Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΔΗΜΟΙ


Τους προβληματισμούς τους για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών εξέφρασαν οι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι της κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο σχετικής συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το ζήτημα.



Οι εκπρόσωποι των δήμων, στους οποίους ανήκει πλέον η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία (σύμφωνα με το νόμο του «Καλλικράτη»), κατέστησαν σαφές ότι η νέα σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει για άλλη μία φορά με προβλήματα στις μεταφορές χιλιάδων μαθητών, καθώς δεν αποδίδουν οι διαγωνισμοί ανάθεσης του έργου, εξαιτίας της μη κατάθεσης μειοδοτικών προσφορών από τους λεωφορειούχους.


Η βασικότερη αιτία βρίσκεται στον μαθηματικό τύπο που έχει ορίσει το υπουργείο Παιδείας με προεδρικό του διάταγμα (για τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού), ο οποίος προσδιορίζει τον τρόπο αποζημίωσης των λεωφορειούχων (τιμή βενζίνης ανά χιλιόμετρο), με συντελεστή που για τους λεωφορειούχους θεωρείται πολύ χαμηλός, ώστε να μην τους επιτρέπει να κάνουν προσφορές στους διαγωνισμούς που προκηρύσσουν οι δήμοι, και συνεπώς να βγαίνουν άγονοι.


Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης μετέφεραν στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Θύμιο Σώκο, το αίτημα αύξησης του συντελεστή αποζημίωσης για τις χιλιομετρικές αποστάσεις - χωρίς ωστόσο να υπάρξει η «ασυδοσία» προηγούμενων ετών – προκειμένου να δοθεί κίνητρο συμμετοχής στους διαγωνισμούς.


«Είναι γεγονός ότι οι λεωφορειούχοι δείχνουν ενδιαφέρον για τις διαδρομές φιλέτα, δηλαδή αυτές των μεγάλων αποστάσεων, καθώς θεωρούν ασύμφορη τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς μικρών αποστάσεων» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θερμαϊκού, κ.Βασιλειάδης, πολλά σχολεία του οποίου αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις μεταφορές των μαθητών.


Πάντως, πρόβλημα αποτελεί και η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας των διαγωνισμών από την πλειοψηφία των δήμων. Αν και το υπουργείο Παιδείας απέστειλε από την άνοιξη εγκύκλιο για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, μόλις τρεις δήμοι ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, καθώς προεξοφλούν ότι δεν θα καταφέρουν να βγάλουν ανάδοχο. Ο δήμος Θερμαϊκού, που προκήρυξε σχετικό διαγωνισμό, κατάφερε να έχει μειοδότη για το 60% του έργου, ενώ για το υπόλοιπο 40% δεν υπήρξε προσφορά. Οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο, καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να οργανωθεί η κατάρτιση δρομολογίων και να διευθετηθούν άλλα τεχνικά ζητήματα.


Τα προβλήματα στις μεταφορές μαθητών, πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, αύριο, και στην Κομοτηνή, με τους δημάρχους της περιοχής της Θράκης. 
ΕΞΠΡΕΣ
ΠΡΕΖΑ TV
12-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: