Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΤΡΕΜΟΥΝ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ


Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη διαρροή της «λίστας» με τα ονόματα πολιτικών προσώπων που φέρονται να ερευνώνται από το ΣΔΟΕ ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.


Σε έγγραφό του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός τονίζει ότι από τα σημερινά δημοσιεύματα προκύπτει πως συνεχίζονται οι διαρροές στοιχείων ανακριτικού υλικού, που αφορά «ιδιαιτέρως ευαίσθητες υποθέσεις (υποθέσεις με φερόμενους ως ελεγχόμενους πολιτικούς αξιωματούχους, όπως βουλευτές, πρώην υπουργούς κ.λπ.), διερευνώμενες από το ΣΔΟΕ».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται η προσβολή βασικών κανόνων που διέπουν την ποινική προδικασία (αρχή της μυστικότητας)».

Η παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης, συνεχίζει ο κ. Τέντες, «αφενός παρακωλύει την αποτελεσματικότητα του ανακριτικού έργου της Δικαιοσύνης και για τον λόγο αυτό θίγει σοβαρά το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου οδηγεί σε ηθική μείωση των ελεγχομένων, η οποία είναι απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη για την πολιτική ομαλότητα, όταν πρόκειται για πρόσωπα με τις ανωτέρω ιδιότητες».

Κατόπιν αυτών, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διακριβωθεί εάν υπήρξε παραβίαση:

α) του υπηρεσιακού απορρήτου (άρθρο 252 του Ποινικού Κώδικα) εκ μέρους των αρμοδίων υπαλλήλων που δημοσιοποίησαν τη «λίστα» με τα ονόματα των πολιτικών προσώπων των οποίων διερευνάται η περιουσιακή κατάσταση.

β) των όρων της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή εκ μέρους δημοσιογράφων ή άλλων προσώπων και

γ) των όρων της παραγράφου 3 του άρθρου 252 του Ποινικού Κώδικα εκ μέρους όσων δημοσίευσαν πρώτοι την παραπάνω «λίστα».

Νωρίτερα, τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε και ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με στόχο να εντοπιστούν οι υπάλληλοι που είναι υπαίτιοι για τη διαρροή, αλλά και να αποδοθούν, εφόσον προκύπτουν, ευθύνες για τη δημοσιοποίηση των 36 ονομάτων κατά παράβαση του απορρήτου. Η έρευνα ανατέθηκε στην εισαγγελέα πρωτοδικών Κατ. Αντωνίου.

Σ. Κεδίκογλου: Η Δικαιοσύνη να αποφανθεί τάχιστα

Θέση για το ζήτημα πήρε επισήμως η κυβέρνηση, μετά και τις έντονες αντιδράσεις όσων τα ονόματα περιλαμβάνονται στη φερόμενη ως λίστα του ΣΔΟΕ, με τον Σίμο Κεδίκογλου να ζητά από τη Δικαιοσύνη την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει τάχιστα να αποφανθεί ποια πολιτικά πρόσωπα θα παραπεμφθούν για παράνομο πλουτισμό, αλλά και ποια είναι θύματα κακόβουλων καταγγελιών».

«Πρέπει επίσης η Δικαιοσύνη να καταλήξει, όπως άλλωστε επιτάσσει η παραγγελία του οικονομικού Εισαγγελέα, στο ποιος και από πού έκαναν την παράνομη διαρροή εγγράφων», πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου και κατέληξε: «Ο ελληνικός λαός περιμένει να δει στην πράξη ότι οι θεσμοί λειτουργούν και οι νόμοι εφαρμόζονται».

Kληθείς να σχολιάσει το θέμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Να κρατήσουμε τις καταγγελίες, όχι για να τις βάλουμε στο ερμάρι, αλλά για να αποτελέσουν την αφετηρία μιας βαθιάς εξονυχιστικής έρευνας μέσω της δικαστικής οδού κι όπου υπάρχει υπαιτιότητα, αυτός που είναι υπαίτιος να τιμωρηθεί. Όπου όμως δεν υπάρχουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει υπαιτιότητα, να μην αφεθεί βορά σ' ένα λαϊκισμό ή σε μια προβολή, η οποία μπορεί να γίνεται για άλλους λόγους».

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, αν το όνομα κάποιου αναφέρεται ότι μπορεί να συμμετείχε σε πράξεις παρανομίας, πρέπει να ελεγχθεί, «όποιος κι αν είναι αυτός, όποια ιδιότητα κι αν έχει». «Αυτοί είναι οι όροι ισότητας για μια κοινωνία, αν θέλει να αποδεικνύει ότι είναι δικαιοκρατούμενη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γ. Μαυραγάνης: Όσο διαρκεί η έρευνα υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητος

Εξάλλου, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης δήλωσε σήμερα στη Βουλή σχετικά με την υπόθεση που εξακολουθεί να παίρνει διαστάσεις ότι «όταν κάποιος ερευνάται δεν σημαίνει ότι έχει διαπράξει αδίκημα, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί» [Βλέπε άρθρο] .

«Δεν σημαίνει ότι όταν γίνεται κάποια έρευνα, το ερευνώμενο πρόσωπο είναι κατά τεκμήριο φοροφυγάς. Όσο διαρκεί η έρευνα υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητος», τόνισε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη σχετικά με τη λίστα του ΣΔΟΕ για τα υπό έλεγχο πολιτικά πρόσωπα.

Ο κ. Μαυραγάνης επανέλαβε ότι πρέπει να μπει τέλος στις ατέρμονες έρευνες, καθώς -όπως είπε- «από τη μία υπάρχει σκιά και από την άλλη όσο χρονίζει μία έρευνα είναι αμφίβολο το αποτέλεσμά της».

Χρυσή Αυγή: Οι κλέφτες έχουν θέση στη φυλακή

«Οι κλέφτες και οι απατεώνες δεν έχουν θέση στη Βουλή, αλλά στη φυλακή», είναι το σχόλιο της Χρυσής Αυγής σχετικά με τις λίστες που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Το κόμμα ζητεί «να ανοίξουν πάραυτα όλοι οι λογαριασμοί και οι θυρίδες όσων εμπλέκονται στη λίστα του μαύρου χρήματος».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: