Πέμπτη, Αυγούστου 23, 2012

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑ ΆΣΑΝΤ ΕΠΟΧΗ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ


Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Πέμπτη στην Άγκυρα προκειμένου να θέσουν τις βάσεις για έναν «επιχειρησιακό μηχανισμό» με στόχο την προετοιμασία της μετά Άσαντ εποχής στη Συρία, όπως έγινε γνωστό από τουρκική διπλωματική πηγή στην τουρκική πρωτεύουσα.


Η δημιουργία αυτού του μηχανισμού είχε κατ' αρχήν αποφασιστεί στη διάρκεια της επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στις 11 Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη.

Διπλωμάτες, στρατιωτικοί και υπεύθυνοι των υπηρεσιών ασφαλείας, με επικεφαλής, από αμερικανικής πλευράς, την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Ελίζαμπεθ Τζόουνς και από τουρκικής τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών Χαλίτ Τσεβίκ, διεξάγουν συνομιλίες με στόχο το συντονισμό των κινήσεων σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο απέναντι στη συριακή κρίση.

Η ομάδα εργασίας θα συζητήσει, επίσης, για την απειλή από το χημικό οπλοστάσιο που έχει στην κατοχή του το καθεστώς του του Μπασάρ αλ-Άσαντ και για τον κίνδυνο να μετατραπεί η Συρία σε καταφύγιο για ένοπλες οργανώσεις όπως το ΡΚΚ ή η Αλ Κάιντα.

Επί τάπητος θα τεθούν και θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη στα τουρκικά σύνορα στην περίπτωση εξόδου μεγάλου κύματος Σύρων προσφύγων προς την Τουρκία.

Η Τουρκία φιλοξενεί αυτή τη στιγμή πάνω από 70.000 Σύρους πρόσφυγες, αλλά έχει τονίσει ότι δεν είναι σε θέση να δεχθεί πάνω από 100.000.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
23-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: