚΕ σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
-Η Πορτογαλία εφαρμόζει στρατηγική για την αναδιάρθρωση και τη μείωση του χρέους των κρατικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της “Parpública”, και την εξασφάλιση καλύτερων όρων για χρηματοδότηση μέσω των αγορών. 
-Η Πορτογαλία εφαρμόζει τη στρατηγική αυτή με στόχο να επιτευχθεί λειτουργική ισορροπία σε τομεακό επίπεδο μέχρι τα τέλη του 2012. 
-Η Πορτογαλία εξακολουθεί να υλοποιεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Η απευθείας πώληση του ασφαλιστικού σκέλους της Caixa Geral de Depositos, της Caixa Seguros, πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός του 2012. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα ΤΑΡ, του φορέα αερολιμενικής διαχείρισης ANA-Aeroportos de Portugal, του τμήματος διακίνησης φορτίου της CP-Comboios de Portugal, της CP Carga και των CTT-Correios de Portugal πρόκειται να αρχίσει εντός του 2012 με στόχο την ολοκλήρωσή της το 2013. 
-Η πορτογαλική κυβέρνηση υποβάλλει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την ευθυγράμμιση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης με τον μέσο όρο της Ένωσης που αντιστοιχεί σε 8-12 ημέρες ανά έτος εργασίας και τη δημιουργία ταμείου αντιστάθμισης για την καταβολή των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.
-Η Πορτογαλία εφαρμόζει τα μέτρα που καθορίζονται στο σχέδιο δράσης της για τη βελτίωση της ποιότητας της δευτεροβάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. 
-Η λειτουργία του δικαστικού συστήματος βελτιώνεται με την εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος δικαστικής μεταρρύθμισης και με την εφαρμογή στοχοθετημένων μέτρων για τη σταδιακή εξάλειψη των καθυστερήσεων στην εκδίκαση υποθέσεων και την προώθηση της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.
ΕΞΠΡΕΣ
ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: