Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2012

ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ


Σε συμβολικό κλείσιμο του Πανεπιστημίου Κρήτης για μια ημέρα την ερχόμενη εβδομάδα αποφάσισε να προχωρήσει η Σύγκλητος του Ιδρύματος στη χθεσινή της συνεδρίαση, προκειμένου να  διαμαρτυρηθεί για το γεγονός των δραματικών ελλείψεων διδασκόντων σε πολλά τμήματα, που τα έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.


Ήδη το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει αναστείλει για μια εβδομάδα τη λειτουργία του, αδυνατώντας να υλοποιήσει το πρόγραμμα σπουδών του, λόγω του ότι ακόμη δεν έχουν εγκριθεί πιστώσεις για τους συμβασιούχους διδάσκοντες, ούτε έχουν γίνει οι διορισμοί των μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του τμήματος.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα τμήματα, κυρίως του Ρεθύμνου, λόγω του ότι έχουν μεγάλο αριθμό φοιτητών, αλλά και κάποια του Ηρακλείου, σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδη Στεφάνου. Το Παιδαγωγικό είναι αυτό που αντιμετωπίζει το σοβαρότερο, γιατί έχει μεγάλο όγκο φοιτητών, πρακτική εξάσκηση και εποπτεία και χρειάζεται αρκετό προσωπικό.

Ο κ. Στεφάνου μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση, είπε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν δυο ανοιχτές συναντήσεις την ίδια μέρα σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο για να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα στην κοινωνία και θα μπει λουκέτο συμβολικά στο Πανεπιστήμιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Παράλληλα το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα έρθει σε επαφή και με άλλα πανεπιστήμια που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης.

Ο ίδιος μάλιστα υπογραμμίζει πως ενώ έχει εγκριθεί κάποια πίστωση από το υπουργείο παιδείας για τους συμβασιούχους διδάσκοντες, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για να εκταμιευτεί το ποσό και άρα δεν γνωρίζουν τα ιδρύματα και τον αριθμό των διδασκόντων που θα έχουν. Ωστόσο η καθυστέρηση έκδοσης της ΚΥΑ, είναι σε βάρος ασφαλώς των πανεπιστημίων, αφού το εξάμηνο προχωράει και δεν έχει νόημα οι διδάσκοντες να έρθουν στο τέλος του.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ

Στη χθεσινή Σύγκλητο συζητήθηκε και το θέμα της σίτισης των φοιτητών καθώς είναι πολύ λιγότεροι οι φοιτητές που το Πανεπιστήμιο μπορεί να σιτίζει δωρεάν τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, αφού το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του έχει απαγορεύσει να χρησιμοποιήσει το ταμειακό του υπόλοιπο για το σκοπό αυτό.

Το Πανεπιστήμιο έχει ζητήσει να επιτραπεί αυτό ή  να αυξηθεί η χρηματοδότηση, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των φοιτητών, αφού πολλοί πλέον προέρχονται από οικογένειες με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. 

Εκτός όμως από τις προφορικές δεσμεύσεις που υπάρχουν, επισήμως και εγγράφως δεν έχει απαντήσει το υπουργείο και όπως τονίζει ο κ. Στεφάνου, «φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουμε να σιτίσουμε όσους πραγματικά το χρειάζονται».
http://www.goodnet.gr/index.php?id=13,73766,0,0,1,0
ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: