Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 19, 2012

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων πιέζει πάλι η τρόικα, ζητώντας στοιχεία για το πώς θα επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος μέσα από το σύστημα που σχεδιάζεται είτε αυτό ονομαστεί εφεδρεία είτε διαθεσιμότητα ή συνταξιοδοτική ωρίμαση. Το θέμα επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς η τρόικα, ακολουθώντας σκληρή γραμμή, θέλει να ενισχύσει το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ με όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα σίγουρης απόδοσης, από περικοπές μισθών, συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων.



Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις χθες του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη στον Βήμα FM, συνολικά αναζητούνται μέτρα 9,5 δισ. ευρώ από μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, στο σύνολο των 11,8 δισ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κατάλογος των σχετικών μέτρων που έχει εισηγηθεί το υπουργείο Οικονομικών φτάνει τα 6,9 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το 1 δισ. ευρώ που αναμένεται να εξοικονομηθεί από την προτεινόμενη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Αν υπολογιστεί και αυτό πλησιάζουμε στα 8 δισ. ευρώ και χρειάζεται ακόμη να βρεθεί 1,5 δισ. ευρώ, είπε ο ίδιος. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, αρνούνταν χθες ότι η τρόικα έχει θέσει αυτόν τον συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο. Περιορίζονταν να πουν ότι η τρόικα έχει εγκρίνει τα 8 δισ. ευρώ περίπου, από τα 11,8 δισ. ευρώ του πακέτου.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ. Η μείωση του δημόσιου τομέα διατηρεί τον συμβολικό της χαρακτήρα για την τρόικα που θα ήθελε, μάλιστα, κατά προτίμηση να δει απολύσεις των υπαλλήλων στους φορείς που κλείνουν ή συγχωνεύονται. Καθώς όμως η κυβέρνηση έχει τραβήξει κόκκινη γραμμή στο θέμα των απολύσεων, θέλει τουλάχιστον να είναι σίγουρη ότι θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 150.000, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, με όποια μέθοδο κι αν αποφασίσει η κυβέρνηση, και ότι θα υπάρξει ανάλογη εξοικονόμηση δαπανών.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ειρηνη Χρυσολωρα
ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
19-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: