Το Δημόσιο βγάζει στην αγορά κτίρια τα οποία πρόκειται να αξιοποιηθούν με τη μέθοδο του sale and lease back και μεγάλες εκτάσεις σε προνομιακές περιοχές προς τουριστική, εμπορική και οικιστική αξιοποίηση.
Ζεστό χρήμα από την αξιοποίηση 100 εκτάσεων-φιλέτων του Δημοσίου, από τα οποία τα 20 μπορούν να βγουν στην αγορά άμεσα, αναζητεί εναγωνίως το υπουργείο Οικονομικών μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Τα ακίνητα αυτά – από το σύνολο των 3.152 ακινήτων που θεωρούνται «καθαρά» – περιλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις γης σε προνομιακές περιοχές προς τουριστική, εμπορική και οικιστική αξιοποίηση. Την ίδια στιγμή στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται 28 κτίρια μεγάλης έκτασης όπου στεγάζονται υπουργεία και υπηρεσίες του Δημοσίου, τα οποία πρόκειται να αξιοποιηθούν με τη μέθοδο του sale and lease back.
Σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις-φιλέτα, ήδη τον δρόμο της αξιοποίησης μέσω της παραχώρησης για εκμετάλλευση σε ιδιωτικά κεφάλαια έχουν πάρει η τεράστια έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η έκταση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, αλλά και μια μεγάλη έκταση του Δημοσίου δίπλα στο μεγάλο φιλέτο του Αστέρα Βουλιαγμένης ο οποίος ανήκει στην Εθνική Τράπεζα – στην τελευταία περίπτωση, η αξιοποίηση των δύο εκτάσεων θα γίνει από κοινού (Δημόσιο και Εθνική). Παράλληλα και τα Ολυμπιακά Ακίνητα, με πρώτο και καλύτερο το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, ετοιμάζονται να αξιοποιηθούν οκτώ χρόνια μετά την ολοκλήρωση του σκοπού για τον οποίο κατασκευάστηκαν.
Εκτός όμως από τις προαναφερθείσες, το Δημόσιο διαθέτει και άλλες εκτάσεις-φιλέτα. Ωστόσο, παρότι εδώ και καιρό έχουν πάρει το πράσινο φως για ιδιωτική εκμετάλλευση από διυπουργικές συσκέψεις και έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων και ελλήνων επενδυτών, η αξιοποίησή τους δεν έχει προχωρήσει. Συγκεκριμένα, μια έκταση 223 στρεμμάτων, η οποία μένει αναξιοποίητη από τότε που τέλειωσε το έργο της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, επαναφέρεται στη λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου.
Το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν και η παρακείμενη λίμνη Βεγορίτιδα, ιδανικές τοποθεσίες για την ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού, προσφέρονται για αξιοποίηση σε ιδιώτες επενδυτές. Το χιονοδροµικό κέντρο είναι το ψηλότερο της Ελλάδας και η διάρκεια συγκράτησης του χιονιού είναι µεγάλη, ενώ δίπλα βρίσκεται η λίµνη Βεγορίτιδα στην οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθούν ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Στην περιοχή σχεδιάζεται επίσης η δηµιουργία πίστας 1.000 µέτρων, στην οποία θα µπορούν να προσγειώνονται ελαφρά αεροσκάφη µεταφέροντας τουρίστες από περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, κέντρων ψυχαγωγίας και εστίασης.
Στις Γούρνες του Νομού Ηρακλείου υπάρχει έκταση 738 στρεμμάτων που προορίζεται για τουριστική αξιοποίηση και για την οποία υπήρξε παλαιότερα ενδιαφέρον και από την αιγυπτιακών συμφερόντων Orascom. Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο που βρίσκεται 16 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου Κρήτης.
Στη Σάμο υπάρχουν δύο δημόσιες εκτάσεις 939 στρεμμάτων και 221,6 στρεμμάτων που προορίζονται μόνο για τουριστικές επενδύσεις. Βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού, σε απόσταση 5 χλμ. από την πρωτεύουσα, το Βαθύ, και διαθέτουν ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα από τα περισσότερα σημεία τους.
Το Πρασονήσι έκτασης 80.000 στρεμμάτων βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ρόδου. Αποτελείται από δύο όρμους, τον ανατολικό και τον δυτικό, και στο ενδιάμεσο αυτών υπάρχει η μαγευτική αμμουδιά του Πρασονησίου.
Τουριστικό φιλέτο. Το ακίνητο του Αστέρα Βουλιαγμένης βρίσκεται στη θέση Μικρό Καβούρι, στον Λαιμό Βουλιαγμένης. Απέχει 20 χλμ. από το Κέντρο της Αθήνας και 25 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Τα παρακείμενα ακίνητα είναι το ξενοδοχειακό συγκρότημα Αστήρ Παλάς (ανήκει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας) και η μαρίνα Βουλιαγμένης. Η γύρω περιοχή, Λαιμός, ανήκει στην υψηλότερη ζώνη τιμών κατοικιών στην Αθήνα και η έκτασή του είναι περίπου 119.800 τ.µ. (αξιοποιήσιµη έκταση 111.942 τ.µ.).
Το ακίνητο είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχείων και εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών τουρισμού αναψυχής επί του συνολικού ακινήτου του Αστέρα.
Ακίνητα στο εξωτερικό. Η κατοικία του έλληνα πρεσβευτή στο Λονδίνο είναι ένα από τα πρώτα ακίνητα ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό που προορίζονται για πώληση. Πρόκειται για μια πολυτελή κατοικία ηλικίας 115 ετών, βικτωριανού ρυθμού. Το κτίριο βρίσκεται στο Holland Park, που είναι μία από τις πιο ακριβές περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας. Στην περιοχή αυτή παρόμοια κτίρια νοικιάζονται προς περίπου 30.000 ευρώ την εβδομάδα.
Ακόμη, σχεδιάζεται να πωληθεί ένα μπαρόκ κτίριο συνολικής επιφάνειας 2.376 τ.μ. στο Βελιγράδι, μία οκταώροφη πολυκατοικία στις Βρυξέλλες, ένα κτίριο στη Λιουμπλιάνα, καθώς και ένα μεγάλο οικόπεδο στην Κύπρο, όπως έγραφε την περασμένη εβδομάδα η «Sueddeutsche Zeitung».
Είκοσι οκτώ κτίρια έχει στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΑΙΠΕΔ. Από αυτά, καμιά δεκαριά θεωρούνται φιλέτα καθώς βρίσκονται σε καλά σημεία της ευρύτερης περιοχής της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης. Το κτίριο που στεγάζει την καρδιά του φορολογικού συστήματος της χώρας, τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στο Μοσχάτο, με συνολική δομημένη επιφάνεια του κτιρίου 28.159,30 τ.μ. είναι ένα από αυτά που βρίσκονται στη λίστα του sale and lease back. To κτίριο κτίστηκε το 1970 και ήταν μια παλιά τετραώροφη βιομηχανική μονάδα σε καλή κατάσταση που ανακαινίστηκε το 1980.
Ενα άλλο μεγάλο κτίριο που βρίσκεται στη λίστα της αξιοποίησης με τη μέθοδο του sale and lease back είναι το βιομηχανικό κτίριο (της καπνοβιομηχανίας Κεράνη) που προοριζόταν για τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Αλλο μεγάλο κτίριο της λίστας είναι αυτό που στεγάζει σήμερα τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Η συνολική δομημένη επιφάνεια του κτιρίου ανέρχεται σε 39.875,75 ενώ το οικόπεδο έχει εμβαδόν 3.560,72 τ.μ. Αλλα κτίρια για τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει αγοραστές (με την ίδια μέθοδο) είναι αυτά όπου στεγάζονται κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, της ΕΛ.ΑΣ. – Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΛΣΤΑΤ), της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, του Αρχηγείου Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Αλλοδαπών Αττικής, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, της ΔΟΥ Ξάνθης (Α” – Β’) και του Χημείου Ξάνθης, της Α” ΔΟΥ Αθηνών, της ΙΖ” ΔΟΥ Αθηνών, της Β” ΔΟΥ Κορίνθου, της B” ΔΟΥ Χαλκίδας, της ΔΟΥ Σταυρούπολης, της ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης, της ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων, της ΔΟΥ Παλλήνης, της ΙΘ” ΔΟΥ Αθηνών, της ΔΟΥ Γλυφάδας, της ΔΟΥ Χολαργού, της ΔΟΥ Κηφισιάς, του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Παιδείας, του Γενικού Χημείου του Κράτους, του υπουργείου Πολιτισμού (οδός Μπουμπουλίνας).
Ανάκτορα Τατοΐου. Στον κατάλογο ξεχωρίζουν τα βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι, δηλαδή το κεντρικό κτίριο μαζί με 40 μικρότερα κτίρια ή αγροικίες. Τα θερινά ανάκτορα, 30 χιλιόμετρα από την Αθήνα, ήταν περισσότερο εξοχική έπαυλη παρά βασιλικό ανάκτορο, αλλά τελικά κατέληξε να χρησιμοποιείται όλον τον χρόνο.
Πηγή: tanea.gr
ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου