Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 19, 2012

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΚΟΙΝΟ ΚΟΜΜΑ-ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ


Η ΔΗΜ.ΑΡ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΞΑΝΑΜΠΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ...
Το σκληρό παζάρι με την τρόικα φέρνει κοντά τους δύο «μικρούς» κυβερνητικούς εταίρους. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πιέζονται από τους βουλευτές των κομμάτων τους για τα σκληρά μέτρα που αναμένεται να πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους και αποφάσισαν να ακολουθήσουν κοινή γραμμή και κοινή πορεία.


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης απαίτησαν χθες από τον Πρωθυπουργό περισσότερη ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, διεμήνυσαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν πρέπει να θεωρούνται «δεδομένοι» και ξεκινούν εσωτερικό διάλογο που μπορεί να καταλήξει σε στρατηγική συνεργασία.

Το πολιτικό «φλερτ» που είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά τις εκλογές φαίνεται ότι προχωράει μεταξύ των δύο κομμάτων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο χθες για στρατηγική συνεργασία και συμπόρευση με τον Φώτη Κουβέλη ενώ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προχώρησε σε οργανωτικές εσωκομματικές αλλαγές και ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για τη σύγκλιση με άλλες δυνάμεις του λεγόμενου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας.

Η ΔΗΜΑΡ αρχίζει διεύρυνση

Μάλιστα, τρία στελέχη της ΔΗΜΑΡ αναβαθμίζονται, αποκτώντας κρίσιμους ρόλους για την πορεία του κόμματος, με δεδομένες τις εξελίξεις λόγω της οικονομικής κρίσης και του πολιτικού φορτίου που ανέλαβε το κόμμα του κ. Κουβέλη από τη συμμετοχή του στην συγκυβέρνηση. Πρόκειται για τον Νίκο Μπίστη, τον Σάκη Παπαθανασίου, ο οποίος αναλαμβάνει υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και τον Δημήτρη Χατζησωκράτη που ορίστηκε υπεύθυνος προγράμματος του κόμματος - μέλη και οι δυο της Εκτελεστικής Επιτροπής που εκπροσωπούν τη ΔΗΜΑΡ κατά τις συζητήσεις για το πακέτο των 11,5 δις με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο κ. Μπίστης, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής επικοινωνίας της ΔΗΜΑΡ, αναλαμβάνει να οργανώσει τις πρωτοβουλίες για συνάντηση με άλλα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις με στόχο τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ενώ ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης θα έχει την ευθύνη γενικού πολιτικού συντονισμού επί αυτού του ζητήματος.

Η επιλογή του κ. Μπίστη , ο οποίος προέρχεται από το ΠαΣοΚ (υπήρξε υπουργός επί κυβέρνησης Σημίτη) και έχει ενταχθεί στη ΔΗΜΑΡ, θεωρείται ένδειξη και προς το εσωτερικό του κόμματος ότι πραγματοποιείται «άνοιγμα» προς την Ιπποκράτους. Τις τελευταίες ημέρες δημόσια εξελίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Μπίστη με τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέα Βουδούρη ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα ενώ θεωρεί, σε αντίθεση με τον κ. Μπίστη, ότι πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος πολιτικής επικοινωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ένθερμος υποστηρικτής της συγκρότησης κεντροαριστερού πόλου ο κ. Μπίστης , τον περασμένο Ιούλιο, είχε προτείνει να αναλάβει η ΔΗΜΑΡ τη δημιουργία ενός Φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας.

Όλα αυτά εξελίσσονται μέσα σε ένα κλίμα έντονου προβληματισμού που επικρατεί σε στελέχη της ΔΗΜΑΡ, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την πίεση της Τρόικας, κατά τις συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση, για περισσότερα μέτρα που να αφορούν συντάξεις, μισθούς και επιδόματα.

O κ. Κουβέλης θα επιμείνει στην άρνησή του σε επιπλέον μέτρα (μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης) και θα διεκδικήσει τη «ρήτρα ισοδυνάμων» που έχει ήδη προτείνει, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα, μετά την ψήφιση των μέτρων των 11,5 δις ευρώ κάποια δυσβάσταχτα μέτρα να μην εφαρμοστούν, εφόσον επιτευχθεί ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση.

Στην ηγετική ομάδα γνωρίζουν ότι το τελικό πακέτο θα εμπεριέχει μέτρα με τα οποία διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ, όπως και ότι θα αποτελεί συμβιβασμό εκ μέρους της.. Ωστόσο, εκτιμά ότι ο συμβιβασμός αυτός, εφόσον εμπεριέχει και συμφωνία για τη ρήτρα ισοδυνάμων, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να λάβει τη χρηματοδότηση και παράλληλα να είναι η Ελλάδα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσδοκώντας θετικές εξελίξεις για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενίσχυση εισοδημάτων από αναπτυξιακές παρεμβάσεις και άνοιγμα θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα...

Κοινός εχθρός ο ΣΥΡΙΖΑ

Από το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν ότι επιθυμούν την ενοποίηση των δύο χώρων και την κοινή κάθοδο στις εκλογές αν οι διεργασίες στο εσωτερικό των δύο κομμάτων καταλήξουν σε κοινή πολιτική πλατφόρμα. «Η πρότασή μας προς τη ΔΗΜΑΡ για στρατηγική συνεργασία και συμπόρευση είναι ανοικτή, συγκεκριμένη, επίμονη» επανέλαβε και χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος ελπίζει ότι μια ενοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ θα ισχυροποιήσουν τα δύο κόμματα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις και στην κοινή γνώμη. Είναι ενδεικτικό ότι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διασαφήνισε χθες ότι υπάρχει μέτωπο προς τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς «είναι καθαρή και απερίφραστη η καταγγελία για την ανεύθυνση και αδιέξοδη πολιτική του». Ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης έχουν ήδη ξεκινήσει διάλογο με τους επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ και ευελπιστούν ότι οι οικονομικές εξελίξεις θα δικαιώσουν τα δύο κόμματα ώστε να περισωθούν εκλογικά στην επόμενη αναμέτρηση.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Οι δύο αρχηγοί ακολουθούν κοινή πορεία έναντι του Πρωθυπουργού και διεμήνυσαν εκ νέου χθες ότι δεν θα δεχθούν «τετελεσμένες αποφάσεις» στα οικονομικά μέτρα. Βενιζέλος και Κουβέλης όρθωσαν μέτωπο έναντι του κ. Σαμαρά ο οποίος επικαλούμενος το ανοιχτό παζάρι με την τρόικα και το ταξίδι του στη Ρώμη σχεδίαζε η νέα συνάντηση των τριών αρχηγών να μετατεθεί για την Κυριακή.

Οι αντιδράσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ που θεωρούν ότι έχουν ελλιπή ενημέρωση για τον τελευταίο γύρο του παζαριού με την τρόικα ανάγκασαν τον κ. Σαμαρά να προγραμματίσει τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για αύριο το απόγευμα, μεταθέτοντας για λίγες ώρες και την πτήση του προς Ρώμη.

Ο κ. Βενιζέλος φρόντισε χθες να προειδοποιήσει ότι «δεν είμαστε δεδομένοι και να μη μας φέρουν προ τετελεσμένων μέτρων». Την ίδια ανησυχία εκφράζουν και στη ΔΗΜΑΡ ενώ ο κ. Κουβέλης επίσης διαμηνύει ότι η στάση του κόμματός του δεν είναι δεδομένη.



Πηγή: ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κάνουν μέτωπο και σκέπτονται κοινό κόμμα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/68410#ixzz26ta56rtu
ΠΡΕΖΑ TV
19-9-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι μπράβο. Να έρθουν κ αλλοι ψηφοφόροι προς το ΣΥΡΙΖΑ...