Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2012

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΤ


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εντείνουν τις διαβουλεύσεις τους, αυτή την εβδομάδα, καθώς στο παρασκήνιο ετοιμάζεται το σχέδιο της ΕΚΤ για την παρέμβαση στις αγορές, ώστε να εξομαλυνθεί το κόστος δανεισμού, κυρίως για τις χώρες της ευρωπεριφέρειας όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποδέχεται, την Τρίτη, στο Βερολίνο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στη Ρώμη.

Σήμερα, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα συναντήσει στο Βερολίνο τον Γερμανό ομόλογο του Β. Σόιμπλε, όπως και τον Γερμανό ΥΠΕΞ Γκ. Βεστερβέλε.

Την Πέμπτη, η κ. Μέρκελ μεταβαίνει στη Μαδρίτη όπου θα έχει επαφές με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μ. Ραχόι και την Παρασκευή θα έχει συνομιλίες με τον Αυστριακό ομόλογό της στη Βιέννη.

Αγορά βραχυχρόνιων ομολόγων από την ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, αποκαλυπτικά της νέας τακτικής που ετοιμάζει η ΕΚΤ είναι τα όσα φέρεται να είπε ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας Μ. Ντράγκι,  σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ με διάρκεια ωρίμανσης ως και 3 έτη δεν ισοδυναμεί με τύπωμα χρήματος και δεν συνιστά χρηματοδότηση κρατών (κάτι που απαγορεύεται από το καταστατισκό της ΕΚΤ), αφού στην πράξη αυτά τα χρέη θα αποπληρωθούν σε πολύ σύντομο διάστημα.

Ο ίδιος ο κ. Ντράγκι αρνήθηκε να μιλήσει στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Οι δηλώσεις Ντράγκι οδήγησαν αρκετούς ευρωβουλευτές στην εκτίμηση ότι «την Πέμπτη θα έχουμε ανακοινώσεις», με αρκετούς μάλιστα να ενστερνίζονται τις απόψεις Ντράγκι ότι χωρίς μια καίρια παρέμβαση της ΕΚΤ η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη. 

Την Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η σθεναρή αντίδραση κυρίως της Bundesbank, ίσως καθυστερήσει την δημοσιοποίηση των λεπτομερειών σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του Ντράγκι για το πρόγραμμα, έως τουλάχιστον την 12η Σεπτεμβρίου, οπότε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα αποφανθεί για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
4-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: