Δευτέρα, Αυγούστου 27, 2012

ΚΑΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δεν θα μπορέσει να πιάσει τον στόχο και να διατηρήσει το έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ ως το τέλος του έτους. Ηδη ξεκίνησαν τα σενάρια, όπως και στην Ελλάδα. να καταθέσει αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης στους δανειστές της.


Πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Πορτογαλίας, τις οποίες επικαλείται η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune, υποστηρίζουν ότι τα έσοδα υποχώρησαν κατά 3,5% σε ένα έτος εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης της κατανάλωσης και της αύξησης της ανεργίας σε ποσοστά που θεωρούνται ρεκόρ στην Πορτογαλία, ήτοι στο 15%.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο η Πορτογαλία δεν μπορεί να πιάσει τον στόχο του 4,5% του ΑΕΠ για το έλλειμμα ως το τέλος του 2012 και πρέπει να εξοικονομήσει 2-3 δις ευρώ από δημόσιες δαπάνες. «Αυτά τα δεδομένα προετοιμάζουν τους τοπικούς αλλά και διεθνείς αξιωματούχους να σχεδιάσουν μια επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης και μεγαλύτερη ευελιξία εκ μέρους των δανειστών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο οικονομολόγος Πάουλο Μουράο του Πανεπιστημίου του Minho.

Η Πορτογαλία υπέγραψε τη σύναψη δανείου ύψους 78 δις ευρώ με την τρόικα τον Οκτώβριο του 2011, με αντάλλαγμα ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων με στόχο να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά και να επανακινήσει την οικονομία της. Αρχικά η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί έναντι των δανειστών της να κατεβάσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2013. Τα μέτρα που επεβλήθησαν ήταν δρακόντεια και περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους άνω των 1.000 ευρώ το μήνα αλλά εκρίθησαν αντισυνταγματικά, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός να πέσει έξω.

Η Τρόικα ζήτησε από την συντηρητική κυβέρνηση της Πορτογαλίας να προβεί σε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να κατορθώσει να παρουσιάσει έναν αξιόπιστο προυπολογισμό ως το τέλος του έτους. Τον Ιούνιο η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι η προσπάθεια που απαιτείται από τον πορτογαλικό λαό «θα είναι πολύ μεγάλη». Μια πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο πρακτορείο Lula ότι για να διορθωθεί η μαύρη τρύπα του προυπολογισμού ως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει επιπλέον μέτρα ή να ζητήσει επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης.

«Περιμένουμε ότι η Πορτογαλία θα ζητήσει σύντομα επιμήκυνση του προγράμματος» εκτίμησε πρόσφατα η αμερικανική Τράπεζα Citigroup σε μια έκθεσή της και προειδοποίησε ότι η χώρα δεν θα επιτύχει τους στόχους της για το 2012. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Diario Economico ενδεχόμενα νέα μέτρα λιτότητας «δεν θα έλυναν κανένα πρόβλημα και θα επιβράδυναν ακόμη περισσότερο την οικονομία».

Η Τρόικα καταφθάνει αύριο στην Πορτογαλία για να ετοιμάσει την πέμπτη έκθεσή της σχετικά με την πορεία του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
http://www.iefimerida.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
27-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: