Παρασκευή, Ιουλίου 20, 2012

ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Β. Σιαρλή διέψευσε ότι η Κύπρος απέσυρε την αίτησή της για πλήρες πακέτο στήριξης από τον Μηχανισμό, αλλά τα ερωτηματικά για το θρίλερ που εκτυλίχθηκε από τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου με δηλώσεις αποδιδόμενες στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν, η Κύπρος εξέταζε ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου της από τη ζώνη του ευρώ!

Ο κ. Σιαρλή μίλησε για παρερμηνεία (ενδεχομένως και εσφαλμένη μετάφραση) δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες διέψευσε και αυτός ότι η Κύπρος απέσυρε την αίτησή της για πλήρες πακέτο. Σημειώνεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν λίγα 24ωρα προτού η τρόικα αρχίσει διαπραγματεύσεις (τη Δευτέρα) με την κυπριακή κυβέρνηση για το ύψος της χρηματοδοτικής βοήθειας που θα χρειαστεί και τους όρους της δανειακής σύμβασης.
Το ζήτημα πάντως προέκυψε από δηλώσεις του κ. Σόιμπλε στο γερμανικό Κοινοβούλιο, τις οποίες ακολούθησαν και εικασίες ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει σύσταση εξόδου στην Κύπρο ή ακόμη και στην Ελλάδα, αν η κρίση χρέους τους κριθεί υπερβολικά επικίνδυνη για τα λοιπά κράτη.
Εκείνο πάντως που είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη Βουλή της χώρας του, είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση απέσυρε προσωρινά το αίτημά της να ισχύσουν για την ίδια οι ευνοϊκές ρυθμίσεις εξαίρεσης από τη χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ισπανία.
Το προηγούμενο βράδυ ο κ. Σόιμπλε ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής είχε πει ότι η Κύπρος ζήτησε να μην αναλάβει το μερίδιό της για το ισπανικό πρόγραμμα, που ανέρχεται στο 0,195% των εγγυήσεων.
Στην περίπτωση αυτή το μερίδιο της Γερμανίας θα αυξανόταν από 29,07% σε 29,13%, κάτι που σημαίνει ότι το Βερολίνο θα έπρεπε να παράσχει εγγυήσεις μεγαλύτερες κατά περίπου 29 δισ. ευρώ.
Το αίτημα εξαίρεσης της Κύπρου ήταν βασισμένο στο γεγονός ότι έχει υποβάλει επισήμως στις 25 Ιουνίου αίτημα να ενταχθεί η ίδια σε πρόγραμμα του Ταμείου και μάλιστα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά για το σύνολο της οικονομίας της χώρας όπως ισχύει για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Ρεπορτάζ: Γ. Τσαλακός, Γιώργος Παππάς
http://www.tanea.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
20-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: