Τρίτη, Σεπτεμβρίου 25, 2012

ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΕ ΚΩΜΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ


Σε… κώμα βρίσκονται οι μονάδες εντατικής θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιες μονάδες έχουν ήδη βάλει λουκέτο, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ κάποιες άλλες λειτουργούν οριακά, με τα προγράμματα των εφημεριών να βγαίνουν με το ζόρι και να μην επαρκούν για να καλύψουν όλο τον μήνα.


Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να μπει λουκέτο και σε άλλες κλίνες εντατικής, καθώς λήγουν οι συμβάσεις του προσωπικού που είχε προσληφθεί μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Την ίδια στιγμή δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένουν κλειστές επί χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα, τα κλειστά κι αχρησιμοποίητα κρεβάτια, μαζί με τα μηχανήματα που τα συνοδεύουν, υπολογίζεται ότι κοστίζουν τουλάχιστον 150.000 ευρώ το ένα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί είναι η Β’ ΜΕΘ του «ΑΧΕΠΑ», η οποία εδώ κι έναν χρόνο έχει κατεβάσει… ρολά, καθώς «στέρεψε» από γιατρούς, αφού ένας συνταξιοδοτήθηκε ένας παραιτήθηκε και μία πήρε άδεια εγκυμοσύνης.
«Η Β’ ΜΕΘ ήταν δυναμικότητας πέντε κλινών κι αναγκαστήκαμε να την κλείσουμε εξαιτίας της έλλειψης γιατρών. Προκηρύξαμε τις κενές θέσεις, αλλά οι γιατροί δεν έρχονται. Αυτήν τη στιγμή, από τα 15 κρεβάτια εντατικής που είχαμε λειτουργούν τα δέκα και προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα», δηλώνει στη «Θ» ο διοικητής του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» Γιώργος Βέργουλας.
Με το φόβο του λουκέτου και σε άλλα κρεβάτια εντατικής ζουν η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του «Παπαγεωργίου». Όπως εξηγεί στη «Θ» ο διευθυντής Γιώργος Χριστόπουλος, από τις 22 κλίνες που υπάρχουν λειτουργούν μόνο οι 16, ενώ στο τέλος του 2012 λήγουν οι συμβάσεις 17 εργαζομένων, οπότε είναι ορατό το κλείσιμο άλλων έξι κλινών.
Κλειστά κρεβάτια, όμως, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού υπάρχουν και στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, όπου, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, λειτουργούν οι 7 από τις συνολικά 10 κλίνες, ενώ με οκτώ κρεβάτια λειτουργεί εδώ και χρόνια η ΜΕΘ Παίδων, η μοναδική σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, στο «Γ. Γεννηματάς» από τα δέκα κρεβάτια εντατικής θεραπείας λειτουργούν τα οκτώ. Εξάλλου, από οκτώ κλίνες διαθέτουν οι ΜΕΘ στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο» και στον «Άγιο Παύλο», ενώ στον «Άγιο Δημήτριο» η ΜΕΘ λειτουργεί με έξι κρεβάτια.
Δύο μονάδες εντατικής θεραπείας έχει το «Γ. Παπανικολάου». Η Α’ ΜΕΘ που έχει 19 κλίνες εκ των οποίων λειτουργούν οι 10 και η Β’ ΜΕΘ που έχει δέκα κλίνες, οι οποίες λειτουργούν όλες.
«Το βασικό πρόβλημα των κλειστών κλινών στο νοσοκομείο μας είναι η έλλειψη εξοπλισμού. Πάντως, έχουν κλείσει οι σχετικοί διαγωνισμοί και περιμένουμε να παραδοθούν τα μηχανήματα. Από προσωπικό, οι βασικές ελλείψεις είναι σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ το ιατρικό επαρκεί οριακά», εξηγεί στη «Θ» ο διοικητής του «Παπανικολάου» Γιώργος Καλτσίδης.

Κλειστές ΜΕΘ σε Κεντρική Μακεδονία
Τραγική είναι η εικόνα που επικρατεί στις μονάδες εντατικής θεραπείας και των άλλων νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο του Κιλκίς δεν έχει ΜΕΘ, ενώ στη Χαλκιδική η ΜΕΘ του νοσοκομείου Πολυγύρου απέκτησε επιτέλους τον δικό της χώρο αλλά δεν λειτουργεί, διότι δεν διαθέτει ούτε εξοπλισμό ούτε προσωπικό.
Την ίδια στιγμή, επί δυόμισι χρόνια παραμένει κλειστή η μονάδα εντατικής θεραπείας του νέου νοσοκομείου Κατερίνης, διότι δεν υπάρχουν γιατροί.
«Το νοσοκομείο μας διαθέτει οκτώ κλίνες ΜΕΘ και τέσσερις κλίνες ανάνηψης. Ωστόσο, δεν λειτουργεί καμία. Στο παλιό νοσοκομείο Κατερίνης δεν υπήρχε καν ΜΕΘ, οπότε όταν έγινε το καινούργιο δεν υπήρχε προσωπικό για να μετακινηθεί. Προκηρύχθηκαν θέσεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά δεν ήρθε κανείς. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς για τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Είναι σημαντικό η 3η ΥΠΕ να επιμείνει και κάθε τρεις μήνες να προκηρύσσει θέσεις για γιατρούς έστω με σύμβαση δύο ετών», τονίζει στη «Θ» ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης Αστέριος Φαρμάκης και προσθέτει ότι το «ιδανικό θα ήταν να γίνει προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ούτε διευθυντή ΜΕΘ δεν βρίσκουμε. Αν είχαμε έναν διευθυντή κι έναν επιμελητή, θα μπορούσε να ξεκινήσει η λειτουργία της ΜΕΘ».
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας, όπου λειτουργούν τρεις κλίνες εντατικής, ενώ στο νοσοκομείο Γιαννιτσών υπάρχουν έξι κρεβάτια εντατικής.
Μόλις δύο κλίνες ΜΕΘ έχει το νοσοκομείο της Βέροιας, ενώ στόχος της διοίκησης είναι να φτάσουν συνολικά τις έξι. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Νίκο Χατζηδημητρίου «εργάζονται τρεις γιατροί, εκ των οποίων η μία είναι πνευμονολόγος αλλά με γνώσεις εντατικολογίας. Πάντως, χρειαζόμαστε περισσότερες κλίνες εντατικής, καθώς εξυπηρετούμε ασθενείς απ’ όλη την Ημαθία, αλλά και από Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη και Πέλλα».
Έξι κρεβάτια εντατικής νοσηλείας διαθέτει το νοσοκομείο Σερρών, ενώ, όπως δηλώνει στη «Θ» ο διοικητής Ξενοφών Εμμανουηλίδης, «έχουμε ήδη ζητήσει να ενταχθούν στο νέο οργανισμό άλλε δύο κλίνες, διότι υπάρχει ανάγκη. Το προσωπικό που διαθέτουμε είναι άριστο κι εξειδικευμένο».

Δυτική και Ανατολική Μακεδονία
Τον δικό τους «Γολγοθά» ζουν και οι ασθενείς στη Δυτική Μακεδονία, αφού επί χρόνια η ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης παραμένει στα χαρτιά, καθώς τα επτά κρεβάτια που διαθέτει είναι κλειστά εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Λουκέτο έχει βάλει και η ΜΕΘ του νοσοκομείου Καστοριάς που διαθέτει έξι κρεβάτια, ενώ τα νοσοκομεία των Γρεβενών και της Φλώρινας δεν έχουν καν μονάδα εντατικής θεραπείας.
Συνεπώς, όπως εξηγεί στη «Θ» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας Χρήστος Κατσίνας, όλα τα περιστατικά της Δυτικής Μακεδονίας κι όχι μόνο καλείται να καλύψει η ΜΕΘ του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, η οποία διαθέτει έξι κρεβάτια και οι ελάχιστοι γιατροί που έχουν απομείνει δίνουν τον δικό τους αγώνα για να τα κρατήσουν όλα ανοιχτά.
Απογοητευτική είναι, όμως, η εικόνα και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το νοσοκομείο Διδυμοτείχου δεν έχει μονάδα εντατικής θεραπείας, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από τα 16 κρεβάτια εντατικής λειτουργούν τα 12, στο νοσοκομείο Ξάνθης λειτουργούν πέντε κλίνες εντατικής, ενώ στο νοσοκομείο Δράμας κλειστά παραμένουν τα επτά κρεβάτια της ΜΕΘ.
«Η δυνατότητα που έχουμε ως νοσοκομείο είναι για ανάπτυξη 12 κλινών ΜΕΘ. Ωστόσο, λειτουργούν τα έξι και κάποιες φορές τα οκτώ. Έχουμε σοβαρές ελλείψεις κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι ανάγκες είναι αυξημένες, διότι εξυπηρετούμε περιστατικά κι από όμορους νομούς», δηλώνει στη «Θ» ο διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας, Δημήτριος Παπαδόπουλος.
Με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λειτουργεί και η ΜΕΘ στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο Κομοτηνής. Όπως εξηγεί στη «Θ» ο διοικητής του νοσοκομείου Ηρακλής Χατζηνέστωρος, «προβλέπονται και λειτουργούν τέσσερα κρεβάτια εντατικής, αλλά το προσωπικό είναι ελάχιστο. Υπάρχουν μόλις δύο γιατροί, εκ των οποίων ο ένας είναι υπό συνταξιοδότηση και σε περίπου ενάμιση μήνα θα φύγει. Έχει εγκριθεί ένας επικουρικός, τον οποίο περιμένουμε να έρθει, αλλά γενικώς είναι λίγοι οι εντατικολόγοι. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες».

Αγώνας δρόμου για τους ασθενείς
Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να δίνεται σε καθημερινή βάση ένας αγώνας δρόμου από τους ασθενείς και τους συγγενείς τους, οι οποίοι φτάνουν από την νότια Ελλάδα στην Βόρεια κι από την Θεσσαλία στην Θράκη, προκειμένου να βρουν άδειο κρεβάτι εντατικής θεραπείας.
«Με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζουμε ότι και πάλι τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ πανελλαδικά φτάνουν τα 150, ενώ έως το τέλος του 2012 η κατάσταση θα χειροτερέψει. Το 2009 είχαν ανοίξει 85 από τα 150 κλειστά κρεβάτια εντατικής με την πρόσληψη συμβασιούχων. Κάποιες απ’ αυτές τις προσλήψεις ήδη έληξαν κι άλλες λήγουν σε τρεις μήνες. Άρα, επιστρέφουμε στα ίδια», τονίζει στην «Θ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, καθηγητής Απόστολος Αρμαγανίδης.
Παράλληλα, εξηγεί ότι «αγκάθι» αποτελεί το πλαφόν που ορίζει ο νόμος για 4-5 εφημερίες κάθε γιατρού το μήνα. Στα περιφερειακά νοσοκομεία, όμως, όπου οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγαλύτερες και στις ΜΕΘ υπάρχουν το πολύ τρεις γιατροί, αυτό σημαίνει ότι βάσει νόμου θα καλυφθούν οι 15 ημέρες του μήνα και τις υπόλοιπες είτε οι γιατροί θα τις κάνουν… δωρεάν είτε οι ΜΕΘ θα μείνουν ακάλυπτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας.
«Το τραγικό είναι οι ασθενείς που αναζητούν εναγωνίως ένα κρεβάτι εντατικής. Συνήθως στο ΕΚΑΒ υπάρχει σε καθημερινή βάση λίστα αναμονής 3-4 ατόμων, η οποία σε κάποιες περιόδους φτάνει και τα 30 άτομα. Επίσης, στα μεγάλα νοσοκομεία συναντάμε σχεδόν σε καθημερινή βάση 1-2 αρρώστους οι οποίοι είναι σε αναμονή για να αδειάσει κρεβάτι στη ΜΕΘ, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να διακομιστούν σε άλλο νοσοκομείο», αναφέρει ο κ. Αρμαγανίδης και επισημαίνει ότι το 30% των αρρώστων στις ΜΕΘ έρχονται συνήθως από άλλο νοσοκομείο απ’ αυτό της πόλης όπου ζουν.

http://www.makthes.gr/news/reportage/93926/

ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: