Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2012

ΜΠΑΡΟΖΟ: ΕΦΙΚΤΗ Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2013


Μόλις τεθεί σε λειτουργία ο οργανισμός τραπεζικής εποπτείας στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει το 2013 στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για τη δημιουργία μίας τραπεζικής ένωσης, αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα Wirtschaftsblatt.


«Η εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης το έτος 2013 δεν θα δώσει στην ΕΕ ένα μαγικό ραβδί, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών, των διεθνών εταίρων και των επενδυτών», γράφει ο κ. Μπαρόζο στο άρθρο.

Το πρώτο βήμα θα είναι η εφαρμογή μίας αρχής τραπεζικής εποπτείας για την ευρωζώνη. Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή της για τον τραπεζικό επόπτη στις 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, στο επίκεντρο του συστήματος εποπτείας θα πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία όμως με τις εθνικές εποπτικές υπηρεσίες.

Ο προτεινόμενος αυτός επόπτης δεν θα ελέγχει μόνο όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά θα μπορεί να ελέγχει και τις ευρωπαϊκές τράπεζες εκτός της νομισματικής ένωσης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει στο άρθρο του πως, δεδομένου ότι η δημιουργία του τραπεζικού επόπτη δεν απαιτεί αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες, το εποπτικό σώμα θα μπορούσε να συσταθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΠΡΕΖΑ TV
4-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: