Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2012

ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ – ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


ΒΑΖΟΥΝ ΜΠΟΥΡΛΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ;;;
Αναπάντητο ερωτηματικό παρέμενε και χθες η πηγή των περίεργων δονήσεων που καταγράφηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη στην πόλη αλλά και στην ενδοχώρα των Χανίων.
Επίσημη ενημέρωση από την πολιτεία δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να εντείνεται η φημολογία. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, το φαινόμενο δεν οφείλεται στη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από τη Νορβηγική PGS, η οποία άλλωστε δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τις δραστηριότητές της στα νότια του νησιού.


Χθες το Τ.Ε.Ι. Κρήτης δεν κατέγραψε νέες δονήσεις, ενώ αναφορικά με τον εντοπισμό του σημείου προέλευσης, οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα δεδομένα δεν επαρκούν για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Υπενθυμίζεται πάντως, ότι οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο σε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η Περιφέρεια Κρήτης αναζητά ακόμη επίσημες απαντήσεις από την Πολιτεία, χωρίς μέχρι χθες να υπάρχει κάτι νεότερο.

ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο αντιπρόεδρος του τομέα Επικοινωνίας της Νορβηγικής εταιρείας “Petroleum Geo Services” -που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης-, ξεκαθάρισε ότι η PGS δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό.

Όπως μας διευκρίνισε, η Νορβηγική εταιρεία δεν διεξάγει καμία έρευνα αυτήν την περίοδο στα νότια της Κρήτης, ενώ μάλιστα υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση δονήσεις και φαινόμενα όπως αυτά που καταγράφηκαν στα Χανιά να οφείλονται σε σεισμικές έρευνες.

Από την Νορβηγική εταιρεία δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την ημερομηνία έναρξης των ερευνών στο Λιβυκό πέλαγος, σύμφωνα όμως με πληροφορίες των “Χ.Ν.”, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταπλεύσει στη Σούδα το πλοίο της PGS προκειμένου να ξεκινήσουν σταδιακά οι σχετικές διαδικασίες.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Αναζητώντας απάντηση στο αν οι σεισμικές έρευνες μπορούν να προκαλέσουν “περίεργες” δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή, θέσαμε το θέμα και σε συναδέλφους από την Κύπρο, η οποία βρέθηκε προ μηνών σε αντίστοιχη θέση με την Κρήτη, και ήδη εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματά της.

Ο συντάκτης της Κυπριακής εφημερίδας “Χαραυγή” Κώστας Μιλικούρης, με εμπειρία στο ρεπορτάζ του τομέα ενέργειας, διευκρίνισε στα “Χ.Ν.” ότι «στη διάρκεια των σεισμικών ερευνών που διεξήχθησαν στην Κύπρο δεν είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα δονήσεων στο νησί ή γενικότερης όχλησης των κατοίκων». Σύμφωνα με τον κ. Μιλικούρη «ακόμα και όταν μπήκαν τα γεωτρύπανα και ξεκίνησαν περαιτέρω εργασίες, δεν παρατηρήθηκε κάτι περίεργο, ούτε είχαμε δεχθεί σχετικά παράπονα και καταγγελίες».

ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αναφορικά με τα σενάρια που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και ενέπλεκαν το πλοίο “MAERSK PEARY” στο φαινόμενο, η Νορβηγική PGS, υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με το πλοίο, ενώ το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας απάντησε σε ερώτημα των “Χ.Ν.” πως «δεν υπάρχει καμία ενημέρωσή μας για το συγκεκριμένο πλοίο και τη δραστηριότητά του στην περιοχή. Έχει αγκυροβολήσει στα βόρεια της Κρήτης με νόμιμες διαδικασίες αλλά δεν έχουμε κάποια περαιτέρω πληροφόρηση».
http://www.goodnet.gr/index.php?id=13,73767,0,0,1,0
ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: